Uniforms of the Indo-China and Vietnam Wars (Leroy Thompson)

Hadseregek, katonák

Olyan univerzális kötetet mutatok most be, amelyet már többször is felhasználtam a különböző témák kapcsán – most éppen a VKH-ról szóló cikksorozat apropóján olvasgattam –, de egészen mostanáig nem írtam róla összefoglalót.

uniforms_01.jpgA szerző, Leroy Thompson neve ismerősen csenghet a hadtörténet iránt érdeklődők számára, hiszen számos, a modern hadviseléshez kapcsolódó kötetet írt (egy-kettőt magyarul is kiadtak), nem mellesleg szolgált Vietnámban is, méghozzá az amerikai légierő biztonsági alakulatánál. A címből adódóan ebben a művében arra a nem csekély feladatra vállalkozott, hogy az indokínai és a vietnami háború hadviselő feleinek egyenruháit és felszerelését bemutassa – azonban a valóságban ennél továbbment, ezért nem is tartanám túlzásnak, ha a cím úgy szólna, hogy Az indokínai és a vietnámi háború hadseregei. Thompson ugyanis minden fejezet elején kitér az adott haderő vagy fegyvernem vietnámi bevetésének okaira, körülményeire, történelmi hátterére, és csak ezek után következik a hadfelszerelések taglalása. Ez igazából annak fényében nagy szó, hogy a ritkábban tárgyalt országok is sorra kerülnek itt, bár eltérő részletességgel. 

Az első fejezet az indokínai háború francia oldalára látogat. Tekintve, hogy ezzel viszonylag kevés kiadvány foglalkozik, különösen értékes hozzájárulás, még akkor is, ha ez a tizennyolc oldal kevesebb, mint egytizede a teljes kötetnek. Az nem meglepő, hogy a legnagyobb terjedelmet (nagyjából nyolcvan oldalt) az amerikai oldal kapja, azon belül külön a hadsereg, a tengerészgyalogság, a légierő, a flotta, illetve a Különleges Erők, ez utóbbi kombinálva a vietnámi vonatkozású CIDG-programmal. Viszonylag bő anyagot (húsz oldalt) olvashatunk a dél-vietnámi erőkről, és ebben a fejezetben a szerző külön kitér az egyes fegyvernemekre, ami megint csak hiánypótló megközelítést eredményez. Nagyjából azonos terjedelmet kapunk a szövetséges nemzetekről (ausztrál és új-zélandi, koreai, thaiföldi és Fülöp-szigeteki), persze nem egyenként, hanem összesítve. A Viet Minh, a Vietkong, illetve a VNH sajnos a fentieknél kevesebbet, tizenhat oldalt mondhat magáénak, és erre talán csak a kötet kiadási dátuma lehet mentség, ugyanis 1984-ben jelent meg.

A kiadvány tartalma és kialakítása összességében az Osprey-kötetekére emlékeztet. A főszöveg megadja az általános hátteret, ismerteti a hadrendet, és így tovább, majd továbbmegy a hadfelszerelések ismertetésére. Ahogy már utaltam rá, előbbi nagyon értékes információkkal szolgál, míg utóbbinál, átfogó jellege folytán tényleg csak a legszükségesebbekre hagyatkozhat, bár olykor érdekes részletekre is kitér. Mindezt kísérik a fekete-fehér, illetve színes fényképek, amelyek véleményem szerint betöltik funkciójukat, még ha némelyiket kissé semmitmondónak is tartom. A terjedelem okán egyébként nem fért a kötetbe nagyon sok fotó, de ami itt van, az alkalmas arra, hogy többé-kevésbé átfogó képet nyújtson a témáról. Ott vannak aztán a színes festmények, amelyek minősége az alkotótól függően sajnos erősen hullámzó (az amerikai flotta tengerészeit mutató táblánál talán még én is tudnék jobbat, ellenben a 15. oldal három francia alakjának képe kimondottan szép). Tárgyfotók is helyet kaptak a könyvben, elsősorban egységjelvényekről és kézifegyverekről. 

Értékes kötetről van szó, amelynek hiányosságait bőven ellensúlyozzák pozitívumai. Francia és vietnámi vonatkozású részei miatt nagyon hasznos anyagnak bizonyult számomra. Ajánlani viszont csak módjával tudom, ugyanis úgy látom, nem készült belőle utánnyomás. A külföldi aukciós oldalakról még beszerezhető, bár a legolcsóbb példányok is húsz dollár körül kezdődnek. Ráadásul ma már jóval nagyobb a könyvválaszték, úgyhogy más kiadványokra is hagyatkozhatnak az érdeklődők. Én mindenesetre nem bánom, hogy tizenöt évvel ezelőtt rászántam azt a tíz fontot… 

Uniforms of the Indo-China and Vietnam Wars 
Írta: Leroy Thompson
Blandford Press 1984
160 oldal