Vietnami szavakkal

A kisemberek háborúja

A Vietnami Néphadsereget bemutató sorozat mellé mindenképpen akartam prezentálni egy vonatkozó játékfilmet is, és az interneten keresgélve szerencsére találtam is ilyet, méghozzá egy néhány évvel ezelőtt készült alkotást.

nhung_nguoi_3.jpg

1969. Az észak-vietnami hadvezetésben döntés születik egy délre vezető benzinvezeték lefektetéséről, mely a későbbi hadműveletekhez elengedhetetlen lesz. A Ho Si Minh-ösvényen ekkor elinduló katonák és tisztek ugyanazokkal a veszélyekkel dacolva haladnak az úton, összefonódó sorsukon keresztül pedig megelevenednek a háborús hétköznapok.

nhung_nguoi_2.jpg

A forgatókönyvíró érezhetően a kisemberek szemszögét szándékozta kihangsúlyozni, ami sikerült is, ráadásul az akkori észak-vietnami társadalom szinte minden csoportját képviseltették a karakterek között. Ennek folytán az otthon maradottak sincsenek mellőzve, sőt az ő élményeiken keresztül felvillanthatják a bombázásoktól sújtott hátország világát és arcait is, de a főszerepet természetesen a harcolók kapják, akik között feltűnnek az ifjúsági munkabrigádok tagjai, a teherautósofőrök, az egészségügyisek, szinte mindenki. Ilyen szempontból a film egyöntetűen tiszteleg az akkori társadalom egysége előtt, ami mindenképp elismerésre méltó, noha megvalósításában (elsősorban a dialógusok révén) óhatatlanul is kissé erőltetetten hazafiasnak hat. Más jellegű probléma, hogy a történet a karakterszálak folytonossága ellenére is töredezettnek hat, az viszont sokat segít a hitelesség tekintetében, hogy szinte minden egyes jelenet jellegzetes háborús életképekből válogat. Az egyes szereplők sorsát tekintve nem léptek túl a jól ismert élethelyzeteken, amilyen a családtól való búcsúzás, a kedves utáni vágyakozás, és így tovább.

nhung_nguoi_0.jpg

A technikai oldalt elsősorban a többnyire kimondottan hatásos fényképezés, a szép beállítások és a jól eltalált szögek támogatják. Egy-két gyengébb, illetve jellemzően hollywoodias megoldással azért találkozhatunk, ami azonban furcsa, hogy mintha egyes jelenetsorokat más és más operatőrre bíztak volna, akik láthatóan eljátszottak a különböző lehetőségekkel, például a lassítással vagy a közelképekkel. A repülőgépek és helikopterek megjelenítéséhez felhasznált CGI-technika sajnos változó színvonalat képvisel: a sugárhajtásúak például hitelesnek látszanak, míg a helikopterek grafikai megvalósítása ma már egy jobb videójátékhoz is kevés volna. Maguk az akciójelenetek is elég vegyesek: míg a kameramozgással általában nincs probléma, egyes fordulatok egyszerűen nem méltók egy realisztikus háborús filmhez, sokkal inkább a régi akciófilmeket idézik. A díszletek és jelmezek, illetve kellékek ehhez képest nem okoznak csalódást. Ahogy látom, kilencven százalékban abszolút hitelesek, és a hozzáértő nézők valószínűleg elismerő bólogatással fogják majd az egyes felszerelési tárgyakat vagy épp korabeli járműveket nyugtázni.

A film megtekinthető a YouTube-on angol felirattal, a fenti linken. Azok számára, akik nemcsak az amerikai szemszögből szeretnének vietnami vonatkozású alkotást látni, nyugodtan ajánlhatom.

Vietnami szavakkal
(Nhung Nguoi Viet Huyen Thoai)
Vietnam Feature Film Studio 2013 (100 perc)
Rendező: Bui Tuan Dung
Főszereplők: Tuan Vu Dinh, Hoang Hai, Bao Quyen Tang
Zene: Hoang Luong