Háború a háborúról

Ezalatt Washingtonban…

Itt a blogon már nem egy posztban szóba kerültek a Fehér Házban zajló politikai viták és döntések, melyek ismertetése nélkülözhetetlen az Egyesült Államok vietnami szerepvállalásának, pontosabban annak alakulásának megértéséhez. Hosszú és szövevényes krónika ez, melyről filmet készíteni több, mint nehéz feladat. Az HBO és John Frankenheimer rendező mégis felvállalta... 

path_to_war_2.jpg

A csaknem háromórás játékidő Lyndon Johnson 1964 novemberi választási győzelmétől 1968 kora tavaszáig mutatja be az elnök és közvetlen tanácsadói, illetve munkatársi körének (elsősorban McNamarának és Cliffordnak) ekkori tevékenységét. Bár az olyan belügyek is említésre kerülnek, mint például a XXIV. alkotmány-kiegészítés, a hangsúly a vietnami beavatkozással kapcsolatos politikai csatározásokon van – már csak a címből adódóan is, mely eredetiben egyébként Path to War, vagyis A háborúhoz vezető út

path_to_war_4.jpg

A forgatókönyvíró, Daniel Giat, aki bizony öt oldalt felölelő forrásjegyzékből dolgozott, jól rátapintott a legfontosabb eseményekre (például bemutatják Norman Morrison tűzhalálát, McNamara bizottsági meghallgatását, vagy az 1967. októberi, Pentagon előtt lezajlott tömegdemonstrációt), illetve a főszereplők formálódására, eközben hatásosan megragadva a két tűz közé szorult kormányzat helyzetének változását. Amennyire meg tudom ítélni, a szkript hiteles és meglehetősen elfogulatlan. Senkit nem akarnak vele szentté avatni, azt viszont aláhúzzák, milyen komoly felelősségük volt ezeknek az embereknek, és milyen súlyos hibákat követtek el. (A rendező egyébként annak idején, a hatvanas években mélyen elítélte Johnson politikáját, de a forgatás során némileg átértékelte véleményét az egykori elnökről...) Kétségkívül emberközeli politikai drámáról van szó, mely természetesen a téma iránt érdeklődőknek fog igazán nyújtani valamit, nekik viszont tényleg ajánlott. 

path_to_war_1.jpg

A színészeket meg kell említenem, nemcsak játékuk miatt, hanem mert a jól ismert arcokat valóban sikerült velük visszaadni: Michael Gambon alakítja Johnsont, Alec Baldwin McNamarát, Tom Skerrit Westmoreland tábornokot és Donald Sutherland Clark Cliffordot. Az ő szerepeltetése azért is érdekes pont Clifford (a háborút köztudomásúlag ellenző tanácsadó, majd hadügyminiszter) szerepében, mert a színész annak idején aktív szerepet vállalt a háborúellenes mozgalomban. Egyébként ezért az alakításáért Golden Globe-díjat is nyert 2002-ben. 

A filmet hazánkban tudtommal nem forgalmazták, de egyes tévécsatornákon már többször sugározták. Előbb az HBO adta le, jómagam az MTV-n láttam. Szerencsénkre megtekinthető a YouTube-on is, mivel azonban csak az ég tudja, meddig, az érdeklődőknek javaslom, minél előbb tekintsék meg.

Háború a háborúról (Path to War)
HBO 2002 (165 perc)
Rendezte: John Frankenheimer
Főszereplők: Alec Baldwin, Michael Gambon, Donald Sutherland
Zene: Gary Chang