Államok kontra John Lennon

Művészből közellenség

A popzene, illetve az ezen keresztül is működő háborúellenes hangulatkeltés megkerülhetetlen témája a vietnámi konfliktus, illetve tágabb értelemben a hatvanas-hetvenes évek történetének (nem csoda, hogy már én is többször foglalkoztam vele itt). David Leaf és John Scheinfeld dokumentumfilmje pedig az egyik legnevesebb békepárti aktivistát és zenészt, John Lennont állítja a középpontba.

lennons_2.jpg

Az egykori Beatles-tag meghatározó arca lett az amerikai békemozgalomnak 1970 környékén: Give Peace A Chance című dala lényegében háborúellenes himnusz lett, de egyéb módon is felhívta magára a figyelmet, például azzal, hogy felesége oldalán ágyban fekve demonstrált a béke mellett, vagy hogy jó barátságba került Bobby Seale-lel is, a Fekete Párducok alapítójával. Az FBI ezért idővel megfigyelés alá vette, lehallgatta, amit Lennonék is érzékeltek, de nem rettentek vissza, bár még az is felmerült, hogy kitoloncolják őket az országból...

lennons_1.jpg

A készítők alapvetően interjúkra alapozták a forgatókönyvet, s ezekben olyan személyiségek szólalnak meg, mint Yoko Ono, Tariq Ali, egykori radikális aktivista és újságíró, Noam Chomsky, a jól ismert nyelvész, filozófus és író, Walter Cronkite, egykori bemondó és tudósító, vagy éppen Ron Kovic, vietnámi veterán, a Született július negyedikén írója. Kiváló arányérzékkel vegyítik mindezeket az egykori koncert- és híradófelvételekkel, és az eredmény egy olyan feszes tempójú, izgalmas, az akkori hangulatot erőteljesen visszaadó dokumentumfilm, amely nemcsak a korszak, hanem a modern zenetörténet iránt érdeklődőknek is érdekes lehet. Nem túlzás, hogy akár oktatási célzattal is vetíthető (és nemcsak médiaszakos diákoknak, hanem akár gimnáziumi tanulóknak is), mert remekül megmutatja, hogy a modern világ közszereplői milyen elképesztő befolyásra tehetnek szert, és ez milyen fenyegetést jelenthet az aktuális kormányzat számára. Többször is végignéztem már ezt a filmet, és mindahányszor elcsodálkoztam azon, hogy milyen gyorsan elrepült ez a másfél óra. Yoko Ono azon mondata pedig szintén sokatmondó, mely szerint: „A róla készült dokumentumfilmek közül ez az egyetlen, ami Johnnak is tetszett volna…”

A filmet annak idején még Angliában szereztem be DVD-n, aztán pár év múlva szerencsére nálunk is kiadták. A magyar feliratos, szinkron nélküli lemezen extrákat is találunk (interjúkat, kisfilmeket és galériákat). Mindenesetre a fenti linken rögtön bele is nézhetünk.

Államok kontra John Lennon
(The US vs. John Lennon)
Lionsgate 2007, 96 perc
Rendező: David Leaf, John Scheinfeld