A helikopterháború szakirodalma

Egyes vietnami vonatkozású altémáktól eltérően a helikopterharcászat kimondottan alaposan dokumentált szegmense a konfliktusnak, így az érdeklődők bőséges szakirodalomból tudnak válogatni. Most, a széria lezárásaképpen a cikksorozathoz felhasznált legfontosabb műveket fogom röviden áttekinteni. 

viet_airmob_tactics.jpgGordon L. Rottmanre régi ismerősként tekinthetünk, hiszen az Osprey kiadó vietnami vonatkozású köteteinek jó részét ő írta. A témában két könyve is említést érdemel. Az első a Vietnam Airmobile Warfare Tactics. A katonai helikopterek megjelenése, az amerikai légimozgékonyságú taktika fejlesztése, a hadrend, valamint a Vietnamban használatos harcászati megoldások képezik a szöveg gerincét. Fontos megjegyezni, hogy Rottman – hozzám hasonlóan – a szárazföldi haderőre koncentrál, és a tengerészgyalogság harcászati módszerei jóval kisebb részt foglalnak el. Sajnos a standard terjedelem megint visszaüt, és pont a taktika kapcsán éreztem, hogy lenne még miről beszélni a témában. Így is egy nagyon jól használható kötetet kapunk, de egy extra ívet azért megszavaztam volna neki. A fotóanyag összességében megfelelő, bár ospreys módon most is több olyan van, amelyet erősen megvágtak, illetve túl kicsi méretben tettek be. Adam Hook grafikái pedig vegyes benyomásokkal gazdagítottak: helikoptereket kiválóan rajzol, de az emberábrázolással már vannak gondjai.  

us_helicopter_pilot_vietnam.jpgA másik Rottman-kötet a US Helicopter Pilot in Vietnam, amely címéből adódóan a legénység kiképzésével, tapasztalataival, tábori életével, fegyverzetével és felszerelésével foglalkozik. A klasszikus Osprey-formátum most is adott, vagyis tömör, lényegre törő szöveget kapunk színes és fekete-fehér fényképekkel, illetve színes festményekkel. A fotóanyagra nem lehet panasz, kevésbé ismert képeket is láthatunk, és Steve Noon festményei is jól sikerültek. Örvendetes, hogy ennek az altémának külön könyvet szenteltek.  

airmobility.jpgA vietnami tapasztalatokat feldolgozó hivatalos kiadványok közül John J. Tolson altábornagy Airmobility 1961–1971 című könyvét vettem elő. A szerző évről évre haladva mutatja be a haditechnikai és taktikai változásokat, ezzel párhuzamosan pedig számos hadműveletről beszámol, méghozzá igen részletesen, már a korai időszaktól, 1961-től kezdve, továbbá fotókat és térképeket is mellékel. Mivel tizenöt hónapig ő volt az 1. lovassági hadosztály parancsnoka, személyes tapasztalatai is szerephez jutnak. Ilyen esetekben persze mindig adódik a kérdés, mennyire tud az író objektív maradni, ennek ellenére ajánlott kötet, mivel a szerző számos olyan bennfentes részletet megoszt az olvasóval, ami miatt már megéri elolvasni. (A kötet letölthető INNEN.)

marines_and_helicopters.jpgHasonló szellemben a tengerészgyalogságról is készült egy hivatalos munka. A Marines and Helicopters 1962–1973 William R. Fails alezredes munkája, és egy kétkötetes anyag második része (az első 1946-tól 1962-ig vezette a témát). A szerző a szervezeti és technikai vonalra fókuszál, és Tolsontól eltérően jóval kisebb figyelmet szentel a tulajdonképpeni csaták ismertetésének. A korszak jelentős bevetései között persze nemcsak Vietnamnak jut hely, hanem szóba került a Dominikai Köztársaság, illetve a kubai rakétaválság is. A géptípusok bemutatásánál különösen fontosak a tengerészgyalogság igényei, és ez igaz a legénységi fejezetre is. Mivel az eredeti mű 1978-ban jelent meg, bizonyos, hogy egyes altémák terén ma már találhatunk naprakészebb munkákat is, viszont a bennfentes megközelítés itt is azt jelenti, hogy számos másutt nem tárgyalt részletre is rábukkanhatunk. (A kötet INNEN tölthető le.)

assault_from_the_sky.jpgKimondottan a tengerészgyalogság kapcsán még egy kötetet említhetek, ez az Assault from the Sky: Marine Corps Helicopter Operations in Vietnam, Dick Camp tollából. A szerző csataleírásokon keresztül próbálja megmutatni, hogy is nézett ki a helikopterek gyakorlati alkalmazása. Úgy vélem, a megközelítésnek van létjogosultsága, de itt sajnos nem működik olyan jól. A személyes visszaemlékezésekkel is megtoldott szövegek közepette viszonylag ritkán utal azokra a részletekre, amik tágabb taktikai kontextusba helyeznék az olvasottakat. (De erre persze mondhatnánk, hogy az előbb bemutatott Fails-kötet szerencsére pótolja a hiányt.) Így sokkal inkább egy sor élménybeszámolónak hat, annak ellenére, hogy a függelék még tartalmaz egy-két érdekes kiegészítést. Ezzel szemben pozitívum, hogy a három rész közül az első a nagyon korai, 1964 előtti dél-vietnami légi műveletekbe is bepillantást enged. Az már viszont kimondottan fura, hogy míg a második 1967-től 1969-ig halad, az utolsó már csak Saigon 1975-ös kiürítését taglalja, szépen kihagyva az utolsó esztendők történéseit. Néhány fekete-fehér fotó és térkép is került, szerencsére nem az agyonhasznált darabokból. Hozzátenném még, hogy e-könyv formátumban szereztem meg ezt a címet, és a tördelés abban sajnos botrányosan hanyag. Nem tudom, hogy papíralapon mennyivel jobb a helyzet, de remélem, legalább a kitüntetett repülősök hivatalos dicsérő okleveleinek szövegét sikerült jobban leválasztani a narratív részekről, de személy szerint egyébként is inkább a függelékbe száműztem volna őket…

gunslingers.jpgAz amerikai Squadron/Signal kiadó régi ismerőse lehet a korombéli és nálam idősebb makettezőknek és haditechnikai érdeklődésű olvasóknak. Kiadványaik közül talán az In Action széria darabjai voltak a legismertebbek mifelénk, amelyek elsősorban adott géptípusokat (repülőgépeket, harckocsikat), illetve katonai alakulatokat mutattak be, nagyrészt fekete-fehérben, illetve négy oldal színes grafikával. E sorozatban már viszonylag korán, 1974-ben megjelent a vietnami helikopterháborúval, azon belül is elsősorban a csatahelikopterekkel foglalkozó füzet, a Gunslingers. Az átlagos In Action-kiadványoknál jóval személyesebb hangvételű szöveget kapunk, elsősorban Hugh Mills százados élményeire alapozva, aki a képanyag egy részét is biztosította (és aki saját visszaemlékezését is megírta Low Level Hell címmel). Így a technikai részleteket inkább a képaláírások szolgáltatják, a szövegben pedig kitérnek a csatahelikopter születésére, egyes harceljárásokra, illetve néhány bevetést is elmesélnek. Mindez nem éppen átfogó stílusban íródott, ezért inkább egy rövidebb lélegzetű képes beszámolónak érződik. Ami a legtöbb Squadron-kötetre igaz, az sajnos erre is vonatkozik: a fotóanyag és az ábrák minősége hullámzó (némelyik fénykép nagyon amatőr), a szöveg tördelése és szerkesztése pedig meglehetősen hanyag. S mivel amúgy is nehézkes már e kiadvány beszerzése, az érdeklődőknek inkább más albumokat javasolnék.  

chickenhawk.jpgA visszaemlékezések közül elsőként Robert Mason Chickenhawkját említeném. Az író a frissen felállított 1. lovassági hadosztály pilótájaként 1965 nyarán érkezett meg Vietnamba, és többek között az Ia Drang-i csatában is részt vett. Beszámolója itt-ott talán túlzottan is részletes, ezért terjedelme sem csekély, de tény, hogy remekül át tudta adni a kiképzés stresszben gazdag heteinek, illetve egyéves turnusának hangulatát és eseményeit. Szókimondó stílusát akkor sem akasztja szögre, amikor saját baklövéseire, hűtlenkedéseire, esetleg hazatérése utáni nehézségeire kerül a sor. A könyv méltán az egyik leghíresebb pilóta-visszaemlékezés, amely már számos kiadást megért (és akitől én is idéztem a csapatrepülők mindennapjai kapcsán). A szerző egykori műveleti területének térképe, illetve a helikopter részeit bemutató ábrák nagyon hasznosak, sajnálatos módon viszont nem kapunk fotómellékletet (legalábbis az általam birtokolt kiadásban nem szerepel ilyesmi). 

guts_n_gunships.jpgEgy csatahelikopter-pilóta beszámolójáról már írtam korábban, de érdeklődve olvastam Mark Garrison kötetét, a Guts ‘n Gunshipset is. A szerző kelletlenül, illúzióktól mentesen vonult be 1967-ben, de ha már így alakult, a csapatrepülőkhöz jelentkezett. Vietnami turnusát szállítóhelikopteren kezdte, de idővel elege lett abból, hogy lényegében tehetetlenül kelljen szembenézie az ellenséges tűzzel, így megragadta a lehetőséget, és átnyergelt egy felfegyverzett Huey-ra. Visszaemlékezésében kitér számos érdekes részletre ifjúkorától hazatéréséig, és a háború békésebb pillanatairól is kendőzetlenül nyilatkozik. A kötet magánkiadásban látott napvilágot, ez a borítón, illetve a belív tördelésén is meglátszik, továbbá a szöveg átfésülését is rá lehetett volna bízni egy profi szakemberre, nem is annyira a tartalma vagy a stílusa, mint inkább a szerkesztése miatt. A fotókat is kis méretben, elégtelen képminőségben szúrták be, de ezek többsége legalább személyes felvétel. Technikai hiányosságaitól függetlenül alapos és méltó olvasmány, amit jó szívvel tudok ajánlani.  

hunter_killer_squadron.jpgA Matthew Brennan szerkesztésében megjelent Hunter-Killer Squadron huszonkilenc egykori pilóta, fedélzeti beosztott és gyalogos hosszabb-rövidebb  visszaemlékezéseinek gyűjteménye, akik mindannyian az 1. lovassági hadosztály hírhedt 9/1. zászlóaljában szolgáltak (csak emlékeztetőül: az Apokalipszis most szörfösei is ezt az egységet erősítették Kilgore ezredes vezetésével). Ez a megközelítés máris garantálja, hogy viszonylag átfogó képet nyújtson a helikoptereken és helikopterekről harcolók mindennapjairól. Az egyes megszólalók élményei érthető módon nem egyformán érdekesek vagy izgalmasak, viszont némelyik megrázóan őszinte, és rengeteg bennfentes információval szolgál a lovasságiak mindennapjairól. (Egyébként a pár héttel ezelőtt leközölt visszaemlékezés innen származik.) Aki nem akar több kötetet végigolvasni a témában, annak mindenképpen jó választás lehet ez a könyv. Brennantől egyébként nem ez az egyetlen kiadvány, ugyanis évekkel korábban már összehozott egy másik ilyen memoárgyűjteményt Headhunters címmel, amelyhez huszonnyolc katonát interjúvolt meg ugyanebből az alakulatból.  

Assault from the Sky: Marine Corps Helicopter Operations in Vietnam 
Írta: Dick Camp
Casemate 2013
320 oldal

Chickenhawk 
Írta: Robert Mason
Corgi Books 1985
400 oldal

Gunslingers In Action 
Írta: Lou Drendel
Squadron/Signal 1974
48 oldal

Guts 'n Gunships – What It Was Really Like To Fly Combat Helicopters In Vietnam 
Írta: Mark Garrison
Magánkiadás 2015
282 oldal

Hunter-Killer Squadron: Aero-Weapons, Aero-Scouts, Aero-Rifles Vietnam 1965–1972
Szerkesztette: Matthew Brennan
Presidio 1990
304 oldal

Marines and Helicopters 1962–1973 
Írta: William r. Fails alezredes
History and Museums Division Headquarters, USMC, 1978
262 oldal

US Helicopter Pilot in Vietnam 
Írta: Gordon L. Rottman
Osprey 2008
64 oldal

Vietnam Airmobile Warfare Tactics 
Írta: Gordon L. Rottman
Osprey 2007
64 oldal

Vietnam Studies: Airmobility 1961–1971 
Írta: John J. Tolson altábornagy
Department of the Army, 1999
304 oldal