Ezt hallgatták ‘70-ben...

Az esztendő legnagyobb slágerei

Ezen a nyáron sem maradhat el az ötven évvel ezelőtti dalkínálat legnépszerűbb darabjainak felidézése. Merüljünk el tehát a zenei örökzöldekben.

Nemcsak az év, hanem az évtized egyik legmaradandóbb slágere volt Simon és Garfunkel utolsó közös nagylemezének címadó dala, a Bridge Over Troubled Water, érdekes ellenpontjaként egy viharos korszak közhangulatának. A páros ikonikus dala lett, de kislemezeik között is ez fogyott a legjobban. Az amerikai toplista mellett több országban, például Kanadában és Franciaországban is a listák csúcsára jutott. Több mint ötven más énekes (köztük Elvis Presley, Johnny Cash vagy Aretha Franklin) is feldolgozta, így lett a huszadik század egyik legtöbbször előadott könnyűzenei alkotása.

A Raindrops Keep Falling On My Head eredetileg B.J. Thomas előadásában lett népszerű, de ezt is sokan feldolgozták később. Eredetileg a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című 1969-es filmhez készült, még Oscar-díjat is nyert. Több országban is tarolt, és a mai napig a legismertebb és legnépszerűbb slágerek között tartják számon, amelyet nem meglepő módon rengeteg filmben is elsütöttek (a vonatkozó művek közül például a Forrest Gumpban).

A (They Long to Be) Close to You című dal a Carpenters duó előadásában lett toplistás, pedig a hatvanas években már mások (köztük Dusty Springfield) is felénekelték, de különösebb visszhang nélkül. Mellesleg az előbb tárgyalt Raindrops-hoz hasonlóan ezt is Burt Bacharach és Hal David írták. Igazi áttörést jelentett az előadó testvérpáros számára, még Grammy-díjat is átvehettek érte.

Az American Womant egy kanadai együttes, a The Guess Who követte el, méghozzá egy színpadi imprózás során, amelyet szerencsére egy rajongójuk kazettára rögzített, így lett belőle végül stúdiófelvétel. A dalszöveg később számos vitát váltott ki, mert többen úgy érezték, az amerikai politika, esetleg az amerikai nők elleni kirohanás. Burton Cummings, az író szerint semmi ilyesmiről nem volt szó, egyszerűen arra utalt, hogy az amerikai nők gyorsabban beérnek és megörednek, mint a kanadaiak, akik egyébként is konzervatívabbnak tűntek az ő szemében. Az viszont tény, hogy a bandára hatással volt az Egyesült Államokban tapasztalt háborúellenes hangulat, és erre utalnak is a dalban. Amikor 1970 júliusában a Fehér Házban léptek fel, Nixon elnök felesége külön kérésére nem is adták elő.

A War viszont már egyértelmű üzenetet hordoz... Már a vokál megadja az alaphangot ("Mire jó a háború? Egyáltalán semmire!"), de a szöveg többi része sem marad el tőle. Eredetileg a Temptations együttessel vették fel, de amikor elsöprő népszerűsége folytán a fiatal közönség követelni kezdte kislemezen is, a banda kissé visszariadt a várható következményektől. Ennek folytán a kislemezes változatot már Edwin Starr énekelte fel (valamivel erőteljesebb stílusban), akinek ez lett a legismertebb száma. Egyéb előadók is játszottak, például Bruce Springsteen és a Jam, de filmekben vagy előzetesekben is hallható (például a Trópusi viharban).

A Beatles egyik ikonikus dala is 1970-ben jelent meg kislemezen, ez a Let It Be, amelyet Paul McCartney írt és énekelt, méghozzá korábban meghalt édesanyjával kapcsolatos álma hatására. Két verzió is készült, az egyiket az azonos című filmhez használták, némileg eltérő szöveggel, de ezt utóbb nem forgalmazták lemezen. Akkoriban a kritikai fogadtatása igen vegyes volt, de általános népszerűségét ez nem kezdte ki, mi pedig a mai napig dúdolgatjuk.

Az Ain't No Mountain High Enough már Marvin Gaye és Tammi Terrell dalaként is szép sikert aratott 1967-ben, de Diana Ross is előadta kissé eltérő stílusban 1970-ben. A Supremes együttes énekesnőjének ez lett első önálló toplistás slágere, amelyért még Grammy-díjra is nevezték. Több filmben is felhangzik, illetve feldolgozásai is készültek.

A Rare Earth együttes Get Ready című száma is feldolgozás volt, hiszen 1966-ban a Temptations már játszotta, bár nem akkora sikerrel, mint a fenti banda. A dalszöveget mellesleg Smokey Robinson írta, és népszerűségét jelzi, hogy sok más énekes előadta még (köztük Dusty Springfield vagy Nancy Sinatra). A Rare Earth változata kislemezen aranylemez lett, a Billboard-listán pedig a negyedik helyig jutott. 

A Jackson 5 I'll Be There című dala kétszeresen is jelentős mérföldkő volt az együttes történetében. Ez volt a legsikeresebb kislemezük (4,2 millió példányt adtak el belőle az Egyesült Államokban, illetve 6,1 milliót másutt), továbbá, bár jártak már a toplisták élén háromszor is, Michael Jackson (aki akkoriban 12 éves volt) későbbi nyilatkozata szerint igazából ezzel a dallal bizonyították valós potenciáljukat. A slágert később olyan előadók dolgozták fel, mint Andy Williams, Mariah Carey vagy a Green Day.

A neves country- és popénekes, Ray Stevens nemcsak énekelte, hanem maga írta és komponálta az Everything Is Beautiful című dalt, amelyben spirituális felhanggal a rasszizmus ellen és a tolerancia, illetve az együttműködés mellett szólalt fel. A szám 1970 nyarán két hétig a Billboard-lista tetején csücsült, és a szerző később Grammy-díjat is kapott érte. 

Hazai vizekre evezve kezdjük a Hungária együttessel, akiknek És én csak énekelek című dala a Koncert a Marson című, első nagylemezükön szerepelt, amely szép sikert aratott (az eladások tekintetében az Illés és az Omega mögött a harmadik helyet érte el). Első változata még monóban látott napvilágot, de később újrakiadták sztereóban, illetve szovjet exportra is gyártották. Ez volt talán az együttes beatkorszakának csúcsa. 

Zalatnay Sarolta is ekkor adta ki első nagylemezét, Ha fiú lehetnék címmel, s ezen A-oldalán szerepelt a Szivárvány című, kissé melankolikus dal, amelyet a Metro együttessel adott elő.

A Bergendy együttes sem unatkozott akkortájt: számos alkalommal kísérőzenekarként működtek, játékfilmekben tűntek fel, de turnéztak külföldön is. A Mindig ugyanúgy című daluk az 1970-es szilveszteri televízióműsorban volt először hallható. Állítólag azért került itt sorra, mert Hofi Géza fellépése pár perccel rövidebbre sikerült, így ki kellett tölteni valamivel a fennmaradó időt… 

Máté Péter, a fiatalon elhunyt énekes nem először szerepel ezen a listán. 1970-ben jelent meg Azt súgta a szél című dala, amely a magyar könnyűzene maradandó slágerének bizonyult. Ezzel a számmal zárom a sort.