Vietnam Journal

Képregényes visszaemlékezés

Pár évvel ezelőtt már beszámoltam egy több szériát megért vietnámi témájú Marvel-képregénysorozatról, de most ideje írnom “a másikról” is, amely nagyjából ugyanabban az időben jelent meg, és hasonlóan híres lett.

vietnam_journal_covers.jpg

Az Apple Comics által kiadott Vietnam Journal 1987-től 1991-ig futott, de ‘92-ben és ‘93-ban két ráadáskötet is készült hozzá. Írója és rajzolója az a Don Lomax volt, aki egy ideig a The ‘Nam írójaként is dolgozott. Ő vietnámi veteránként nagyon is képben volt a háborút illetően (bár nem harcoló beosztásban szolgált, hanem egy támogató alakulatnál), sőt érdekesség, hogy már turnusa idején készített vázlatokat és jegyzeteket élményeiből, amelyeket később fel is használt saját sorozatában.

don_lomax.jpg

Lomax egyébként világéletében odavolt a képregényekért, gyerekkorát alapjaiban határozta meg ez a világ. Bár másféle munkát is végzett, rajzolással akarta keresni a kenyerét, ami végül meg is valósult. Több kiadónál is dolgozott, és bár csak lassan ért révbe, nagyon élvezte. Ami azonban megkötötte a kezét, az a képregények erőszakosságát társadalmi nyomásra korlátozó és 1954 óta létező Comics Code volt. A Vietnam Journal révén ennek is fityiszt mutathatott, persze nem öncélúan, hanem a hitelesség kedvéért. A sorozat azonban nem az ő ötlete volt, hanem az Apple Comics ‘87-ben érkezett új igazgatójáé, aki személyesen kereste meg Lomaxet egy nap azzal, hogy nem akarna-e képregényt rajzolni a háborúról. A széria összességében szép sikert aratott, még ha nem is akkorát, mint a nagy képregénykiadók címei, a szerzőnek pedig nagy örömet szerzett, valahányszor odalépett hozzá egy másik veterán, hogy gratuláljon hozzá. 

A történet állandó főszereplője Scott Neithammer szabadúszó tudósító, aki munkája során bejárja Dél-Vietnámot, hogy az egyszerű katonák oldaláról mutassa be a háborús mindennapokat. (Beceneve, a “Journal”, a “journalist”, vagyis “újságíró” rövidítése, de emiatt a sorozat címe is kétértelmű, mivel elsőre amúgy “vietnámi naplót” jelent.)

Lomax megmaradt a vonalrajzos fekete-fehér ábrázolásnál, ami eleve komorabb hangulatot kölcsönöz a füzeteknek, de nem ez az egyetlen tényező, ami a realista atmoszféra felé hajtja a látottakat. A részletek szinte mindenütt hitelesek, bár az látszik, hogy egy-egy sajátos formájú tárgy esetében (ilyenek tipikusan a rohamsisakok) néha elfogyott a türelme, továbbá egyes arcok eltúlzott grimaszait is kifogásolják egyes olvasók. A párbeszédek azonban a helyükön vannak, a dialógusokból, illetve a kísérőszövegekből pedig nem hiányoznak a szakmai részek sem. Ez utóbbiak néha kissé szájbarágósnak hatnak, ugyanakkor a laikus olvasók számára komoly segítséget jelentenek.

Maga a hangvétel is realista, és ezt a szériát bizony nem gyerekeknek szánták. Ennek megfelelően nemcsak a nyelvezet profánabb, hanem a háború sötétebb eseményei is részét képezik a történeteknek. Szóba kerül például az erőszakoskodás, az M-16-osok megbízhatatlanságából következő halálesetek, a legénység tisztekkel való szembefordulása, vagy éppen a sajtó szenzációhajhász képviselőinek tevékenysége. A sorozat egyébként érinti a konfliktus jelentősebb eseményeit, és több, rövidebb sztoriból építkezik, amelyek eredetileg füzetes kivitelben jelentek meg. Ezekben a képtörténetek mellett helyet kapott múltidéző krónika, amely a sztorival párhuzamos időszak politikai és kulturális eseményeit elevenítette fel, olvasói levelek, illetve Vietnámban eltűnt katonákról is lehetett olvasni (nyilván azért, mert a nyolcvanas években még sokakban élt a remény, hogy a dzsungel mélyéről egyszer csak előkerülnek azok a bizonyos “letagadott” amerikai foglyok…). 

A sorozatot az elmúlt húsz évben többször is kiadták gyűjteményes kivitelben. Ennek legújabb verziója nyolc kötetet foglal magába. Sajnos ez a változat sem kapta meg a keményfedelet, de még nagyobb baj, hogy a belíven egy-két oldal nyomdai minősége a kilencvenes évek fénymásolóinak színvonalát idézi, és ez nem egyedi probléma. (Emlékeztek még, amikor világos sávok rondították el a másolatokat, ráadásul látható ok nélkül?) Szerencsére digitális változatban is beszerezhető, ami a teljes terjedelem ismeretében sok olvasó számára nagy segítség lehet, mert gyűjteményes kötetekből egy egész szériát beszerezni nem olcsó mulatság. 

Vietnam Journal
Írta és rajzolta: Don Lomax
Apple Comics 1987–1993