Vietnam Magazine

Ebben a rovatban általában könyveket szoktam bemutatni, de most egy folyóiratról fogok írni, melynek címét az alaposabb olvasók már többször kiszúrhatták bizonyos cikkek forrásjegyzékében. 

vietnam_magazine.jpg

A Vietnam Magazine kiadása 1988-ban kezdődött, vagyis jelenleg a harminckettedik évfolyamnál járnak. A lap alapító-főszerkesztője az a Harry G. Summers ezredes volt, aki nemcsak Koreában és Vietnamban szolgált, hanem könyveket is írt hadtörténeti témában. A 68 oldalas újság jelenleg kéthavonta jelenik meg, méghozzá egy olyan kiadó, a Weider History Group jóvoltából, amely számos más történelmi folyóiratot is jegyez (Wild West, Civil War, World War II, Aviation History, stb.) A lap szerkezete minimális változásokon esett át az elmúlt évtizedekben, de lássuk, hogy jelenleg miféle cikkeket találhatunk benne. 

Az első néhány oldalon, az impresszum után aktuális rövidhíreket és olvasói leveleket találunk, illetve a Búcsú rovat a sajnálatosan elkerülhetetlen nekrológokat tartalmazza, mindenkinél egy fotóval és egy rövid szöveges összefoglalóval. Érdekes és méltó, hogy nemcsak amerikai veteránokról olvashatunk itt, hanem időnként vietnamiról is. A legutóbbi számban például a szeptemberben elhunyt MiG-17-es ászpilótáról, Nguyen Van Bayról is megemlékeznek. Az ötvenedik évforduló jegyében egy duplaoldalon tekintik át az adott két hónap legfontosabb eseményeit, és itt nemcsak az akkor folyó hadműveletek kerülnek szóba, hanem a kultúrtörténeti és politikai történések is. A korabeli harceszközök közül minden számban egyet mutatnak be, viszonylag tömören, egy kép és rövid szöveg segítségével.

A teljes értékű cikkek téma és jelleg alapján többfélék lehetnek. Olvashatunk például elemzéseket, összefoglalókat, de beszámolókat is. Ez utóbbiak lehetővé teszik, hogy azok is elmondják történeteiket, akik sok más bajtárstól eltérően nem akartak saját könyvet írni. Hogy az aktuális (2020. februári) számban mit találunk: J. D. Howard cikke az 1965-ben Vietnamba érkező amerikai szárazföldi haderő ember- és felszereléshiányáról szól; Carl Schuster írása Hanoi megtévesztő manőveréről a Tet-offenzíva során; a személyes hangvételű visszaemlékezések között Jeff Harvey alezredes egyik anekdotáját olvashatjuk el, továbbá John McGuire ír egy 1968. áprilisi bevetésről, melyben a hadsereg csatahelikopterei siettek a szorongatott helyzetbe került tengerészgyalogosok segítségére Khe Sanh körzetében. Esetenként formabontó cikkek is feltűnnek: most például egy hatoldalas fotóösszeállítás mutatja meg az egykori F-105-ös pilóták találkozóján részt vett veteránok arcát, néhány rövid, de találó idézettel. 

Mivel a témában a mai napig jelennek meg új kötetek, méghozzá egész szép számban, hosszabb-rövidebb könyvajánlókat és -elemzéseket is találunk az utolsó oldalakon, viszont az is megszokott, hogy a jelentősebb művekből kivonatokat közölnek. Ebben a számban J.J. Matthews új könyvébe, a Colin Powell: Imperfect Patriotba olvashatunk bele, s ez a hét oldal természetesen az egykori tábornok és külügyminiszter vietnami tapasztalataira fókuszál, több érdekes fotóval kiegészítve. A bátorság csarnoka rovat egy oldalt foglal magába, itt egy kitüntetett katona rövid történetével ismerkedhetünk meg, jelen esetben Robert Lewis Howard zöldsapkás századoséval, aki a harci teljesítményért adható három legmagasabb kitüntetést is kiérdemelte. 

vietnam_magazine_sample_09.jpg

Az újság képanyaga az elvárható mértékben bőséges, és nem meglepő módon számos eddig nemigen látott fotót is felhasználnak, nem is beszélve a vonatkozó térképekről. Ami még befolyásolja a vizuális összhatást, azok a reklámok. Ebben a lapban releváns, de sokszor igen kommersz termékek hirdetései is helyet kapnak (például katonai jelleget hordozó női és férfi ékszerek vagy speciális dögcédulák) a számunkra talán megszokottabbak (mint hímzett pulóverek és sapkák, asztali szobrok, esetleg órák és zsebkések) mellett. 

Azok az érdeklődők, akik papíralapon szeretnének esetleg előfizetni, a magazines.com weblapon tehetik meg, de fontos, hogy alacsonyabb áron immár digitális előfizetésre is van lehetőség. Akik nem ennyire lelkesek, de azért beleolvasnának, azoknak a historynet.com-ot javaslom, ahol az említett kiadó folyóiratainak számos régebbi cikkét meg lehet találni. Egy teljes tavalyi szám PDF-változatát pedig itt találhatják.