Vietnam – The Decisive Battles (John Pimlott)

A vietnami háború döntő csatái

pimlott_decisive_battles_1.jpgLassan huszonöt éve annak, hogy a GABO Kiadó először kiadta A II. világháború döntő csatái című kötetet, John MacDonald tollából. A nagyméretű, számos illusztrációt tartalmazó könyv aztán nem egy kiadást megért magyarul is, de “társaira” sajnos hiába is vártunk. Ugyanis a sorozatban az amerikai polgárháborúról, az I. világháborúról és Vietnamról is íródott ugyanilyen kötet. Utóbbit külföldön szereztem be úgy tizenöt esztendővel ezelőtt, ezt fogom most bemutatni. 

John Pimlott neve bizonyára ismerősen cseng a hadtörténet szerelmesei számára: a sandhursti katonai akadémia munkatársáról és számos hadtörténeti munka szerzőjéről van szó. Ebben a könyvben a legjelentősebb csaták történetén keresztül igyekszik bemutatni a vietnami konfliktus bő két évtizedét. Ennek érdekében tizenkilenc fejezeten át haladva, egy-egy összecsapás technikai leírásán túl kitér még a politikai és katonai háttérre is. Ez a fajta megközelítés megfelelő, ha olyan áttekintésre van szükségünk, amely a harcászati részletek mellett a háború általános menetéről sem feledkezik el, mégis úgy érzem, Pimlottnak óvatosabban kellett volna bánnia a rész és az egész viszonyával: néha ugyanis nem olyan könnyű a teljes vietnami helyzetről átállni a nem ritkán óráról órára haladó csataleírásokra. Az egyéb tudnivalókat és érdekességeket általában kisebb nagyobb szövegdobozokban kapjuk (például a tüzérség szerepéről, a gyalogsági fegyverekről vagy a lombtalanító vegyi anyagokról), de most sem maradnak el a festett, duplaoldalas, háromdimenziós csataterek sem. A képanyag jól válogatott fotókat tartalmaz, de a harceszközök bemutatásánál egyszerű ábrákat, illetve igényes többnézeti festményeket is kapunk, továbbá a különböző katonákat prezentáló grafikák sem maradnak el. 

Összességében szép munka, amit minden olyan olvasónak ajánlanék, akik egyelőre csak távolabbról ismerkednek a konfliktus történetével és angol nyelvtudásuk elegendő a megértéshez. Arra azonban fel kell hívnom a figyelmet, hogy egy harmincéves műről van szó, vagyis biztos, hogy egyes részletek terén elérhetők már azóta pontosabb források is. 

A fejezetek témái: Bevezetés, Dien Bien Phu, Ap Bac, Tonkini-öböl, Starlite-hadművelet, Ia Drang, Long Tan, Attleboro-hadművelet, Bolo-hadművelet, Junction City-hadművelet, Rach Ba Rai (folyami hadviselés), Khe Sanh, Tet-offenzíva, Hamburger Hill, Lam Son 719-hadművelet, An Loc, Than Hoa-híd, Dél-Vietnam eleste, A háború folyik tovább.

Vietnam – The Decisive Battles
Írta: John Pimlott
Guild Publishing 1990
200 oldal