Logo Pic
BundesBlog 2024. október 06.

Olvasói élménybeszámoló Salzburg tartományból és környékéről - 1. rész

Következzen blog olvasóm, Zsák András fényképes élménybeszámoló sorozatának 1. része.
A riport helyszínei: Pinzgau, Pongau, Hohe Tauern és Zell am See – Kaprun régiók, Saalbach-Hinterglemm települések.

index_foto_01.jpg

 

Bevezető

Munkahelyi kiégésemet kezelendő, szezonmunkát vállaltam a nyáron Pinzgauban, Saalbach-Hinterglemm településen. Ez a bájos üdülőfalu Zell am See településtől nyugat felé esik, kb. 20-25 perces autóútra egy, a végén zárt völgy utolsó nagyobb települése. A völgy legvége – ahogy az itteniek fantáziadúsan el is nevezték - a Talschluss, Lengau falunál van, ahol a hegyek túloldala már Tirol. A völgy végében nincs felvonó, itt a két lábunkat és a túrabotjainkat használva hódíthatjuk meg a 2000 méter feletti csúcsokat.
Észak felé a hegylánc túloldalán Leogang és Fieberbrunn és a biatlon versenyeiről ismert Hochfilzen található, a déli hegyláncon túl Mittersill hívogat minket, ha éppen kisvárosi környezetre vágyunk.

400 km-nyi bringaút várjak a valóban nem teljesen 100as bringásokat. Némelyik bringaútra ránézni is szédítő. Ennek, megfelelően kb. minden 2. kabin a felvonókon bringások számára van kialakítva és a beléptetésnél is külön „ajtón” léphetnek be. A mentőhelikopter, amely ugyancsak itt állomásozik, sajnos naponta jött-ment balesetet szenvedett bringásokért, túrázókért, illetve óvatlan kirándulókért.
Praktikus találmány a nyári szezonban a Joker Card, amelyet bizonyos szálláshelyeken automatikusan kapunk. Nos ezzel a Saalbach-Hinterglemm régióba található 6 kötélvasút használata korlátlan és ingyenes, illetve a leogangi régióban napi 2x ingyenes. A JC a nyaralás első napjától az utolsóig érvényes.
Nem szabad elhallgatni, hogy ez a régió télen elég drága, erre még a helyiek is panaszkodnak (egyébként nyáron is). A helyi boltok jó 30%-al drágábban kínálnak mindent, mint pl. Saalfeldenben. Németországot ne is említsük… ott még olcsóbb minden, az itteni árakhoz képest.

Érdekesség: a Saalbach-Hinterglemm régióban megbecsülik a túrázókat, így aki felmászik sétaúton, vagy kirándulóösvényen a közép-, vagy hegyállomásig, az ingyen libbenhet le, valamelyik gondolán. Akit érdekel ez is, májustól októberig, hétfőtől péntekig naponta tematikus vezetett túrákat vehetünk igénybe, ingyenesen. Profi tippeket és információkat kaphatunk a hegyi túrázással, a flórával és faunával kapcsolatban is.

Több „leg-et” is tartogat a régió a felvonókkal kapcsolatban. A világ lerövidebb felvonóját - 12er Express - és (egészen a 2017-es esztendőig) a világ legmagasabb kötélvasút (felvonó) tartópilonját (113,6 méter, Kitzsteinhorn). Kicsit arrébb, Bajorországban található a világ legrégebbi, és egyetlen műemlékvédett felvonója, a Predigstuhlbahn (amelyen még 2016-ban, vagy 2017-ben utaztam).
Miután sok felvonón járhattam, köszönhetően a helyi kedvezménykártyáknak is, ezért apránként adagolva, több részre bontom az írásomat, hogy ne unja el magát senki.

Hinterglemm

A település központjától mindhárom nyáron használható felvonó 5 perc járásnyira esik. Kettő közülük a déli oldalon visz fel minket - Westgipfelbahn és 12er KOGEL Bahn - 2000 méterre, az északi oldalon a Reiterkogelbahn 1451 méterre.
A 2004-ben épített Westgipfelbahn 1085 méterről startolva 8 fős kabinokkal közlekedik. A középállomásig (1491m) 3,5 perces az út, itt egy kb. 45 fokos töréssel indul tovább a csúcs felé. Majd utána olvasok, miként oldják meg, de ezt a felvonót is le lehet szakaszolni, ugyanis az első szeptemberi havazásnál csak a középállomásig vitték a kirándulókat a gondolák. A hegyállomás 2091 méteren található, ide 4,5 perc alatt jutunk fel a középső állomástól. A csúcs tisztességes neve Schattberg West.
Lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk végig az út során. Eleinte a völgyet láthatjuk be, majd a völgyet körvevő hegyeket, végül az egész régiót.
A hegycsúcson szép időben elénk tárul az összes környékbeli hegyvonulat. Tirol (még a Wilder Kaiser jellegzetes formáit is látni véltem), a berchtesgadeni Alpok, délen a Grossglockner és a Grossvenediger, valamint a Hohe Tauern Nemzeti Park hegyvonulatai. Lélegzetelállító.
Innen hosszabb-rövidebb túraútvonalak vezetnek, tehetünk körtúrát, lesétálhatunk a középállomásig. Június végén, július elején, amikor az alpesi rózsa virágzik, valamennyi rész gyönyörű, a zöld különböző színárnyalatait megszínezi a rózsaszín virág.
Ha úgy tartja kedvünk, átsétálhatunk a Schattbergre Ost-ra is, de ez majd egy másik fejezet.
Kényelmünkről a Westgipfelhütte gondoskodik, amely korrekt árszabásával és finomságaival vár minket.
A helyieknek három kiemelt túrájuk van, ebből kettő: a Pinzgauer Spaziergang (17,9 km, kb. 5-6 óra, hosszú, de kellemes séta, gyönyörű kilátással), amely a Zell am See-nél található Schmitenhöhe-ig vezet, valamint a 7 csúcs túra „Seven Summits” (24 km, nagyjából 12 órát vesz igénybe és kiváló kondíciót követel) innen indulnak. Ezekért, illetve többféle teljesített túráért, a helyi turisztikai irodában helyes kitűzőket lehet átvenni. Én gyerekkoromban mindig lecsúsztam a dobogóról, így az elismerés-fétisemet pótolta néhány „kirándulós-kitüntetés”.
Mi a Stemmerkogel-ra másztunk fel (2123m) egy nagyobb népsűrűségű német nyugdíjascsoporttal együtt. Itt életem panorámafotóját sikerült elkészítenem, amikor a telefon forgatása közben, a kép kb. 70%-ánál belenyúltam a villanypásztorba.
A hegyiállomás – középállomás túrát csináltam meg munka előtt (6,3 km) ami azért haladós volt, mert 9,20-kor indultam fentről és 10:50 körül értem a középső állomásra. Útközben tehenek állták utamat, amely elsőre mókásnak tűnik én meg gyávának, de mindenütt óvatosságra intenek minket a "vadon tartott tehenekkel” kapcsolatban.
Nagyon kontrasztos túra volt ez két héttel később, amikor a havazás miatt a középső állomástól indultam el felfelé, ugyanezen az útvonalon, de csak egy darabig… Beszéljenek a képek helyettem. 

12er Express

Talán sokan tudják, talán nem, engem teljesen készületlenül ért, hogy itt található a világ legrövidebb felvonója, amely mindössze 236 métert tesz meg és aki felül rá, az szédítő magasságokra sem panaszkodhat, hiszen a falu egyik mezőjéről a kétszázharminchat méterrel arrébb található dombocskájára mehet fel vele. Sajnos csak a téli időszakban közlekedik, viszont egyik nap kiengedték a kabinokat levegőzni, így kattintottam két képet.

Íráshoz tartozó képgaléria:

08_28_a_westgipfelbahn_kozepallomasa_fele.jpg

A Westgipfelbahn középállomása felé 08.28-án

08_28_a_wg_kozepallomasa_fele_2.jpg

A Westgipfelbahn középállomása felé (08.28.)

09_13_ez_viszont_ugyanaz_a_helyszin.jpg

Ugyanaz a helyszín 09.13-án

09_13_seta_ugyanazon_az_utvonalon.jpg

Séta ugyanazon az útvonalon (09.13.)

09_25_a_schattberg_sprinter_hegyallomasa_balra_a_westgipfelhutte.jpg

09.25-én a Schattberg Sprinter hegyállomása, balra a Westgipfelhütte

09_25-ei_kep_a_westgipfelhutterol.jpg

09.25-ei kép a Westgipfelhüttéről

a_hutte_es_ha_minden_igaz_hatterben_a_grossglockner.jpg

A Hütte és ha minden igaz háttérben a Grossglockner

a_vilag_legrovidebb_felvonoja_i.jpg

A világ legrövidebb felvonója

a_vilag_legrovidebb_felvonoja_ii.jpg

A világ legrövidebb felvonója - másik irányból

d_dny-i_kilatas_a_westgipfelrol.jpg

Dél, délnyugati kilátás a Westgipfelről

kilatas_e_ek_kelet_fele_a_westgipfelrol.jpg

Kilátás észak, északkelet felé a Westgipfelről

szeptemberi_havazas_a_westgipfel_utvonalan.jpg

Szeptemberi havazás a Westgipfel útvonalán

westgipfel_kozepallomas_behavazva_szeptemberben.jpg

Westgipfel középállomás behavazva szeptemberben

westgipfel_mar_majdnem_a_csucson.jpg

Westgipfel már majdnem a csúcson

westgipfelbahn_csendelet.jpg

A tájba beolvadva

westgipfelbahn_kb_1300_meteren.jpg

Gondola-füzér 1300 méternél

folytatása következik..

 

Vissza a címlapra
Kötélpálya blog
Hegyi-liftek, sífelvonók, siklók - azaz minden olyan, amit kötél mozgat. Érdekességek, hírek, technológia, mindez képes blog stílusban.
Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 539
JTom • 8 nap
A kreatív adózás ára
Borsi Gergely • 8 nap
Az RB Leipzig elleni mérkőzés
Apuleius • 5 nap
A Cagliari elleni mérkőzés
Apuleius • 1 nap
Adj egy ötöst! - A hét 5 új rock/metal dala 2024/Vol39.
sunthatneversets • 10 nap
Cikkek a címlapról
AKKOR KELSZ AMIKOR A NAP - UTINAPLÓ AZ ÉLETHEZ III.
Dunakanyar kör - 3. Nap Képzeld el, hogy egy pici sátorban alszol. Most ez a házad. Reggel, amikor felébredsz, minden békés. Csak Te vagy és a part, és az ébredező természet. Új világba csöppensz. Mert minden nap lehet egy új élet és egy új világ! Az utolsó nap is tartogatott kihívást, de már az…
A koreai Piedone negyedszer is odacsap
A nehézsúlyú koreai akciósztár Ma Dongszok (Ma Dong-seok), angolosított művésznevén Don Lee idén negyedik alkalommal ölti magára a vasöklű zsaru, Ma nyomozó szerepét. Ma ezúttal kiberbűnözők nyomába ered, de ehhez szakemberek segítségét kell kérnie. Ugyanis Ma fikarcnyit sem ért a számítógépekhez és…
>