War Bus

Záródnak az ajtók!

Az 1980-as évek B-filmes terméséből válogatva most egy igazi érdekesség következik, ugyanis a War Bus nem amerikai, hanem olasz produktum (bár angolul beszélő színészekkel készült). Akkortájt akcióműfajban bizony ők is bőségesen alkottak, és a legelvetemültebb VHS-rajongók valószínűleg a mai napig tudnának példákat mondani a hozzánk is becsempészett szalagok címeiből. 

war_bus_2.jpg

A War Bust azért is veszem most elő, mert az 1972-es Nguyen Hué offenzíva kapcsán tulajdonképpen az 50. évfordulóhoz is köthető. Legalábbis erős a gyanúm, hogy a forgatókönyv valóban 1972-ben játszódik, mikor is a néphadsereg támadásai folytán egy eldugott őserdei misszió tagjai kénytelenek menekülőre fogni. Egy kivénhedt iskolabusszal próbálnak kijutni a veszélyzónából, amikor néhány, egységétől elszakadt amerikai tengerészgyalogos szegődik melléjük, akiknek szintén sietős az útjuk. A háború sújtotta vidék azonban tele van veszéllyel, így különösen nehéz elvergődni a biztonságot jelentő hátországig…

war_bus_poster.jpg

Aki a korszakra jellemző akciófilmes klisékre számít, nem csalódik (más szóval a nagy számú robbanás, a csípőből tüzelés, esetleg a lassítások garantáltak), bár mindez szerencsére inkább a technikai megvalósítás terén érvényesül, és szerintem az elvárható szintet simán meg tudták ugrani, bár csodákra ne számítsunk e téren. Az alaptörténet viszont a szokásosnál formabontóbb, és a karakterek is több változatosságot biztosítanak a nagy átlaghoz képest, ugyanis a szereplők jelentős része nem amerikai katona, hanem felvonultatnak egy dél-vietnámi őrnagyot, ápolónőket, illetve egy dél-afrikai és egy ausztrál férfi is akad. Az ő interakcióik pedig ugyancsak fontos szerepet játszanak két csatajelenet között, bár a dialógusok minősége nem éppen egetverő. A forgatókönyv összességében nem akarja elbagatellizálni a háború hatásait, illetve nem kívánja kizárólag az akcióra szűkíteni a történetet, és ez jót tett az összhatásnak. 

A film Magyarországra tudtommal csak hangalámondásos VHS-szalagon jutott el, jómagam így láttam 1990 környékén. DVD-n külföldön kapható, de mivel nem különösebben értékes alkotás, inkább nosztalgiafaktora erős, az érdeklődőknek a YouTube-os változatot javaslom (lásd fent). Akit a téma foglalkoztat, és nem sajnál másfél órát egy retróélményre, az szerintem nyugodtan adhat egy esélyt neki. 

War Bus / Warbus
Amerinda Est / Regal Films 1985, 94 perc
Rendező: Ted Kaplan 
Főszereplők: Daniel Stephen, Romano Kristoff
Zene: Robert Marry