Minden idők legelképesztőbb sörfuvarja

Mindent a haverokért!

Ismét rácsodálkoztam egy filmre, ami a radarom alatt érkezett, és a véletlenen múlt, hogy egyáltalán tudomást szereztem a létezéséről. Az biztos, hogy nem a címe alapján figyeltem fel rá (aminek magyar változatán azért lehetett volna még agyalni), de akkor lássuk, miről is szól.

tgbre_03.jpg

Chickie Donahue egy mihaszna kereskedelmi tengerész, aki még mindig szüleivel lakik New Yorkban. Katonai szolgálatát már békeidőben letudta, így teljes lelki nyugalommal lustálkodja át életét két hajóút között, miközben a vietnámi háború dúl a távolban, és a szomszédságban egyre több család kap táviratot fiuk haláláról. Amikor a közeli kocsma hazafias érzelmű tulajdonosa felveti, hogy szívesen küldene egy zsák sört azoknak a környékbeli fiatalembereknek, akik a fronton szolgálnak, Donahue vállalkozik a feladatra, sőt mindenki nagy meglepetésére neki is indul a nagy kalandnak…

Akármilyen fura is, ezt a sztorit az élet rendezte, legalábbis első körben. Dohanue, a leszerelt tengerészgyalogos valóban megtette a hatalmas utat Vietnámig 1967-ben, hogy a haveroknak egy málhazsáknyi sört vigyen. Minderről 1990-ben újságcikk született, később, 2015-ben egy 13 perces dokumentumfilm készült, majd 2017-ben könyv is íródott, amely bestseller lett. A filmjogokat 2019-ben vásárolták meg, hogy aztán 2022 őszén bemutassák a játékfilmet. 

tgbre_04.jpg

Sajnos a forgatókönyv megírásánál láthatóan a történet egyediségére bazíroztak. Az élethelyzetek és a találkozások még működnek, a korabeli hátországot és a vietnámi csatatereket hitelesen elevenítették fel, a katonakarakterek a helyükön, de a kelleténél kevesebb energiát fordítottak a párbeszédekre. Emiatt több helyen is elmarad az az érzelmi töltet, amit jogosan várhatnánk: a “civil a háború közepén” vagy “a frontkatonának jólesik, hogy valaki gondolt rá” szituációk erejét egyszerűen nem használják ki, pedig akárhogy is nézem, a fókusz ezen kellene, hogy legyen, mert hitelesen berendezett vietnámi repteret és korabeli saigoni utcákat, illetve korhűen felöltöztetett statisztákat már láttunk másutt is. 

tgbre_01.jpg

Azt hiszem, a színészekre – köztük Zac Efron, Bill Murray és Russel Crowe – is inkább más alakításuk miatt emlékszünk majd. Leginkább a hihetetlen alaptörténet és a hangulat marad meg a nézőben, miközben a mondanivalót elég didaktikus módon közvetítik, amely szerint “a vietnámi háború rossz dolog volt, de a barátság minden nehézséget legyőz”. És ennél azért többet érdemelt volna a sztori, bár olyan gyanú is motoszkál bennem, hogy végső soron a családbarát hangvételt akarták biztosítani, és ennek rendelték alá az egészet. Ilyen szemmel nézve tulajdonképpen nem rossz a végeredmény, csak éppen kíváncsi lennék, hogy erős drámaként hogy is nézne ki ez a film. Ugyanis a drámai hangvétel nélkül ez “csak” egy mindenki számára befogadható tanmese.  

tgbre_02.jpg

A kritikai fogadtatás is inkább negatív volt, mint pozitív. Elnézve a nézői véleményeket, ott is a vegyes benyomások dominálnak, és én is kénytelen vagyok ebbe a sorba beállni. Mindenesetre ajánlom az érdeklődőknek, már csak az unikális téma okán. A Minden idők legelképesztőbb sörfuvarja Magyarországon az Apple+ műsorán érhető el. 

Aki már látta a filmet, és kíváncsi az eredeti sztorira, a cikkben említett rövidfilmre, illetve a résztvevők megszólalásaira, az alábbi videókat tekintse meg.

Minden idők legelképesztőbb sörfuvarja (The Greatest Beer Run Ever)
Skydance 2022, 126 perc
Rendező: Peter Farrelly
Főszereplők: Zac Efron, Russell Crowe
Zene: Dave Palmer