A vietnami háború

2021.máj.03.
Írta: Monty H. 6 komment

Támadnak a tél katonái

Demonstrálnak a veteránok

1971 elején az amerikai hátország háborúellenes hangulata – részben a laoszi behatolás nyomán – ismét erősödni kezdett. A békemozgalom egyes csoportjai azonban nem tudtak közös nevezőre jutni, így egyesített megmozdulásra nem került sor, viszont a Vietnámi Veteránok a Háború Ellen (VVHE) két emlékezetes akciót is véghez vitt a maga részéről.

vvaw_sign.jpg

A VVHE jelvényében a vietnámi amerikai kontingens pajzsát szerepeltették, némi átalakítással: a kard helyére földbe szúrt szuronyos puska került, rajta sisakkal. Az 1967-ben alakult szervezet a mai napig működik.

Tovább

A konvojkísérők szakirodalma

A szállítóalakulatok harcáról szóló sorozatom végére szokásomhoz híven egy kis szakirodalmi ajánlót is készítettem, hogy az általam elsődlegesen használt forrásokat bemutathassam.  

squadron_gun_trucks.jpgAz első, témába vágó könyvem a Squadron/Signal kiadó Gun Trucks című kötete volt. Timothy J. Kutta 64 oldalban foglalta össze a főbb tudnivalókat. A hasonló kiadványokhoz hasonlóan most is a képanyagon van a hangsúly, és e téren hozza is az elvárható szintet. Fekete-fehér, illetve kisebb részben színes fotókon mutatja be nemcsak az alkalmazott járműveket, hanem a legénységet és a környezetet, ahol szolgáltak, továbbá kis mértékben ugyan, de kitér a szövegben élményeikre is. Sajnos a kiadóra jellemző hiányosságok is visszaköszönnek: a tördelés és a szöveg színvonala nem kedvez az olvasásnak, továbbá egyes képek mérete és minősége sem megfelelő. Átfogó forrásként azonban így is nagyon hasznos az érdeklődők számára. 

Tovább

Teherautók géppuskával és anélkül 3.

A "megerősített konvoj" a gyakorlatban

Most, hogy az előzményekkel és a típusokkal tisztában vagyunk, vizsgáljuk meg, hogyan működtek a menetoszlopok a korai időszak tapasztalatainak feldolgozása után, nagyjából 1968 elejétől. Az ekkor indított Tet-offenzíva, amely a Nemzeti Felszabadítási Front és a Vietnámi Néphadsereg általános támadását hozta egész Dél-Vietnámban, a szállítóalakulatokat is érintette, vagyis nekik is jó pár lesállást el kellett hárítaniuk. Szerencséjükre ekkorra már "megerősített konvojokban" mozogtak, lényegesen jobban felszerelt kísérőjárművekkel. Az offenzíva ráadásul viszonylag hamar kifulladt, és ezzel párhuzamosan az oszlopok elleni támadások is ritkultak, a májusi, illetve augusztusi “mini-Tet” pedig e tekintetben sem hozott változást. A lesállások száma tehát csökkent, erejük azonban megnőtt, és céljuk a teljes megsemmisítés helyett inkább az amerikai harci szellem aláásása volt. 

drivers_view.jpg

A sofőr szemszöge

Tovább

Teherautók géppuskával és anélkül 2.

Járművek, fegyverek és legénység

Ahogy az előző részben említettem, 1967 végére a konvojkísérők bizonyították hasznosságukat a vietnámi viszonyok közepette. Most nézzük meg közelebbről, hogy a szállítóalakulatok milyen járműveket használtak, és kikből állt a legénység. Először is tekintsük át gyorsan a leggyakrabban alkalmazott járműtípusokat. 

M-151 terepjáró
A vietnámi amerikai kontingens legjellegzetesebb dzsipje a 4x4-es M-151 volt. Az ötvenes évek elejétől több cég is gyártotta, így a Ford is, és az utolsó példányok még az ezredforduló idején is szolgáltak az amerikai haderőnél. Csúcssebessége 100 km/óra felett volt. A szállítóoszlopokban ilyet a konvojparancsnok, illetve a csoportparancsnokok használtak, időnként a kísérők, továbbá az alkalmanként melléjük beosztott katonai rendészek. Bár készült hozzá kiegészítő páncélzat és golyóálló üvegezés, a pluszsúly nagyon megterhelte, ráadásul a 2-3 fő mellett szinte mindig hordozott rádiót, néha nem is egyet. És bár két M-60 géppuskát is fel lehetett rá szerelni, a szűkös belső tér miatt rendszerint egynél maradtak.

ford_mutt_w_m60.jpg

Tovább

Teherautók géppuskával és anélkül 1.

A szállítók háborúja

A vietnámi háború jellegzetes amerikai járművei közül a többség nyilván a helikoptereket nevezné meg először, a tipikus csatahelyszínek közül pedig az őserdőt és a Mekong-deltát. A valóságban azonban számos különböző vidéken, számos eltérő harceszközzel küzdött számos eltérő alakulat, köztük olyanok is, amelyek más háborúban távolabb maradtak volna a küzdelemtől. Vietnám azonban e téren is más volt.

convoj_with_jeeps.jpg

Dzsipek és teherautók konvojban

Tovább

A pokol kapujában (Claude Anshin Thomas)

Egy vietnámi veterán útja az erőszak őrületéből a békéig

A legtöbb vietnámi vonatkozású memoárkötet hagyományos életrajzi jelleget hordoz, és jóval kevesebb olyan íródott, amely majdhogynem életvezetési olvasmányként szolgálhat mindazoknak, akik megrázó élményeiket szeretnék valahogy feldolgozni. Claude Anshin Thomas könyve az utóbbi kategóriához tartozik.

a_pokol_kapujaban_1.jpgA szerző édesapja a második világháború katonája volt, és fia csak jóval később jött rá, hogy a látszólag dicsőséges, valójában viszont megrázó háborús élmények is hozzájárultak ahhoz, hogy kapcsolatuk ne lehessen igazán kiegyensúlyozott. Emiatt is volt félénk és bizalmatlan gyerek, és igazán csak a sportban teljesedett ki. Tizenhét évesen, részben apja bátorítására jelentkezett a hadseregbe. Az erőszakos fegyelmezést, a drillt nehezen viselte, de amikor Vietnámba érkezése után egy helikopterszázadba osztották be, és fedélzeti beosztottként egy csapat tagjaként működött, akkor bizonyos értelemben magára talált, és élvezte is. Közben azonban sok rettenetes benyomás is érte: az álcázott pokolgépek, az éjszakai rajtaütés veszélyei vagy a közelharc borzalmai mély nyomot hagytak benne.

Tovább

A vietnámi háború

A konfliktus amerikai szemmel

Ma már egyre kevesebben keresgélnek DVD-k között, ha egy történelmi témában filmes forrásokra vadásznak, inkább a YouTube-ra kattintanak. Ez azonban nem mindig volt így, és a kétezres évek közepéről én is őrzők három lemezt, amelyek egy amerikai dokumentumfilm epizódjait tartalmazzák. 

vietnam_combat_cover.jpgA hétrészes széria alapvetően logikus bontásban prezentálja a főbb témák egy részét, kezdve a konfliktus eredetével, utána viszont a katonai vonalé a főszerep (az eredeti címnek megfelelően, amely Vietnam Combat), így tehát külön epizódok foglalkoznak az egyes fegyvernemek bevetésével, továbbá az egykori ellenféllel. Nem meglepő módon végig az amerikai nézőpont dominál, a megkérdezettek mindegyike veterán vagy történész. Megszólalásaikban sok esetben nyilván csak a legfontosabb részletek kerülhetnek felszínre, minden altémát képtelenség volt kibontani, illetve ilyenkor a szubjektivitás sem zárható ki, bár a személyes élmények kapcsán ez nem is volna lehetséges. Mindenesetre azoknak, akik még csak ismerkednek a konfliktus történetével, bizonyára tud újat mutatni. A vizuális körítés alapvetően a kilencvenes évek végét idézi: a képarány 4:3-as, a képminőség pedig inkább a VHS-korszakot idézi. Az archív felvételek feljavítására sajnos láthatóan nem költöttek.

Tovább

Requiem (Faas & Page)

A fényképészek emlékére

requiem_1.jpgA háborús fényképészet lényegében egyidős magával a fotográfiával. Onnantól kezdve, hogy a technikai háttér lehetővé tette a fényképek viszonylag gyors és megbízható elkészítését, az újfajta hivatás képviselői megjelentek nemcsak a városok szalonjaiban, a politikus és koronás fők fogadótermeiben, hanem a harctereken is. A mexikói háborút az emberek már nem kizárólag rajzokról és rézkarcokról ismerhették, de az amerikai polgárháború arcait és eseményeit is számos fotó örökítette meg. A vietnámi konfliktus e téren egy időre átvette a vezetést, hiszen elképesztő mennyiségű fénykép készült ott, ráadásul ez még az a korszak volt, amikor a televízió egyelőre nem tette teljesen zárójelbe a képes magazinok népszerűségét.

Tovább

M-41 Walker Bulldog

Tamiya 1:35

Az M-41 annak idején szerelem volt első látásra… Valószínűleg, mert hasonlított régi kedvencemre, az M-24-re (amelynek egyébként szintén van vietnámi vonatkozása). Csak később tudtam meg, hogy nem volt különösebben sikeres típus, de ez nem tántorított el a megépítésétől, igaz, eltelt közben huszonöt év. 

m-41_plus_1.jpg

Tovább

Az úr a pokolban is úr

Larry Burrows élete

Nem először írok a vietnámi konfliktust megörökítő fényképészek népes gárdájának egyik tagjáról, Larry Burrows esetében pedig az apropót az adja, hogy éppen ötven évvel ezelőtt, a laoszi behatolás során vesztette életét. Sok más kollégájához hasonlóan az ő életútja sem volt szokványosnak nevezhető.

larry_burrows_photographer_saigon_may_1968.jpg

1968 májusában Saigonban

Tovább

Betörés Laoszba

Mérlegen a vietnamizálás

Ahogy a vietnámi amerikai kontingens létszáma csökkent, úgy vált egyre sürgetőbbé a köztársasági erők bővítése és felkészítése a nagyobb hadműveletekre. A kambodzsai behatolás során már szerephez jutottak, de nem sokkal később egy másik jelentős akcióban már önállóan is bizonyítaniuk kellett. Mielőtt azonban erről szó esne, ugorjunk kicsit vissza, és tekintsük át, mi történt 1970 utolsó hónapjaiban. 

101_ab_trooper_jefferson_glenn.jpg

Tényleg az utolsó menet?
101-es ejtőernyős a Jefferson Glenn-hadművelet során

Tovább

A dél-vietnámi haderők 5.

Tábori élet

Bár egy-egy ilyen sorozat utolsó részében általában kellemesebb témákat érintünk, a köztársasági haderők esetében ez másképp lesz, ugyanis a tábori élet kapcsán is csupa meghökkentő és elborzasztó részletről kell szólnunk. 

entrance_arvn_ranger_training_camp_trung_hoa.jpg

A Hau Nghia tartománybéli Trung Hoa-i ranger-kiképző tábor bejárata

Tovább

A dél-vietnámi haderők 4.

Egyenruha és felszerelés

A dél-vietnámi haderők hadfelszerelése egy szóval jellemezve sokszínű volt, ami nem is csoda, hiszen egyrészt mind a francia, mind az amerikai befolyás rajta hagyta a nyomát, másrészt az egyes alakulatok egyenruházata is több esetben eltért. Lássuk részletesebben is a leltárt.

arvn_airborne_late_uniform.jpg

Dél-vietnámi légideszantosok a hetvenes évek elején. Egyenruhájuk és sisakhuzatuk az amerikai ERDL alapján készült álcamintás anyagból készült. Szerelvényük az amerikai M1956.

Tovább

A dél-vietnámi haderők szakirodalma

Bár túlkínálatról nem beszélhetünk, manapság már szerencsére a dél-vietnami fegyveres erők témájában is rendelkezésre áll egy pár kötet (azonban az is látnivaló, hogy ezek többsége az elmúlt húsz évben, vagyis viszonylag későn íródott), így a most folyó cikksorozat megírásához volt hova nyúlni. A felhasznált forrásmunkák közül most a legfontosabbakat fogom bemutatni.

Tovább

A dél-vietnámi haderők 3.

Taktika

A dél-vietnámi haderő nemcsak felszerelés és hadrend kapcsán, hanem taktikai vonalon is nagyban hasonlított az amerikaira, harcászati megoldásaik többségét pedig az önvédelmi jelleg határozta meg. 

arvn_troops_landing_3.jpg

Bevetés helikopterről

Tovább

Ride The Thunder

A háború nem ér véget az utolsó lövéssel

Azt, hogy a dél-vietnámi oldal arányaiban mennyire elhanyagolt téma az amerikai megközelítésben, többek között az is bizonyítja, hogy a helyi katonák a vonatkozó játékfilmekben is csak elvétve tűnnek fel. (A kevés kivétel közül hármat említenék: Ég és föld, Katonák voltunk, Vissza a csatatérre.) Olyan pedig, amelyben főszerepet is kapna a köztársasági erők valamelyik aktív tagja, tudtommal csak egy létezik, ezt fogom most bemutatni.

ride_the_thunder_2.jpg

Tovább

A dél-vietnámi haderők 2.

Személyi állomány és kiképzés

Azt, hogy milyen okokból volt a köztársasági erők teljesítménye olyan hullámzó, az előző részben már érintettük. Az viszont tény, hogy emberanyag tekintetében nem voltak rosszabb helyzetben, mint északi testvéreik. Ahogy azonban a haderőknél bántak velük, már önmagában sokat rontott harci szellemükön, ez pedig további problémákhoz vezetett. Vizsgáljuk tehát meg közelebbről, kik és milyen körülmények között szolgáltak a déli katonaság soraiban. 

arvn_cadets_dalat.jpg

Kadétok a Da Lat-i akadémián

Tovább

"Vereség vagy döntetlen – győzelemről nem lehetett szó"

Egy dél-vietnámi katona visszaemlékezése

Truong Tran 1947-ben született. 1964-től 1969-ig szolgált a dél-vietnámi regionális erőknél, és törzsőrmesterként szerelt le. A háború utolsó éveiben az amerikai külügyminisztérium alkalmazottaként vidékfejlesztési szakértőként dolgozott. Az országrész '75-ös összeomlása idején családjával elhagyta szülőföldjét. A Saigonból felszálló utolsó amerikai helikopterek egyikén távozott...

"Gyakran gondolkodom azon, miért veszítettük el a háborút. A világ legerősebb országa támogatott minket, mégis veszítettünk. Mikor az Egyesült Államok bekapcsolódott a szárazföldi háborúba, a déliek politikailag hátrányba kerültek. Észak-Vietnám képes volt az északiak mellett délieket is mozgósítani az – ő szavaikkal élve – "amerikai invázió" ellenében. Egész történelmünk arra tanít, hogy bátran szembe kell szállni az idegen támadókkal. Nem állíthattuk, hogy saját magunkért küzdünk, mindaddig, míg amerikaiak harcoltak itt helyettünk. Azt mondtuk hát, hogy a kommunizmustól akarjuk megmenteni az országot, de ez túlságosan elvont volt, és az emberek erre rávághatták, hogy a kommunisták legalább a mi vérünkből valók.
Nagyon szegény családból származom. Anyám ötéves koromban, apám tizenhat éves koromban halt meg. Mikor a háború kitört, idős nagyapámmal és öt testvéremmel laktam. Az amerikaiak lombtalanító vegyszereket szórtak le a dzsungelre, és nagyapám kókuszültetvényét ez tette tönkre. Máig emlékszem, ahogy megmutatta nekem az elhalt fákat. Azt mondta: "Időskoromra ez lett volna az egyetlen bevételem, és most odalett." Aztán sírni kezdett.
Egy tengerparti tartományban, Binh Dinh-ben éltünk, ahol súlyos harcok folytak. Mifelénk, ha beléptél a kommunisták közé, akkor vérbeli kommunista lett belőled, ha pedig a nacionalistákat választottad, akkor ultranacionalista lettél. Így mikor összecsaptunk, nem volt kegyelem. Vagy te hagytad ott a fogadat, vagy ő. Még a család is megosztott volt, testvérek harcoltak egymás ellen.

on_boat.jpg

Tovább

A dél-vietnámi haderők 1.

Hadrend és történelem

A konfliktus hadseregeit bemutató sorozatban most a háború egyik legritkábban emlegetett és leglenézettebb haderejét, a Vietnámi Köztársaság fegyveres erőit fogjuk megvizsgálni. A rövid életű, húsz évig létező Dél-Vietnám katonasága fennállása során rengeteg problémával szembesült, és ugyanennyi kritikát kapott, méghozzá nem ok nélkül. Talán ezért is él a köztudatban az az általánosítás, hogy egy korrupt vezetéssel megvert gyenge hadseregről van szó, amely eleve vereségre volt ítélve. A valóság azonban jóval összetettebb, ezért igyekszem kitérni a kevésbé ismert részletekre is. 

arvn_w_us_advisor.jpg

Dél-vietnámi raj, oldalukon egy amerikai tanácsadóval
siet a kivonást végző helikopter felé

Tovább
süti beállítások módosítása