Vietnami tombolás (Mark Acres)

Akció & kaland, ahogy egyesek azt elképzelik

vietnami_tombolas_1.jpgA rendszerváltozás környékén a magyar könyvpiacon is megjelentek az úgynevezett lapozgatós játékkönyvek, amelyek a lineáris olvasás helyett egészen más, lényegében egyszemélyes szerepjátékos élményt nyújtottak. Az olvasó a rövidebb, számozott szakaszok végén található döntési lehetőségek, plusz néha a dobókockával szerezhető pontok alapján juthatott tovább. Ezeket a címeket elsősorban a Kaland, Játék, Kockázat-sorozatban adták ki, de például a Móra Könyvklub exkluzív kötetei között is létezett egy hasonló jellegű Időgép-sorozat. A témák igen változatosak voltak, s ennek megfelelően beleképzelhettük magunkat egy posztapokaliptikus országúti harcos, egy horrorházból kitörni igyekvő szerencsétlen vagy éppen a középkori Európát járó időutazó helyébe. A szerzők között pedig nagy nevek is feltűntek, például Steve Jackson, Michael Reaves vagy Steve Perry. Akkortájt nagyon népszerűek voltak ezek a könyvek a fiatalok körében, ami annak is köszönhető volt, hogy lényegesen kevesebb személyi számítógép, videójáték-konzol vagy épp videómagnó állt nálunk rendelkezésre. 

Ezt kihasználva adta ki a Hajja & Fiai Kiadó éppen harminc évvel ezelőtt, '91 nyarán a Vietnami tombolás című könyvet, méghozzá egy önállónak szánt sorozatban. A borítófestményen (amelyen az alakok egyébként kissé aránytalanok, de már az eredeti is ilyen volt) ott virított a csalogatónak szánt felirat, amely szerint “Te vagy a szuperügynök! Szenzációs kommandóakció”. A kötet a dobókockás játékmenetet követte, amelyben az egészségi állapot, a fegyverek és a képességek értékei alapján lehet haladni és harcolni. Hogy ezt hány olvasó tette meg a valóságban is, ne firtassuk, mindenesetre ez volt a szabály. 

A nyolcvanas évek elején játszódó történet szerint John Strong (ezen a néven se sokat töprenghetett a szerző) bőrébe bújhatunk, aki vietnámi veterán és CIA-ügynök, számos sikeres akcióval a háta mögött. Rémálmai azonban továbbra is gyötrik, s ennek egyik oka egy ütközetben eltűnt bajtárs emléke. Az ügynökség most egy sürgős megbízással állít be: nemrég lezuhant vietnámi területen egy amerikai kémhold, amelynek memóriabankját vissza kell szerezni, mielőtt a helyiek vagy a szovjetek rátalálnának. Az akcióban egy helyi ügynök is segítségünkre lesz, és ha mázlink van, még eltűnt barátunkat is megtalálhatjuk stb. stb. 

vietnami_tombolas_2.jpgA sztori tehát a Rambo II vagy a Különleges küldetés, esetleg az Ütközetben eltűnt farvizén evezve próbálta bevonzani az olvasókat. A hangvétel is azokat az éveket idézi, amikor a reagani öntudat és az újra megerősödő amerikai szellem, no meg a Vietnámban állítólag még akkor is raboskodó hadifoglyokkal kapcsolatos pletykák révén ilyen könyveket valószínűleg elég jól el lehetett adni. A történetvezetés sehol sem igazán eredeti, pláne ha már láttuk a fent említett filmeket. A karakterábrázolás minimalista, az ellenségkép pedig nem haladja meg egy propagandaplakátét. Mindent egybevetve leginkább a nosztalgiafaktora miatt érdemes egyáltalán kézbe venni. 

A magyar kiadást egyébként igen gyenge minőségű papírra nyomtatták, és a fordítás színvonala sem volt kiemelkedő. A sorozatcímoldal tanúsága szerint egyébként még öt kötetre számíthattunk volna a sorozatban (ilyen lett volna például a Harcban a KGB-vel vagy a Pusztítás Libanonban), de tudomásom szerint ezek már nem jelentek meg nálunk. A Vietnami tombolásból egy-két példány még elérhető az antikváriumokban, méghozzá nem is drágán. Mondjuk ajánlani a fentiek fényében nem fogom, de érdekességként elmegy.

Vietnámi tombolás 
(Viet Rampage)
Írta: Mark Acres
Fordította: n.a.
Hajja és Fiai 1991
212 oldal

Címkék: hadifoglyok, CIA