A vízi hadviselés szakirodalma

Az utóbbi kilenc hónapban több kötetet is elolvastam a most futó cikksorozattal kapcsolatos anyaggyűjtés során. Mivel pedig több remek kiadvány került eközben a kezembe, gondoltam, ezekről sem ártana rövid összefoglalót írnom, hogy az érdeklődők segítségére legyek. 

brown_water_black_berets.jpgA Brown Water, Black Berets a legátfogóbb munka, ami ebben a témában a kezembe került. Thomas Cutter négyszáz oldalas könyve elejétől a végéig, vagyis az ötvenes évektől a hetvenes évekig részletezi a vietnami vízi műveletek történetét (mind dél-vietnami, mind amerikai vonatkozásban), technikai és szervezési vonatkozásait, sőt számos személyes történetet is sikerült beilleszteni a narratívájába. Ezen stílusváltások néha kicsit kizökkentik az olvasót, de összességében azért követhető. Bár nem albumról van szó, egész sok fotót kapunk, melyek sajnos nem kaptak külön, jobb minőségű papírra nyomott képmellékletet, de így is fontos szerepük van, nem is beszélve a térképekről. Nagyon hasznos könyv a témában. 

 

riverine.jpgAz amerikai Squadron/Signal kiadó a nyolcvanas-kilencvenes években élte virágkorát és néhány vietnami vonatkozású kiadványuk is napvilágot látott. A szerző, Jim Mesko neve ezek között többször is előfordult és szerencsére a folyami műveletek témája sem maradt ki a válogatásból. A Riverine (mely címének ellentmondva egyébként a part menti műveletekre is kitér) a tőlük megszokott módon nagyrészt fekete-fehér fotókat és színes ábrákat tartalmaz, ezenfelül azonban egész komoly terjedelmű kísérőszöveg is íródott mellé. A francia háború folyami akcióiról például itt olvastam a legkomolyabb összefoglalót, több konkrét bevetés leírását is beleértve. A fotók sok érdekességet tartalmaznak, viszont gond van némelyiknek a méretével, illetve kivágásával, ahogy helyesírási hibák is kísértenek, de mindez visszatérő probléma volt a Squadron-köteteknél. A kiadvány ma már inkább csak aukciós oldalakról beszerezhető. 

 

John M. Carrico (aki amellett, hogy húsz évet húzott le a seregben, restaurálással és makettezéssel is foglalkozik) nem is egy, hanem két albumot állított össze. A Vietnam Ironclads a flotta hajóit (ASPB, ATC, Monitor, CCB) mutatja be, míg a második kötet, a Waterborne Warriors a szárazföldiek járműveire (LCM, ATC, PACV, PBR, MPB, Aircat, Ski Boat, BEB, EAB) fókuszál. Kellően aprólékos típusismertető szöveg és nagy mennyiségű fotóanyag mutatja be ezeket a dögöket és a makettezők, illetve a műszaki érdeklődésűek nagyra fogják értékelni a részletfelvételeket. Sajnos az összbenyomás így is felemás. Például mindkét könyv megérdemelt volna gondosabb tördelést, egységesebb borítódizájnt, továbbá egy kicsit vastagabb, félfényes műnyomó papírt a belívhez, hogy a  színes és fekete-fehér fotók jobban érvényesüljenek. Nagyobb baj, hogy több pixeles, gyengébb minőségű kép is található bennük. Nem tudom, hogy a tördelő volt-e figyelmetlen vagy az eredeti képanyag színvonala, esetleg mérete miatt alakult ez így, de a két kiadvány magas árát tekintve ezek azért igen bántó hiányosságok.... 

ironclads_waterborne_warrios.jpg

 

vietnam_riv_craft.jpgA bevetett hajótípusok témájában érdekes adalék még az Osprey kiadó kötete, a Vietnam Riverine Craft 1962–75. A szerző a Különleges Erők veteránja, az egykor Vietnamban is szolgált Gordon Rottman, akinek nevéhez számos releváns cím kapcsolódik. Sajnos a megszokott 48 oldalas terjedelem megbosszulja magát, hiszen aki olvasta akár csak az itteni típusismertetőt, tudja, hogy nem egy pár, hanem egész sokféle vízi járművet használtak Vietnam folyóin. A könyvben csak a legfontosabbakra, illetve a legjellegzetesebbekre volt hely (PBR, PCF, ASPB, ATC, Monitorok), vagyis korántsem teljes az áttekintés, illetve a szöveg érthető módon a technikai részletekre koncentrál, bár a szerző röviden kitér a folyami küzdelem jellegére, a Mekong-deltára mint hadszíntérre, szervezeti kérdésekre, illetve még arra is, hogy hol találhatunk fennmaradt példányokat ezekből a hajókból. A képanyag tulajdonképpen megfelelő, bár a közepes formátum és a terjedelmi korlátok miatt több fotó is a kelleténél jóval kisebb méretben került be. Az illusztrációkat Hugh Johnson készítette, méghozzá nagyon meggyőző minőségben, bár jelen esetben a színes táblák szinte kizárólag a hajók többnézeti ábráit tartalmazzák. 

vietnam_riv_craft_3.jpg

 

backtracking_in_brown_water.jpgA Backtracking in Brown Water egy veterán tengerésztiszt visszaemlékezése. Rolland Kidder 1969–70-ben szolgált a folyami flottillánál. Sok sorstársától eltérően már érett fejjel, 28 évesen vonult be, hogy egy PBR járőrhajó fedélzetén járja a Mekong folyóágait, később pedig részt vegyen a vietnamizálásban. Memoárja nemcsak a háborús emlékeket, a kiképzést, a küzdelmet, a pihenést és a helyiekkel való ismerkedést idézi meg, hanem beszámol a jelenkori Vietnamban tett látogatásáról, ott szerzett benyomásairól, ami azért is érdekes, mert sikerült több olyan helyre ellátogatnia, ahol egykor szolgált. A szöveget számos fotóval és térképpel egészítette ki és saját élményein túl igyekszik az egész konfliktust keretbe helyezni, röviden kifejtve az okokat és a következményeket, méghozzá jól követhető és elfogulatlan stílusban. A kötet végkicsengése rendkívül pozitív és emberközeli.

 

mekong_mud_dogs.jpgBár a Mekong-deltában vívott gyalogos harcok visszaemlékezői közül már megemlítettem Joseph Callawayt, mindenképp be akartam mutatni egy olyan kötetet is, mely jobban kiemeli a mocsári harcok mindennapjait és nem annyira a tiszti perspektívát hangsúlyozza. Ed Eaton őrmester memoárja, a Mekong Mud Dogs ilyen. A szerző rádiókezelőként, gránátosként, szakaszvezetőként, majd mesterlövészként szolgált a 9. gyaloghadosztályban. Az írásnak még a hetvenes évek végén, tíz esztendővel hazatérése után látott neki, de csak harmincöt évvel később fejezte be a művet. Az események felidézésében egykori bajtársai is segítségére voltak és talán ennek is köszönhető, hogy tényleg átfogó képet kaphatunk belőle a deltában harcoló katonák mindennapjairól, illetve számos olyan anekdotát is olvashatunk, melyeket mások kispóroltak volna egy ilyen könyvből. Eaton tényleg nem finomkodik, úgy veti papírra érzéseit és benyomásait, ahogy akkor benne voltak, emiatt bizonyos megjegyzései (főleg az egykori ellenfelek és felettesek kapcsán) talán egyes olvasók számára túl erősek, netán sértők lesznek. Ami még negatívum, hogy a magánkiadásban megjelentetett könyvön nagyon is érződik, hogy amatőrök szerkesztették. Nemcsak a borítóval van baj, hanem sok a helyesírási hiba, néhol a szóismétlés, illetve az amúgy nagyon érdekes képanyag is megérdemelt volna gondosabb tördelést és feliratozást, esetleg jobb minőségű papírt. Mindettől függetlenül egy nagyon is figyelemreméltó visszaemlékezésről van szó.

 

 

Backtracking in Brown Water
Írta: Roland E. Kidder
iUniverse 2014
288 oldal

Brown Water, Black Berets: Coastal and Riverine Warfare in Vietnam
Írta: Thomas J. Cutler
Bluejacket Books 2000
428 oldal 

Mekong Mud Dogs: The Story of Sgt. Ed Eaton
Írta: Ed Eaton
Magánkiadás 2014
280 oldal

Riverine: A Pictorial History of the Brown Water War in Vietnam
Írta: Jim Mesko
Squadron/Signal Publications, 1985
64 oldal 

Vietnam Ironclads – A Pictorial History of US Navy River Assault Craft 1966–1970
Írta: John M. Carrico
WRM Graphics 1995
140 oldal 

Vietnam Riverine Craft 1962–75
Írta Gordon L. Rottman
Osprey 2008
48 oldal

Waterborne Warriors – US Army Riverine Craft in Vietnam
Írta: John M. Carrico
Brown Water Enterprises 2011
104 oldal