Szolgálati közlemény: 4 éves a blog + NYEREMÉNYJÁTÉK

Négy év, bő kétszáz poszt. Itt tartok jelenleg, s bár a negyedik születésnap ténye sem elhanyagolható, egy másik évfordulóról is szólnom kell, ugyanis húsz évvel ezelőtt, friss egyetemistaként kezdtem el komolyabban foglalkozni a vietnami háborúval, egész pontosan az ELTE-BTK angol könyvtárának polcain talált köteteken keresztül. Akkor vettem először kézbe Stanley Karnow átfogó munkáját vagy Harry Maureer Strange Groundját – ez utóbbiból akkor fordítottam először visszaemlékezéseket, melyek némelyike már utat talált ide is –, s öt évvel később szintén egy vietnami vonatkozású diplomamunkával fejeztem be egyetemi tanulmányaimat – ennek meg épp tizenöt éve. Hát innen indult az egész…

bday_mem_1.jpg

Az elmúlt esztendő nem hozott jelentős változást. Az Index, illetve az Index2-ből átalakult blog.hu.címlap továbbra is lelkesen szerepelteti posztjaim nagy részét – köszönet nekik! –, de a blog Facebook-oldala is nagy segítség a terjesztésben – e téren az olvasóknak jár a köszönet, hiszen a megosztásokon és lájkokon keresztül ők is továbbadnak egy-egy cikket ismerőseiknek. Durván 345 ezer oldalletöltést történt. A legnépszerűbb cikknek Az elesettek arcképcsarnoka bizonyult (kb. 28 ezer megtekintés), de a vízi hadviselés első és harmadik része is szépen teljesített (bő 17, illetve 19 ezer körüli olvasóval), akárcsak az Ashau-völgy csatáinak krónikája (15 ezer felett). 

2019_11_05_vnh.jpg

Jó érzés, hogy idén két nagyobb sorozatot is publikálhattam, az egyik a vízi hadviselésről szólt, a másik a Vietnami Néphadseregről. Mindkettő fontos darabja a háború történetének, és magyarul mindkettő hiánypótló széria. Jövőre következik majd a dél-vietnami haderő, illetve rég tervezem, hogy a SEAL-alakulatokról is írjak, de más ötleteim is vannak, hiszen a téma rendkívül bőséges a lombtalanító vegyszerektől a helikopterharcászatig, és még azon is túl. Hogy a heti rendszerességet tudom-e a jövőben tartani, még kérdés, de ami fontosabb, hogy a szándék továbbra is megvan a folytatáshoz, vagyis nem állunk meg. 

20190919_rambo_i2.jpg

A Facebook-oldalon is változatlan mederben folyik az élet: az aktuális cikkek mellett releváns hazai és külföldi hírek, érdekességek, esetleg Phil Fehrenbacher karikatúrái is feltűnnek itt, illetve jó pár olvasó keres meg magánban, akik felhívják a figyelmemet egy-egy vonatkozó hírmorzsára, esetleg a témával kapcsolatos kérdéseiket teszik fel. Ezekre, illetve a más felületeken megjelenő kommentekre igyekszem mindig válaszolni. S bár időnként egy troll is megjelenik a posztok alatt, a többség még mindig jó szándékú és érdeklődő. 

És ha már születésnap, egy szerény nyereményjátékra most is sor kerül. A részvételhez mindössze Facebook-fiók szükséges, illetve min. 18 éves életkor.

bday_mem_2.jpg

A nyereményjáték menete

A részvételhez két dolgot kell tenned. Mindkettő ismerős lehet azoknak, akik vettek már részt itteni nyereményjátékon. 

  1. A Facebook-oldalon közzétett szülinapi bejegyzés alá ÍRJ egy (konstruktívan kritikus) véleményt vagy 1–2 mondatban azt, hogy melyik vonatkozása érdekel különösen a vietnami háborúnak, miről szeretnél olvasni, mi tetszett az elmúlt évben a legjobban, mióta olvasod a blogot, stb. bejegyzésed pedig mindenképp végződjön így: "Boldog blogszülinapot!"
  2. Írj NYILVÁNOS AJÁNLÓT és rövid SZÖVEGES értékelést a blogról, de – nagyon fontos! – ezt már NEM a posztban, hanem a véleményezésnél (lásd a képes segédletet). Azok, akik már írtak ilyen véleményt, de még nem nyertek korábbi nyereményjátékon, ugyanúgy részt vesznek majd a sorsoláson, de az 1. pontban foglaltak rájuk nézve is kötelezők.

fb_velemeny_mod.jpg

(A blogra is szívesen kérnék egy tetsziket, illetve a kérdéses posztra egy megosztást, de egyrészt ezt a Facebook nyereményjáték-szabályzata nem engedi, másrészt ezeket a neveket nem érem el utólag, vagyis nem tudnék belőlük sorsolni. Ettől függetlenül, ha szeretnél segíteni az oldal népszerűsítésében, szívesen veszem, ha megteszed, de ezt itt nem kérhetem, önmagában pedig nem jár részvétellel. Köszönöm előre is.)

A határidő 2019. dec 8. 23:59.

A nyeremények

A három kisorsolt nyertes fejenként egy pólót kap majd, természetesen a kívánt méretben. (Költségvetési megszorítások okán idén csak ennyire van keret.)

A pólóminták elnevezései: 1. Tunnel Rat zöld 2. Tunnel Rat fekete 3. Graffiti 4. Mekong

A képek látványtervek, a kész pólók eltéréseket mutathatnak.

A nyertesek nevét az FB-oldalon és a blogon fogom nyilvánosságra hozni. A nyereményeket postai úton vagy személyesen juttatom el a nyerteseknek. Mivel egyedi gyártású nyereményekről van szó, kiküldésük és kézhez vételük időpontja bizonytalan (a kihirdetéstől számítva valószínűleg két hetet vesz majd igénybe, de a kézbesítés időpontja függ a Magyar Postától is). 

A játék saját kezdeményezés, a vietnamihaboru.blog.hu és jelen oldal népszerűsítésére szolgál. A Facebook semmilyen felelősséget nem vállal érte, nem támogatja, nem végzi, és semmilyen módon nem kapcsolódik hozzá.