Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A vietnami háború

2019.nov.11.
Írta: Monty H. Szólj hozzá!

A Vietnami Néphadsereg szakirodalma

Ma már jóval könnyebb dolga van annak, aki a Vietnami Néphadsereg témájában szeretne olvasni, hiszen az elmúlt évtizedekben több kötet is megjelent, igaz, túlnyomórészt nyugati részről. A vonatkozó cikksorozat elkészítéséhez felhasznált forrásaim közül most a legfontosabbakat szeretném bemutatni.

nva_and_vc.jpgAz Osprey kiadó Elite szériájában már viszonylag korán, a 31. kötetben – melynek címe The NVA and the Vietcong – foglalkoztak a témával. Az egyik szerző, Kenneth Conboy a washingtoni Ázsiai Tanulmányok Központjának munkatársa volt, míg a másik, Kenneth Bowra a Különleges Erők tisztjeként Kambodzsában, illetve Dél-Vietnamban tevékenykedett. Bemutatják az 1940 és 1990 közötti időszakot, s ennek megfelelően röviden kitérnek a néphadsereg megalakítására, a francia háborúra, bővebben az amerikai háborúra, majd az ún. harmadik indokínai háború történetére is. Ez az átfogó jelleg a kötet igazi erőssége, noha kétségtelen, hogy szűk harminc év elteltével a szövegre ráférne némi javítás és kiegészítés. Érthető módon nagyon szűk terjedelem maradt a hadfelszerelések taglalására, inkább a szervezeti és történeti oldalra összpontosít a szöveg. Az illusztrációkat Simon McCouaig készítette, s ez utóbbiak változó színvonalat képviselnek (némelyik póz eléggé semleges, illetve nem értem, hogy miféle koncepció szerint kellett arcképeket festetni vele a haderő három tábornokáról, amikor őket fényképen jóval egyszerűbb bemutatni). Ugyanez mondható el a fotóanyagról is, de mivel a kötet először 1991-ben került kiadásra, ez végül is elnézhető.

Tovább

A Vietnami Néphadsereg 4.

Fegyverzet és felszerelés

Egy-egy hadsereg bemutatásánál nem mehetünk el szó nélkül az alkalmazott fegyverzet és felszerelés mellett, hiszen ezek is jelentősen befolyásolják a katonák teljesítményét. Természetesen a Vietnami Néphadsereg esetében sem teszünk kivételt.

pavn_troops_1.jpg

Az észak-vietnami felszerelés legjellegzetesebb darabjai az egyszínű egyenruha és a trópusi sisak voltak

Tovább

Vietnami szavakkal

A kisemberek háborúja

A Vietnami Néphadsereget bemutató sorozat mellé mindenképpen akartam prezentálni egy vonatkozó játékfilmet is, és az interneten keresgélve szerencsére találtam is ilyet, méghozzá egy néhány évvel ezelőtt készült alkotást.

nhung_nguoi_3.jpg

1969. Az észak-vietnami hadvezetésben döntés születik egy délre vezető benzinvezeték lefektetéséről, mely a későbbi hadműveletekhez elengedhetetlen lesz. A Ho Si Minh-ösvényen ekkor elinduló katonák és tisztek ugyanazokkal a veszélyekkel dacolva haladnak az úton, összefonódó sorsukon keresztül pedig megelevenednek a háborús hétköznapok.

Tovább

A Vietnami Néphadsereg 3.

Taktika

Ahogy a stratégia kapcsán már említettem, a Vietnami Néphadsereg célja a VDK védelmén túl a déli országrész felszabadítása (vagy elfoglalása), illetve az ott állomásozó külföldi haderők kiűzése volt. Hanoi szóhasználatával élve “népi háború” folyt délen. Ennek a hadviselési formának fontos jellemzője, hogy egyesül benne hagyományos és a gerillahadviselés, s ez utóbbit nemcsak a Nemzeti Felszabadítási Front, hanem a Vietnami Néphadsereg harcászati megoldásai is alátámasztották.

pavn_troops_in_line.jpg

Indulásra készen

Tovább

"A szandálunk volt a legfontosabb"

Egy észak-vietnami katona visszaemlékezése

A Vietnami Néphadseregben nemcsak harcoló alakulatok szolgáltak, hanem az őket kiszolgáló egyéb egységek, köztük művészek is, akiknek feladata elsősorban a szórakoztatás és a propaganda volt. Most egy ilyen katona, név szerint Vu Hy Thieu visszaemlékezése következik, aki kilenc évet töltött Dél-Vietnamban.

"Miután lediplomáztam a Hanoi Művészeti Iskolán, megkaptam a lehetőséget, hogy a Szovjetunióban tanulhassak, de visszautasítottam, hogy délre mehessek. Azokban az időkben mindenki meg akarta tenni a magáét a hazáért. Többször is kellett jelentkeznem, mert minden tartományból csak egy művészt választottak ki. A két fő szempont a tehetség és a politikai hűség volt. Végül elfogadták a jelentkezésemet.

A csoportunkban tíz művész és száz orvos, illetve nővér volt. A kiképzésünk alapvetően nem különbözött az egyszerű katonáétól. Három hónapig gyakorlatoztunk a Luong Son-hegységben. Minden nap fel kellett cipelnem a hegyre egy harmincöt kilós, kővel és homokkal töltött hátizsákot. Akkoriban ötvenkét kilót nyomtam.

leaving_on_trucks.jpg

Tovább

A Vietnami Néphadsereg 2.

Személyi állomány és kiképzés

A Vietnami Néphadsereg katonáiról szólva érdemes rögtön a történelmi előzményekkel kezdeni. Vietnam népének a történelem során számos alkalommal kellett fegyvert ragadnia és idegen hatalmak ellen küzdenie. A kínaiak, a mongolok, a japánok, a franciák mind figyelemreméltó erővel rendelkeztek, mégis sikerült őket kiűzni, még akkor is, ha hosszas megszállás előzte meg a felszabadulást. A kitartás, az önfeláldozás, az összefogás és az elszántság végül mindig meghozta gyümölcsét, s az 1954-es francia vereség immár azt is bebizonyította, hogy egy nyugati hatalommal szemben is van esélyük.

leaving_the_village.jpg

Önkéntesek vonulnak be Thanh Liem körzet egyik falujából

Tovább

The Sorrow of War (Bao Ninh)

Hosszú az út hazáig

Míg amerikai visszaemlékezésekkel tele az angol nyelvű könyvpiac, a vietnami oldalról kimondottan kevés memoár született. Ennek nyilvánvalóan gyakorlati és politikai okai vannak, hiszen a háború után lassan újjáépülő, sorrow_of_war_1.jpgszámos gazdasági és társadalmi problémával viaskodó országban hosszú ideig nem az volt a legfontosabb, hogy a túlélők írásba foglalják emlékeiket. Nem is csoda, hogy eleinte csak a Nyugaton letelepedett vietnamiak (például Le Ly Hayslip) fogtak tollat, akik számára az írást és a publikálást politikai oldalról sem akadályozhatta semmi. Hoang Phuong, szerzői álnevén Bao Ninh azonban a mai napig Hanoiban él, regényét eredetileg itt adták ki 1990-ben, angolul pedig először négy évvel később. Nemcsak díjat nyert vele, de könyve a legnagyobb példányszámban eladott vietnami mű lett. Tizennégy nyelven olvasható már, köztük franciául, japánul és kínaiul.

Tovább

A Vietnami Néphadsereg 1.

Stratégia és hadrend

A vietnami kommunista oldal hadereje kapcsán sokan kizárólag a Vietkongot, hivatalos elnevezésével a Nemzeti Felszabadítási Frontot ismerik, ezért úgy gondolják, a győzelmet ez a gerillahadsereg vívta ki. Noha fontos szerep jutott nekik, kiváltképp a délen zajló háború korai szakaszában, még ennél is nagyobb súllyal esett latba a Vietnami Néphadsereg, melyet a szokásos ötrészes sorozatban fogok bemutatni.  

pavn_soldiers.jpg

Harcra készen

Tovább

Rambo

Az első vértől az utolsóig

Eleddig nem érintettem önálló cikkben azt a vietnami vonatkozású karaktert, aki nem is annyira történelmi, mint inkább mozitörténeti, illetve társadalmi szempontból kívánkozik erre a blogra. Most viszont, hogy megérkezett az ötödik (és most már tényleg a legutolsó) Rambo-film, megragadom az alkalmat, hogy írjak Sylvester Stallone egyik legnépszerűbb szerepéről és hatásáról.

rambo_1.jpeg

Tovább

Blackjack-33 (J.C. Donahue)

Őrjáraton a tiltott övezetben

Már bő két éve annak, hogy James Donahue, egykori zöldsapkás beszámolójáról írtam, mely az amerikai szervezésű, de nagyrészt vegyes állományú Mobil Gerillaerők egyik csatájáról szólt. A szóban forgó műnek azonban van egy kvázi előzménykötete is, melyet már akkoriban kinéztem magamnak, de csak nemrég szereztem be.

blackjack_33.jpgA Különleges Erők több akciót is kezdeményeztek 1967 májusában a Saigontól északnyugatra fekvő "D" harci övezetben. Kambodzsai legénységből álló, amerikai vezetésű, gerillamódszereket alkalmazó alakulataik hamarosan szembesültek azzal, hogy a 9. vietkong hadosztály ezredei is a körzetben vannak, így újra és újra vissza kellett térniük, hogy az ellenséges bázisokat és raktárakat felszámolhassák. Bár taktikájuk jelentős előnyhöz juttatta őket, saját bőrükön tapasztalták meg, hogy miért hívják ellenfeleik ezt a vidéket "tiltott övezetnek"...

Tovább

"A dalom nem a katonákat vádolta..."

Egy énekes visszaemlékezése

Az 50 évvel ezelőtti woodstocki fesztivál egyik fellépői között szerepelt Country Joe McDonald is, aki egy korábban írt dalával itt tudta leginkább megérinteni a közönséget. Ez volt a Fixin’-to-Die-Rag, mely a mai napig a korszak egyik legismertebb háborúellenes száma. (Címe nagyjából annyit tesz, hogy „Hamarosan kipurcanok”, a „rag” utótag pedig arra utal, hogy zeneileg az évtizedekkel korábban népszerű ragtime stílusát követi.) A zenész egyébként 1942-ben született és Kaliforniában nőtt fel. 17 évesen lépett be a haditengerészethez, három évig szolgált, zenei karrierje pedig csak a hatvanas években kezdődött meg. Együttesével, majd később önállóan dolgozott, és a mai napig aktív.

country_joe.jpg

Tovább

Hosszú, forró nyár

Az első csapatkivonástól Woodstockig

1969  nyara kapcsán nemcsak a politikai és hadi fejleményeket kell felidéznünk, hanem a korszak meghatározó kulturális és társadalmi történéseit, melyekben ez a pár hónap ugyancsak bővelkedett.

9th_inf_div_leaving_vietnam.jpg

A 9. gyaloghadosztály hazainduló tagjai, kezükben a helyiektől kapott hivatalos ajándékcsomagokkal

A vietnamizálás értelmében ekkor kezdték meg az első 25 ezer amerikai katona kivonását. Az első magasabbegység, a Mekong-deltában szolgált 9. gyaloghadosztály hazaszállítása július elejétől augusztus végéig tartott. Érdemes megjegyezni, hogy az ekkor hazaindulók jelentős része nem a fenti alakulat eredeti tagja volt, hanem olyan amerikaiak, akiknek ekkor ért véget a turnusuk és átsorolták őket. A kilencesek közül azok, akiknek még leszolgálandó hónapjaik maradtak, más hadosztályokhoz lettek beosztva.

Tovább

Szerelem és becsület

Hol voltál a holdra szálláskor?

Bár néha úgy érzem, már ismerem az összes vietnami témájú játékfilmet, időről időre belefutok egy-egy addig ismeretlen produkcióba. Ilyen volt a Szerelem és becsület is, melyre az imdb.com-ot böngészve találtam rá.

love_and_honor_5.jpg

1969 júliusa. A világ nagyobb része az Apollo 11 fellövésére és a holdra szállásra figyel, ám eközben néhány szerencsés amerikai katona éppen a hongkongi reptéren várja, hogy szélnek eresszék őket és belevessék magukat az egyhetes eltávozás örömeibe. Egyikük, Dalton viszont más tervet forgat a fejében: barátnője nemrég levélben szakított vele, ő pedig nem tudja ezt feldolgozni. Elhatározza, hogy suttyomban hazarepül és személyesen beszél vele. Barátja, Mickey pedig vele tart.

Tovább

„Állandóan a gödrökben éltünk...”

Laoszi parasztok visszaemlékezései

A múlt héten bemutatott kötetből mindenképpen le akartam közölni néhány részletet, hogy ezzel is emléket állítsak a laoszi bombázások áldozatainak. Az egyszerű nyelvezetű, de így is megrázó összefoglalók közül három rövidebbet és egy hosszabbat választottam. Előbbiekhez mellékelem a szerzők rajzait is.  

laosz_1.jpg

Egyszer, 1967-ben idős nagynéném elindult, hogy eladjon pár dolgot a piacon, ahogy az szokás volt vidéken. Aznap reggel hatkor kelt, gyümölcsöt pakolt a kosarába és elindult a faluból. Ahogy elért egy patakhoz, megállt, hogy megpihenjen. Egy repülőről meglátták és füstbombát dobtak le rá. Nagyon félt és ahogy ott ült, el is találták. Mindenütt vérzett. Futni kezdett és ahogy elérte a házunkat, meghalt, mielőtt még egy szót mondhatott volna. A gyermekei és a férje nagyon dühösek voltak, amiért így kellett elveszíteniük. Vigasztalhatatlanok voltak. Ezek után egyikük sem ment többé a piacra.

– Ismeretlen szerző

Tovább

Voices from the Plain of Jars (Fred Branfman)

Élet a bombák tüzében

A krónikában nemrég szóba került Kambodzsa bombázása, ám e tekintetben nem szabad elfeledkeznünk Laoszról sem. A világ egyik legszegényebb országának huszadik századi történelme sajnos ugyanolyan viharos volt, mint egész Délkelet-Ázsiáé, nem kis részben azért, mert ugyanúgy a hidegháború mellékhadszínterének számított, mint Vietnam. Emiatt aztán a semlegességpárti, az amerikai hátterű, illetve az észak-vietnami támogatást élvező frakciók éveken át próbálták megszerezni egymástól a vezetést.

voices_from_the_plain_of_jars_1.jpgVégül az 1961–62-es genfi konferencia kimondta Laosz függetlenségét és semlegességét, ám ez vajmi keveset változtatott a tényeken. A belháború folytatódott a kormány és a helyi kommunista mozgalom, a Pathet Lao között, míg Hanoi többek között ezen ország határvidékén építtette ki a Dél-Vietnam felé tartó Ho Si Minh-ösvényt, illetve tevőlegesen is kiállt a már említett kormányellenes gerillák mellett. Így az Egyesült Államok, a politikai befolyás biztosításán túl mindent elkövetett, hogy az itt tevékenykedő észak-vietnami és baloldali laoszi erőket megsemmisítse. Ennek következtében légi csapásokat mérték az ország ritkásan lakott területeire, ahol hírszerzésük szerint az ellenséges alakulatoknak tartózkodnia kellett. Ahogy az kitalálható, odalenn, a dzsungelben nemcsak katonák lapultak meg, hanem egyszerű parasztok, akiknek szerény, de boldog életét fenekestül felforgatta a háború.

Tovább

Ezt hallgatták ‘69-ben...

Az esztendő legnagyobb slágerei

Ahogy a hatvankilences év slágereit válogattam a megszokott, éves összefoglalóhoz, elém került egy igen velős komment a YouTube-on, egy bizonyos Danny Halltól, aki szerint “az összes háború közül Vietnamnak volt a legjobb soundtrackje”. Ez persze ízlés és életkor kérdése, de ami engem illet, kiállok mellette. Visszatérve azonban jelen poszthoz, következzenek (persze a teljesség igénye nélkül) az ötven évvel ezelőtt megjelent legjelentősebb könnyűzenei számok. 

Az év abszolút legsikeresebb dalai közül az elsőt érdekes módon egy a valóságban nem létező, animált együttes, az Archies adta elő. Ez volt a Sugar, Sugar című örökzöld, Jeff Barry és Andy Kim szerzeménye, mely négy hétig tanyázott az amerikai Billboard toplistáján, de később sok más országban is tarolt. Egy évvel később Wilson Pickett is felvette a repertoárjába, megint hatalmas sikert aratva. A vonatkozó filmek közül az Ég és földben hallható, némileg kifordítva az eredeti szerzői szándékot és görbe tükröt tartva az amerikai fogyasztói társadalom elé.

Tovább

Az elesettek arcképcsarnoka

Ahogy más cikkekben már szóba került, a média igen jelentős szerepet játszott a vietnami konfliktusban és nemcsak az amerikai oldalon. A sokkoló híradóképek, az újságokban megjelenő fényképek, a tévé képernyőjén megszólaló politikusok, aktivisták és katonák mind befolyásolták a nézőket és olvasókat ebben vagy az abban az irányban. Gondoljunk csak a Cam Ne-i eseményekről szóló filmfelvételekre vagy a Tet-offenzíva idején kivégzett gerillatiszt fotójára, melyek kitörölhetetlen nyomot hagytak a huszadik századi médiatörténetben. Most egy hasonlóan maradandó újságcikkről lesz szó, mely a Life magazin 1969. június 27-i számában jelent meg.

life_faces_of_the_dead_1.jpg

Tovább

The Only War We Had (Michael Lee Lanning)

Egy gyalogostiszt naplója

A háborús visszaemlékezések közül most egy jellegében unikumnak számító páros kötetet emelnék ki, melyet a 199. gyalogdandár egykori tisztje, Michael Lee Lanning vetett papírra a nyolcvanas években. Különlegessége abban rejlik, hogy nem egyszerűen a szerző naplója alapján készült, hanem a kész kötetben is napról napra haladva vezet minket végig egyéves turnusán.

lanning_books.jpg

Tovább

Hamburger Hill

"Nem megyünk sehova, kivéve újra fel a dombra..."

A nyolcvanas évek második felében készült vietnami háborús klasszikusok közül csak egy egyet nem említettem ezidáig, gondolván, várjuk csak meg a vonatkozó évfordulót. Most ez is eljött, úgyhogy az Ashau-völgy véres csatáit bemutató cikk után mi más is jöhetne, mint az 1987-es Hamburger Hill.

hamburger_hill_05.jpg

Tovább

A Véres-hegygerinctől a Hamburger Hillig

Csaták az Ashau-völgyben

A vietnami tudósítások és beszámolók révén egyes régiók és városnevek ennyi idő elmúltával is ismerősen csengenek sok kortárs és veterán számára. Ilyenek a Mekong-delta, a Vasháromszög, Khe Sanh vagy a demilitarizált övezet, ahogy a súlyos csatákat látott Ashau-völgy is.

us_trooper_looking_down_on_ashau_valley_1969.jpg

Amerikai katona tekint le a köddel borított Ashau-völgyre

Tovább