Punisher: Platoon & Born

Így született a Megtorló

A Marvel cég The 'Nam című képregénysorozatának apropóján már említettem a Megtorlót, aki a vietnami vonatkozású képregényhősök igen kis létszámú klubjának legelőkelőbb tagja. Az idén 45. születésnapját ünneplő karakter az évtizedek során számos szériát és vendégszereplést, illetve filmadaptációt megért, ezért úgy gondoltam, ideje lenne most már róla is részletesebben szólni. Lássuk először is, honnan érkezett ez a figura.

punisher_vietnam.jpg

Az eredeti felállás szerint Frank Castle az amerikai tengerészgyalogság tisztjeként 1968-tól 1971-ig szolgált Vietnamban. Hazatérése után feleségét és két kisgyermeküket egy családi piknik során megölték, mert szemtanúi lettek egy gyilkosságnak. Castle ezután néhány hónapra eltűnt és a Megtorlóként tért vissza, aki először családja gyilkosait cserkészte be és ölte meg, majd harcba kezdett a szervezett bűnözés ellen... Veszteségei és keserű tapasztalatai nyomán már nem bízott a törvényes módszerekben. Arzenálja hatalmas, kiképzése folytán pedig képes volt megbirkózni bármilyen harchelyzettel.

the_punisher.jpg

Az alkotó, Gerry Conway beismerte, hogy a karakter a The Executioner című regénysorozat hatására született, melynek alaptörténete és főszereplője lényegében azonos a Megtorlóéval, ráadásul komoly sikert is aratott akkoriban. A feketeruhás bosszúálló képregényben először 1974-ben tűnt fel, méghozzá egy Pókember-füzetben, a falmászó ellenfeleként. Sokáig mellékszereplőként bukkant fel ilyen-olyan képtörténetekben és csak a nyolcvanas évek második felében indult meg az önálló sorozat publikálása. A kilencvenes évek közepén népszerűsége aztán csökkent, de a karakter időtállóságát bizonyítja, hogy hosszabb-rövidebb sorozatok azóta is készülnek vele, sőt, alakja a filmeseket is megihlette. A fiatalabbak két animációs Marvel-sorozatban izgulhattak érte a kilencvenes években, aztán az ezredforduló után, de fontosabb, hogy 1989-ben Dolph Lundgren, 2004-ben Thomas Jane, 2008-ban pedig Ray Stevenson is életre keltette egy-egy nagyjátékfilm keretében. 2016-ban aztán feltűnt a Netflix-féle Fenegyerek-tévésorozatban, illetve 2017-ben végre saját szériáját is megkapta. Ez utóbbit minden érdeklődő számára csak ajánlani tudom, mert lehengerlően sikerült (ami viszont azt is jelenti, hogy rendkívül erőszakos, vagyis csak azoknak a nézőknek javaslom, akik ezzel együtt tudnak élni). Természetesen a modern feldolgozásokban már nem vietnami veteránként tér vissza, hanem a terrorizmus elleni háború egykori katonájaként, esetleg rendőrként, de a híres koponyás póló, a Megtorló védjegye megmaradt.

punisher_platoon_image.jpg

A Megtorló igen távol áll a Marvel legtöbb szuperhősétől. Először is, mert nincsenek szuperképességei, másodszor, mert módszerei alig-alig különböznek a bűnözőkétől (bár az ártatlanokra természetesen vigyáz). Sokkal inkább egy antihősről van szó, aki mindig törvényenkívüliként dolgozik, elkerülve a bürokrácia útvesztőit. Népszerűsége valószínűleg ennek is köszönhető, hiszen a hatvanas évek végétől egyre inkább érezhető volt a populáris kultúrában is egyfajta igény azokra a kemény problémamegoldókra, akik nem finomkodnak és akkor is akcióba lépnek, ha a törvény mást mond. A nehézkes és kijátszható jogrend helyett számos filmben és képregényben az önbíráskodás jelenti a megoldást, és ez a téma manapság újra gyakrabban merül fel az egyes címekben.

punisher_covers.jpg

Arra nem vállalkoznék, hogy a Megtorló összes vietnami vonatkozású történetét bemutassam, most mindössze két releváns darabot választottam ki az utóbbi másfél évtized terméséből. Lássuk először a tavalyelőtt kiadott hatrészes sztorit, mely a Punisher: The Platoon (A szakasz) címet viseli és Castle hadnagy első megbízatásával kezdődik, mikor is megérkezik a Khe Sanh melleti 861. magaslatra 1968 januárjában. A nemsokára meginduló észak-vietnami támadások visszaverése során alkalma nyílik megmutatni embereinek, miféle fából faragták...

Goran Parlov és Jordie Bellaire rajzai igencsak meggyőzőek, kicsit vissza is hozzák a The 'Nam hangulatát, de Garth Ennis forgatókönyve még meggyőzőbb. Róla érdemes tudni, hogy régóta érdeklődik a vietnami konfliktus iránt és enyhén szólva képben van. Ez többek között számos utalás útján köszön vissza (említik például My Lait és Lang Veit, illetve fontos szerepet játszik a korai M-16-osok megbízhatatlansága is), de az sem mellékes, hogy beleszőtte a történetbe a másik oldal képviselőit is, méghozzá méltó, hiteles és emberi módon. Ez utóbbi megállapítás persze áll magára, Castle-ra is. Röviden és tömören: kiváló eredettörténetet kapunk.

A Punisher: Born (Születés) című 2003-as, eredetileg négyrészes kötet olyan értelemben érdekes párja a fenti képregénynek, hogy ez viszont a karakter utolsó vietnami bevetéséről szól. Castle, immár századosként egy elszigetelt dzsungel-támaszponton szolgál. A dátum 1971: az amerikai harci szellem a béka segge alatt, a többség kábítószeren él, a kinevezett bázisparancsnok pedig megbízhatatlan és alkoholista. Castle azonban csendes profizmusával egymás után vezeti az őrjáratokat az őserdőbe, hogy lesállásaival megtizedelje a körzetbe érkező észak-vietnami erőket: a tengerészgyalogosok benne még megbíznak, mert hónapok alatt egyetlen emberét sem veszítette el odakinn. A vietnamizálás azonban zajlik, a támaszpontot előbb-utóbb fel kell adni, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenki épségben kijut majd innen...

Darick Robertson rajzai sajnos kissé hullámzó színvonalat képviselnek. Több ponton olyan elnagyoltak, és még csak azt sem értem, miért, ugyanis más oldalakkal kiváló, tényleg kiváló munkát végzett. Egyszerűen fura, hogy egy ilyen kvalitású művész például az M-1 rohamsisak formáját néhol eltalálja, másutt meg alig hasonlít. A forgatókönyv szerencsére megint Garth Ennis munkája és mindenért kárpótol: a történet nemcsak komor és realista, hanem tökéletesen hozza a harcba belefásult, ugyanakkor a harcnak élő Castle, illetve a majdani Megtorló személyiségét. Valójában az ő végső átalakulásáról szól a képregény, arról, hogyan vált visszavonhatatlanul eggyé lelkileg a pusztítással – erre utal a cím is. A mesterien megírt vívódásokkal tulajdonképpen azt sugallja a szerző, hogy Castle számára családja halála már tényleg csak az utolsó csepp volt a pohárban, de Vietnamban lett belőle az a gyilkológép, aki odahaza már másféle ellenségre vadászott egy másféle dzsungelben.

Magyarul sajnos ezeket a köteteket is hiába keresnénk, de az angol nyelvű kiadások még elérhetők. Akit nem riaszt el a képregényes megközelítés, azoknak bátran ajánlhatom.

Ha érdekelnek a vietnami vonatkozású képregények, IDE KATTINTS.

Punisher: Platoon
Írta: Garth Ennis
Rajzolta: Goran Parlov és Jordie Bellaire
Marvel 2017

Punisher: Born
Írta: Garth Ennis
Rajzolta: Darick Robertson
Marvel 2003