Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A vietnami háború

2020.máj.25.
Írta: Monty H. 14 komment

Bevetés a Yankee Papa 13-mal

Egy megrázó repülés története

A helikopterháború kapcsán szerettem volna beszámolókból is válogatni, és rájöttem, hogy ehhez nemcsak a hosszabb-rövidebb visszaemlékezések járulhatnak hozzá, hanem végre bemutathatok egy legendás képsorozatot is, amely a vietnami háború legemlékezetesebb és legismertebb fotóesszéi közé tartozik, ahogy készítőjéről, az angol Larry Burrows-ról is elmondható, hogy a konfliktus egyik leghíresebb és legtevékenyebb fotográfusa volt, aki tíz év alatt többször is tudósított Délkelet-Ázsiából, és ott is lelte halálát 1971-ben.

lb_yp_cover.jpg

Tovább

Ezüstszárnyas fenegyerekek

A csapatrepülők mindennapjai

A helikopterháború gépi főszereplőit már ismertettük, de hasonlóan fontos, hogy az ezeken szolgáló legénységet, hátterüket, kiképzésüket és mindennapjaikat is megismerjük. (Ezúttal is elsősorban a szárazföldi haderő csapatrepülőiről lesz szó, bár időnként kitérek majd a tengerészgyalogságra is.) 

cherne_portrait.jpg

Milton Cherne őrnagy dél-vietnami alakulatok légi szállítása
közben a Nádas-síkság felett, 1962-ben

Tovább

Helikopterháború 3.

Taktika

A vietnami háborúban alkalmazott helikopteres harceljárásokat nehéz tömören és átfogóan bemutatni, ezért most a leggyakoribb tevékenységekből válogatva fogjuk körüljárni a témát. Annyit elöljáróban, hogy ezekből se volt kevés; többek között személy- és hadianyag-szállítás, tűzvezetés, tűztámogatás, lelőtt repülőgépek kiemelése és kutató-mentő feladatok, a csatatér megvilágítása, füstkiengedés, lombtalanító vegyszerek bevetése, sebesültkivonás, csapatvezetés, futárfeladatok, lélektani műveletek, rádióátjátszás, felderítés és megfigyelés. 

hueys.jpg

Bevetés előtt

Tovább

Irány Kambodzsa

Béke vagy háború?

Bár 1970 elején az amerikaiak többsége már a vietnami háború lezárását várta, az esztendő első hónapjainak felkavaró eseményei nyomán sokan kétségbe vonták Nixon elnök valódi szándékait...

A békefolyamat egyelőre megakadt. Még 1969 novemberében a párizsi megbeszéléseken részt vevő Henry Cabot Lodge nagykövet lemondott tárgyalásvezetői tisztéről, új embert pedig egy ideig nem neveztek ki helyette. Henry Kissinger ezt kihasználva titkos tárgyalást kezdeményezett.  

le_duc_tho_w_kissinger.jpg

Le Duc Tho és Henry Kissinger Párizsban

Tovább

“A helikopter volt a nagybetűs különbség…”

Egy lovassági altábornagy visszaemlékezése

harry_kinnard.jpgAz 1915-ös születésű Harry W.O. Kinnard huszonnégy évesen végzett a West Pointon. Ott volt a Pearl Harbor-i támadásnál, később részt vett a nyugat-európai hadjáratban: mind az Overlord-, mind a Market Garden-hadműveletben ejtőernyővel ugrott, de Bastogne védelmében is részt vett az ardenneki offenzíva során. Huszonkilenc évesen már ezredes volt. Fort Braggben a légideszant-erők kísérleti alegységét vezette, de nagyon érdekelte őt a helikopter katonai alkalmazása is. 1962-ben őt nevezték ki a légimozgékonyságú harcászat tesztelésével megbízott 11. légiroham-hadosztály élére. Amikor az alakulatot 1. lovassági hadosztályként Vietnamba küldték, Kinnard velük tartott, és vezette őket. 1969-ben szerelt le, és 2009-ben hunyt el. 

 

A helikopterek megszállottjának tartottak.

Annak, hogy a második világháborúban még nem használtak forgószárnyasokat, részben annak volt köszönhető, hogy akkortájt még nem voltak igazán használható állapotban. Kezdetleges masinák voltak, rengeteg karbantartást igényeltek, és minimális terhet tudtak a levegőbe emelni. De a helikopter fejlődése nem állt meg.  A történelem során először rendelkezésre állt egy olyan gép, amely embert és hadianyagot is képes szállítani; amely úgy is képes repülni, hogy közben egy helyben lebeg; ami még hátrafelé és oldalazva is tud repülni. Ha kell, repülés közben is képes embereket letenni vagy felvenni, márpedig néha erre is szükség van. Vietnamban gyakran kellett a helikoptereknek másfél-két méteres magasságban lebegniük, hogy a katonák kiugorhassanak az elefántfűbe, vagy olyan hegycsúcsokra, ahol a gép nem tudott volna leszállni. Ezenkívül arra is képes, hogy kivonja az egyenletből a terepet. Azelőtt a gyalogoskatonának az ellenséggel, az időjárással és a tereppel is meg kellett küzdenie. Most még mindig ott van az időjárás és az ellenség, de – és most direkt nagy szavakat fogok használni – a helikopter leszámol a terep zsarnokságával. A hidak, a folyók, az aknamezők meg a többi elveszti a jelentőségét. Azzal sem kell törődnöd, hogy az út sáros. Egyenesen rárepülhetsz az ellenségre.

cavalry_03.jpg

Tovább

Helikopterháború 2.

Hadrend

A bevezetés és a típusismertető után tekintsük most át, miből állt össze a vietnami háború idején egy légimozgékonyságú hadosztály, illetve a hagyományos szárazföldi egységek csapatrepülő-egységei, továbbá a tengerészgyalogság hasonló alakulatai.

an_khe_the_golf_course.jpg

Az 1. lovassági hadosztály An Khe-i támaszpontja.
A háttérben CH-47-esek, középtájt UH-1-esek, alul H-13-asok.

Tovább

A repülő banántól a szárnyas kobráig

A helikopterhadviselés főszereplői

A vietnami helikopter-harcászatot bemutató cikksorozat nem lehetne teljes típusismertető nélkül, ezért most röviden végigvesszük a bevetett forgószárnyasokat. Közismert és ritkán említett gépek fognak most sorra kerülni, előtte azonban menjünk át a rajtuk leggyakrabban alkalmazott fegyverzeten és speciális eszközökön.

uh-1s_in_flight.jpg

Bell UH-1 helikopterek

Tovább

Helikopterháború 1.

A légimozgékonyságú harcászat kezdetei

A vietnami konfliktus egyik visszatérő elnevezése a helikopterháború, ami nem is csoda, tekintve, hogy az amerikai haderő nagy számban és sokrétűen használt itt forgószárnyasokat. A most induló cikksorozat célja, hogy átfogó képet nyújtsak ezek alkalmazásáról, kitérve nemcsak a haditechnikai és harcászati vonatkozásokra, de a legénység élményeire is. (Előrebocsátom, hogy a szárazföldi harcokkal kapcsolatos helikopterhasználatra fogok kitérni, vagyis alapvetően az amerikai hadsereg, illetve kisebb részben a tengerészgyalogság tevékenységéről lesz szó. A tengerészet és a légierő kutató-mentő akcióiról majd a légi háborúval kapcsolatos cikksorozatban fogok írni.)

1st_cav_in_action.jpg

A vietnami háború jellegzetes képe: amerikai katonák ugranak le
egy hegytetőre egy UH-1-es helikopterből

Tovább

Zöldsapkások (Szabó Miklós)

Emigránsok katonaruhában

zoldsapkasok_2.jpgHuszonöt évvel ezelőtt egy könyvdiszkont polcai között találtam rá erre kötetre, amelyet nagy lelkesedéssel vettem meg, majd vittem haza. Akkor még nem sejtettem, hogy egy önmagát jócskán túlélt propagandaregénnyel van dolgom…

A kötet elején olvasható megjegyzés szerint három, az amerikai hadseregben egykor szolgált magyar emigráns élményeiből gyúrták össze a történetet. Ennek megfelelően Magyar Ferencnek hívják a főhőst, aki ‘56 után hagyja el az országot, és börtönviselt apjával, illetve családjával érkezik meg az Egyesült Államokba. Néhány év kallódás után önként jelentkezik a hadseregbe, ahol kiváló eredményeinek hála egyre magasabbra emelkedik, hogy végül a Különleges Erők katonájaként forduljon meg többek között Kubában és Vietnamban. 

Tovább

Cadillac Gage M-706

Hobby Boss 1:35 

A PBR mellett még egy vietnami makett, amivel régóta szemeztem. Egészen pontosan 1991 óta, amikor életem első Verlinden-katalógusát begyűjtöttem. A belga cég akkoriban még egyedüliként és műgyantából gyártotta a típust, de az ezredforduló után szerencsére fröccsöntve is kiadásra került a Hobby Boss jóvoltából. 

m-706_01.jpg

Tovább

Vietnam – The Decisive Battles (John Pimlott)

A vietnami háború döntő csatái

pimlott_decisive_battles_1.jpgLassan huszonöt éve annak, hogy a GABO Kiadó először kiadta A II. világháború döntő csatái című kötetet, John MacDonald tollából. A nagyméretű, számos illusztrációt tartalmazó könyv aztán nem egy kiadást megért magyarul is, de “társaira” sajnos hiába is vártunk. Ugyanis a sorozatban az amerikai polgárháborúról, az I. világháborúról és Vietnamról is íródott ugyanilyen kötet. Utóbbit külföldön szereztem be úgy tizenöt esztendővel ezelőtt, ezt fogom most bemutatni. 

Tovább

The Last Full Measure

Megkésett igazságtétel

Bár a vietnami háború a kétezres évektől kezdett eltűnni a játékfilmek világából, időről időre felbukkan egy-egy újabb alkotás a témában. Az ötvenedik évforduló láthatóan adott egy lökést az érdeklődő filmesek számára, és valószínűleg ennek vagy ennek is köszönhető, hogy különböző megközelítésekből továbbra is foglalkoznak a konfliktus kérdéseivel. A legújabb alkotás alig pár hete érkezett meg.

the_last_full_measure_01.jpg

Tovább

„Kissinger senkiben sem bízott meg teljesen…”

Egy amerikai politikus visszaemlékezése

Morton Halperin amerikai külügyi szakértő, aki a Johnson-kabinet utolsó időszakában hadügyminiszteri másodtitkár volt. Ekkor történt az éles szemléletváltás, mikor is McNamara utódja, Clark Clifford immár amellett állt ki, hogy a háború megnyerhetetlen. Nixon megválasztása után Henry Kissinger beválogatta Halperint, akit már ismert a Harvardról, a Nemzetbiztonsági Tanácsba. Új főnöke, illetve elnöke politikai húzásai azonban gyorsan megingatták a bizalmát, és ’69 szeptemberében lemondott. Politikai pályája azonban nem ért véget, hiszen a Clinton- és Obama-kabinetben is dolgozott, ezenfelül több neves egyetemen tanított.

morton_halperin.jpgAláírtam egy háborúpárti reklámot, ami a New York Timesban jelent meg ’65-ben, a Harvardon pedig még utoljára részt vettem egy vitában, amely a vietnami háborúról szólt. Vitapartnerem Norman Thomas [háborúellenes aktivista és szocialista elnökjelölt] volt. Ki lehet találni, melyik oldalt képviselte Thomas, és abból kikövetkeztethető, hogy melyiket én. Más szóval eleinte támogattam a háborút. De mire bekerültem az apparátusba ’67 tavaszán, már rájöttem, hogy nem győzhetünk, és hogy ki kellene vonulnunk.

Tovább

A szimpatizáns (Viet Thanh Nguyen)

Két oldal közt őrlődve 

A most bemutatásra kerülő kötet több szempontból is unikum. Először is azért, mert vietnami ember tollából született, másodszor mert hazánkban is megjelent, méghozzá az első angol nyelvű kiadás után viszonylag gyorsan, harmadszor, mert szemszögét tekintve korántsem egyoldalú. 

a_szimpatizans.jpgA főhős, egy francia-vietnami félvér a Vietnami Köztársasági Hadsereg századosa, aki egyben a Vietkong ügynöke is. A fiatalember egy tábornok bizalmasaként 1975 tavaszán az utolsók között hagyja el Saigont, hogy végül az Egyesült Államokban telepedjen le, ahol feladata nem ér véget: a vietnami emigráció kulcsfiguráit és eseményeit ugyanúgy meg kell figyelnie, illetve jelentéseket írni róluk. A hosszúra nyúlt háború így folytatódik számára békeidőben is. 

Az országunk is átkozott volt, fattyúsorba taszították, északra és délre osztották fel, és ha azt mondták rólunk, hogy a megosztottságot és a halált választottuk a mi kicsit sem polgári háborúnkban, ez is csak részben volt igaz. Nem mi akartuk, hogy a franciák lealacsonyítsanak minket, felosszanak a cseppet sem szent háromságra, északra, középre és délre, majd átadják ezeket a kapitalizmus és a kommunizmus nagyhatalmainak további kettévágásra, majd nekik adja az összecsapó hadseregek szerepét a hidegháborús sakkjátszmában, amit légkondicionált termekben játszanak öltönyt és hazugságokat visel fehér emberek. Nem, ahogy az én megtiport nemzedékem már születése előtt ketté volt osztva, én születésemkor lettem megosztott, megérkeztem egy világba, ahol szinte senki nem fogadott el annak, ami vagyok, és mindig arra kényszerítettek, hogy válasszak a két oldalam között. Ez nem egyszerűen nehéz dolog – nem, igazából lehetetlen, mert ugyan kit választhatnék önmagam helyett? 

Tovább

Koporsók a Fehér Ház előtt

Békét, de milyet?

Míg Richard Nixon eleinte kimondott népszerűségnek örvendett választási ígéreteinek köszönhetően, hivatali idejének első féléve elégedetlenséggel töltötte el ellenzékét, illetve a ‘68-as demonstrációk után újra erőre kapó háborúellenes mozgalmat. Az elnök kétféle módszert látott ekkoriban megvalósíthatónak a vietnami helyzet rendezésére: az egyik a tárgyalásos, a másik az erőszakos megoldás volt. 

nixon_w_kissinger.jpg

Tárgyalás vagy bombázás? A kérdés újra aktuális volt,
ezúttal Nixon és Kissinger számára.

Tovább

The Vietnam Years (Michael Caulfield)

Az őserdőtől az ausztrál külvárosokig

Három évvel ezelőtt, az ANZAC-kontingenst bemutató cikksorozat részeként kellett volna erről a könyvről írnom, de végül valahogy elmaradt a dolog. Most, a Danger Close című film apropóján azonban megragadom az alkalmat, és végre beszámolok erről a kötetről.

vietnam_years.jpgA mű szerzője, Michael Caulfield zenész, zeneszerző, illetve filmproducer. Ez utóbbi minőségében elmerült nemcsak a vietnami konfliktus, hanem a tágabb ausztrál hadtörténet témájában is. Ennek eredményeként nevéhez több dokumentumfilm, illetve könyv fűződik, köztük ez is, mely már alcímében is jelzi, hogy nem kizárólagosan a katonák világát akarja bemutatni, hanem a hátország életét is, sőt az egész korszakot, méghozzá bevallottan ausztrál szemmel.

Tovább

Danger Close

Ezt a csatát csak együtt élhették túl

Az ausztrál filmgyártás a hetvenes évek vége óta foglalkozik komolyabban a háborús témával, s olyan felejthetetlen művek fűződnek a nevükhöz, mint a Gallipoli, vagy az azonos című 2015-ös tévésorozat, esetleg a Beneath Hill 60 és a Kokoda. Vietnami témában utoljára 1987-ben készült náluk egy tízrészes széria, de most, az ötvenedik évforduló kapcsán végre bemutattak egy vadonatúj alkotást, amely legnevesebb győzelmüket eleveníti fel.

danger_close_3.jpg

Tovább