A vietnami háború

2023.már.20.
Írta: Monty H. Szólj hozzá!

A Hazatérés hadművelet

Mikor tényleg hazatértek a fiúk...

Miután az évekig húzódó tárgyalások végre eredményt hoztak, és 1973. január 27-én az érintett felek aláírták a békeszerződést, hatvannapos tűzszünet vette kezdetét. Március utolsó napjaiban az utolsó amerikai harcoló alakulatok tagjai is elhagyták Dél-Vietnámot, és március 29-én megszűnt a MACV, vagyis a vietnámi amerikai kontingens főparancsnoksága, szerepét a követségi védelmi attasé hivatala vette át. A békeszerződés értelmében az országban 250 amerikai katona, továbbá a követség védelmét ellátó tengerészgyalogos különítmény maradhatott. 

nv_soldier_counting_leaving_us_soldiers_29_march_1973.jpg

1973. márc. 29. Az utolsó amerikai katonák is elhagyják Vietnámot. A kép bal szélén az ellenőrző bizottság észak-vietnámi tagja számolja a távozókat.

Tovább

Amerikai katonai szleng a vietnámi háború idejéből

Minden hadseregre és minden háborúra jellemző, hogy sajátos szavakat, kifejezéseket termel ki magából. Ezek egy része vagy megmarad hosszú távon is, vagy idővel kivész, de a vietnámi háború esetében a játékfilmek és a visszaemlékezések egész sokat életben tartottak ezek közül, így a mai napig találkozhatunk velük akár a köznyelvben is. Pontos jelentésükkel azonban így sincs mindenki tisztában. Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy összegyűjtsem ezen szavak legjavát, és most jött el az idő… 

slang_nam.jpg

Tovább

Vietnam

A háború ausztrál szemmel

Bár az utóbbi évtizedekben néhányszor az ausztrál filmgyártás is foglalkozott a vietnámi háborúval, korántsem szenteltek neki annyi címet, mint amerikai részről. A nyolcvanas években mindenesetre elkészült egy tévésorozat, amely generációs élményként igyekezett bemutatni a konfliktust, kifejezetten ausztrál szemmel.

vietnam_series_01.jpg

Tovább

Air Conflicts Vietnam

Légi háború a fotelből

Vietnámi vonatkozású játékokkal a repülőszimulátorok terén sem árasztották el a piacot, bár például az Intruderek támadását feldolgozták ilyen módon, illetve a kevert korszakos címek között ezt a vonalat is érintették (lásd például a klasszikusok közül a Chuck Yeager’s Air Combatet, a Dogfightot, esetleg az újhullámos War Thundert). Most egy 2013-as repülősdit fogok bemutatni, amely többféle platformra (PC, PS3 és 4, XBOX 360) is megjelent. 

acv_menu_3.jpg

Tovább

B–52-esek Hanoi felett

A Linebacker II hadművelet

A karácsonyi bombázások okairól és politikai összefüggéseiről a krónika előző részében írtam. Most lássuk, hogy katonai szempontból hogy is zajlott a konfliktus legutolsó és legjelentősebb bombázó hadjárata, a Linebacker II hadművelet. 

b-52d_on_tarmac.jpg

B–52D várakozik a betonon

Tovább

Intruderek támadása

Csak a bajtárs és a cél számít

A Linebacker II hadművelet évfordulójának apropóján eljött az idő, hogy írjak egy több mint harmincéves klasszikusról, amely sok más kortárs filmtől eltérően azt is megmutatta, hogy milyen érzés lehetett berepülni Észak-Vietnám fölé…

foi_intruder.jpg

1972 vége. Az amerikai szárazföldi hadműveletek már véget értek Vietnámban, de a flotta és a légierő gépei továbbra is bombázzák az északi országrészt. Jake Grafton, A–6-os pilóta éjszakáról éjszakára felszáll, hogy a politikai megfontolásból kiválasztott névleges célpontokra csapjon le. Miután bombázótisztjét elveszíti egy ilyen bevetés során, elhatározza, hogy saját feje után megy, és olyasmit tesz, ami tényleg közelebb hozza a háború végét…

Tovább

Bombázás békekötés előtt

Karnyújtásnyira a békétől

1972 júliusában az észak-vietnámi küldöttség kénytelen volt visszatérni Párizsba, hogy folytassa a félbeszakadt béketárgyalásokat. A tavasszal megkezdett Nguyen Hué offenzívájuk csak részsikereket hozott, Dél-Vietnámot egyelőre nem sikerült legyűrni, az utánpótlásuk pedig az amerikai bombázás és aknazár miatt akadozott. A bombázó hadjárat emellett Nixon elnök elszántságát is bizonyította,  ráadásul a nyár folyamán már látható volt, hogy a novemberi választásokat is szinte bizonyosan ő fogja megnyerni, vagyis az amerikai Vietnám-politikában nem volt várható döntő változás. A Fehér Ház nyitása Kína és a Szovjetunió felé pedig ugyancsak hátrányos helyzetbe hozta a hanoi vezetést. Diplomatáik így enyhébb feltételekben egyeztek ki, és kompromisszumos megállapodást terveztek. 

kissinger_w_tho_1972.jpg

Henry Kissinger és Le Duc Tho a párizsi béketárgyalások szünetében

Tovább

Mindhalálig katona

Rick Rescorla élete 

Akadnak férfiak, akik a legembertpróbálóbb helyzetek közepette érzik csak magukat igazán elemükben, megalkuvást nem ismernek, és ha kell, akár idegen zászló alá is beállnak, hogy küzdjenek azért, amiben hisznek. Az ilyen népmesébe illő alakok közé tartozott egy rettenthetetlen cornwalli legény is.

rescorla_ia_drang.jpg

Rick Rescorla hadnagy az Ia Drang-i ütközet során, 1965 novemberében.
Peter Arnett felvétele. 

Figyelem! Ez az írásom elsőként a Regiment magazin 2014/2. és 4. számában jelent meg. Tőrös István főszerkesztő úr beleegyezésével közlöm újra, bővítve, átdolgozva.

Tovább

War Bus

Záródnak az ajtók!

Az 1980-as évek B-filmes terméséből válogatva most egy igazi érdekesség következik, ugyanis a War Bus nem amerikai, hanem olasz produktum (bár angolul beszélő színészekkel készült). Akkortájt akcióműfajban bizony ők is bőségesen alkottak, és a legelvetemültebb VHS-rajongók valószínűleg a mai napig tudnának példákat mondani a hozzánk is becsempészett szalagok címeiből. 

war_bus_2.jpg

Tovább

Zippo öngyújtók Vietnámban

Kissé megkésve és olvasói levelektől indíttatva jutottam el odáig, hogy egy igazi klasszikusról is írjak végre a katonaláda rovatban. Olyan tárgyról lesz tehát most szó, ami a legtöbb amerikai katona zsebében ott lapult, és ha nem veszett el az évek során, valószínűleg ma is féltve őrzött kincsként tartják számon a veteránok vagy azok még élő hozzátartozói.

zippo_vietnam_set.jpg

Tovább

Chasing the Light (Oliver Stone)

A filmrendező emlékezik

Oliver Stone az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb és legnagyobb hatású amerikai filmrendezőjének nevezhető. Témáiban az igazság keresése és a vitaindító megközelítés dominál, amelyet az itt-ott kissé didaktikus narratíva sem tud zárójelbe tenni. Többször foglalkozott az amerikai történelem vitatott fejezeteivel (például a Kennedy-gyilkossággal, a vietnámi háborúval vagy Nixonnal), nemcsak játékfilmjeiben, hanem egy önálló dokumentumfilm-sorozatban is. Élete, pontosabban előélete pedig hasonlóan érdekes, és tavaly megjelent könyvében erről ír.

stone_book.jpg

Tovább

Operation Last Patrol

Az utolsó őrjárat

1972 nyarának eseményei között említésre méltó egy megmozdulás, amely a Vietnámi Veteránok a Háború Ellen nevű szervezethez köthető. A csoport, amelyet többek között A tél katonája-vizsgálat, illetve egy jelentős washingtoni demonstráció kapcsán már említettem, ezúttal a Miamiben megrendezett republikánus elnökjelölő gyűlésen tűnt fel, hogy a politikusok közvetlen közelében hallassa a hangját. 

op_last_patrol.jpg

Tovább

Ezt hallgatták '72-ben

Az esztendő legnagyobb slágerei

A nyári hónapok kihagyhatatlan témája itt, a blogon az adott év slágerparádéja, úgyhogy merüljünk máris el az ötven évvel ezelőtti dalok legjobbjai között. (Ezúttal is elsősorban az amerikai, illetve a magyar toplisták alapján válogattam.)

A The First Time Ever I Saw Your Face eredetileg népdalként tűnt fel 1957-ben, méghozzá egy brit énekes, Ewan MacColl jóvoltából. Sikeréből fakadóan többen feldolgozták a következő évtizedben, azonban Roberta Flack 1972-es változata hozta meg neki a globális ismertséget. Ez a verzió a Billboard-lista első helyén kötött ki, és az énekesnő még Grammy-díjat is kapott érte.

Tovább

Békekövet vagy hazaáruló?

Jane Fonda hanoi látogatása 

A vietnámi beavatkozás ellen küzdő békemozgalomban számos híresség vállalt szerepet Dr. Spocktól Donald Sutherlandig. A legismertebb név talán mégis az akkor már befutott színésznőé, Jane Fondáé volt, akinek legmerészebb akciójára ötven évvel ezelőtt került sor.

jane_fonda_speaks_out.jpg

Jane Fonda egy háborúellenes megmozduláson beszél 

Tovább

Hazug háború

Árral szemben

John Paul Vann élettörténete több mint tanulságos, és szerencsére voltak is az HBO-nál olyanok, akik ezt az alapanyagot filmre akarták vinni. Azonban mielőtt erre rátérnék, röviden az alapjául szolgáló gigantikus kötetet is bemutatnám.

bsl_01.jpg

Tovább

Egy hazug háború hírnöke

John Paul Vann élete

Tavaly Daniel Ellsberg életrajza kapcsán már említettem valakit, aki az amerikai beavatkozás legaktívabb tíz évének fontos szereplője, emellett a konfliktus egyik legnevesebb ismerője volt, és akiről azt mondogatták, nem lehet elképzelni őt a vietnámi háború nélkül, ahogy a vietnámi háborút sem őnélküle. Egy ellentmondásos életű katonatiszt, aki civilként is visszatért Délkelet-Ázsiába, hogy aztán ilyen minőségében hadtestparancsnoki poszton is bizonyítson.

john_paul_vann.jpg

Alezredesként vietnámi szolgálata idején

Tovább
süti beállítások módosítása