Operation Last Patrol

Az utolsó őrjárat

1972 nyarának eseményei között említésre méltó egy megmozdulás, amely a Vietnámi Veteránok a Háború Ellen nevű szervezethez köthető. A csoport, amelyet többek között A tél katonája-vizsgálat, illetve egy jelentős washingtoni demonstráció kapcsán már említettem, ezúttal a Miamiben megrendezett republikánus elnökjelölő gyűlésen tűnt fel, hogy a politikusok közvetlen közelében hallassa a hangját. 

op_last_patrol.jpg

A résztvevők konvojokat szerveztek, amelyek az Egyesült Államok különböző pontjairól augusztus közepén indultak el Florida felé. Az elnökjelölő gyűlésen a fő téma természetesen Nixon újraválasztása volt, akit a már javában zajló csapatkivonások ellenére is rengetegen kritizálták, amiért a háború elhúzódik, illetve mert a bombázások ismét fokozódnak. A miami eseményt ezért a heves indulatok jellemezték, és a rendőrség össze is csapott a háborúellenes tüntetőkkel… Minderről készített dokumentumfilmet Frank Cavestani, illetve az általam is bemutatott vagány francia fényképész hölgy, Catherine Leroy.

Az 54 perces dokumentumfilm csak a legszükségesebb esetekben nyújt kommentárt, alapvetően rövid interjúkra és kézikamerás hangulatképekre épít, megmutatva a résztvevőket, illetve néhányat azok közül, akikkel útközben találkoztak, ideértve szimpatizáló, közömbös vagy ellenséges honfitársakat is. A megszólalók többsége természetesen vietnámi veterán, akik őszintén és elfogulatlanul nyilatkoznak, így a néző is úgy érezheti, hogy “befogadták” maguk közé. Nemcsak saját veszteségeikről esik szó, hanem egyértelművé teszik küldetéstudatukat, céljaikat, emellett azt a tényt, hogy a kezdeményezés nem egy szimpla demonstráció, hanem afféle zarándoklat. Sajnos a szűkre szabott kísérőszöveg megbosszulja magát, ugyanis semmilyen összegzést nem kapunk a végén, így nem tudhatjuk, mit is értek el valójában ezek a veteránok, vagy legalábbis mit éreztek, amikor az esemény végeztével hazaindultak. 

kovic_miami.jpg

Az akció központi szereplője volt Ron Kovic, akinek jelenléte azért is szót érdemel, mert találunk itt olyan jeleneteket és megszólalásokat, amelyek később szinte egy az egyben bekerültek a Született július negyedikén filmváltozatába. (Az egyik rendező, Frank Cavestani egyébként az említett játékfilmben statisztaként alakított veteránt.) Érdekes volt ezenfelül felfedezni az interjúalanyok között egy olyan szanitécet, akinek visszaemlékezését már korábban leközöltem, de az arcát még sosem láttam, vagy egy olyan hadirokkant tengerészgyalogos tisztet, aki a Hearts and Minds című dokumentumfimben is megszólalt.

A filmet DVD-n is forgalmazták az Egyesült Államokban, de a beszúrt YouTube-linken is megtekinthető. A képminőség a hetvenes éveket idézi, nem javítottak rajta, de ez is segítségünkre van a korszak átélésében. 

op_last_patrol_cover.jpgOperation Last Patrol
Frank Cavestani 1972, 54 perc
Rendező: Frank Cavestani, Catherine Leroy