Gerillák, zombik és elefántok – makettként

Interjú egy vietnámi makettgyártóval

Már egy ideje szemmel tartok egy feltörekvő makettgyártót, a Paracel Miniaturest... És mint megtudtam, vietnámi vállalkozásról van szó, amelynek kínálata rengeteg érdekes témát felölel – ideértve a vietnámi háborút is. Kapcsolatba is léptem velük, Giang Le úr pedig gyorsan reagált, így született meg ez az interjú, amelyet egy hét múlva angolul is leközlünk itt. 

giang_4.jpg

Hogy és mikor kezdődött a történet? Mi volt egyáltalán a motiváció, hogy egy ilyen vállalkozást beindítson? 

Akkor kezdődött nálam ez a szenvedély, amikor lediplomáztam. Hirtelen rácsodálkoztam néhány makettre egy könyvesboltban... Viszont akkor még túl drága lett volna nekem ez a hobbi. Így arra jutottam, hogy talán magam is tudnék maketteket létrehozni. Elkezdtem tehát saját készleteket gyártani, és 2014-ben már el is adtam néhányat. A feleségem támogatta az ötletet. Először az eBay-en forgalmaztunk. Az első készleteim között egy zombi-sorozat és egy vietnámi harckocsizó személyzet szerepelt. 

Ha esetleg észak-vietnámi katonákra, vietkong gerillákra, esetleg a Viet Minh harcosaira lenne szükségünk, itt megtalálhatjuk őket. A Paracel Miniatures valószínűleg nagyhatalom ebben a témában. 

Hány ember dolgozik önnel?

Kétszemélyes hadsereg vagyunk. Én végzem az alkotó tevékenységet, a feleségem pedig a pénzügyekkel és a vevőkkel foglalkozik. Idővel létrehoztunk egy honlapot az online eladáshoz. Mióta malajziai, tajvani és japán makettversenyekre járunk, egyre többen ismernek meg minket, és komoly támogatást kapunk a makettező közösségtől. Nagy öröm nekünk, hogy ezt a vállalkozást vezethetjük. 

1:16-os figurák az indokínai háborúkból

A termékeik nagyon sokszínűek, van itt második világháború, modern konfliktusok, de még posztapokaliptikus téma is, illetve civil figurák, állatok, kiegészítők, beleértve olyan ritkaságokat, mint hím és nőstény elefántok, videójáték-karakterek vagy épp afrikai milicisták. Hogyan választja ki ezeket? 

A figurák néha saját ötletekből táplálkoznak, néha pedig a vásárlók véleménye alapján döntök. Nagyon szeretem megtalálni a témát, történetet alkotni hozzá, meghatározni a figurák testtartását és gesztusait. Olykor archív fotók alapján dolgozom, ehhez jönnek saját ötleteim. Így a figurák ismerősnek hatnak, de lesz bennük valami más is. Keresem a kihívásokat, amikor a kedvenc témáim kerülnek elő. Ha valami érdekel, akkor elmerülök a témában, felmérem a piaci igényeket, de a makettezők és vevők tanácsai is sokat segítenek a témaválasztásban. Nagyon hálás vagyok értük. Jó érzés a kevésbé ismert témákba bedolgozni, hogy a hiányokat ezáltal pótoljam. Gyakori témám Vietnám vagy Afrika, esetleg a modern hadviselés. De azért remélem, hogy megtalálom az egyensúlyt köztük, hogy minél több makettező igényeit tudjam kielégíteni. 

Állatok – ismét egy nem gyakori makett-téma.

Hogyan készül egy készlet? Milyen forrásokat használ fel hozzá? 

Hosszú időbe telik, míg egy elgondolásból makett lesz. Miután megvan az ötlet, pár hét, amíg a faragás és az öntőformák elkészülnek. Jelenleg 3D-ben tervezek és nyomtatok, hogy időt spóroljak. Utána készül el a doboz dizájnja. Ez utóbbit néha másnak adom át.

giang_6.jpg

Figurafestés a műhelyben

Hogyan reagáltak a vevők a termékekre? Milyen visszajelzéseket kap a makettezőktől és a kritikákból? 

A legtöbben pozitívan reagálnak, én pedig nagyon örülök a visszajelzéseknek. Tanácsokat, javaslatokat is kapok a termékek javítása kapcsán, ezeket nagyra értékelem. Már tíz éve csinálom ezt, és sok barátot szereztem a világ minden tájáról, akik eredetileg vevőim voltak. A mi termékeinkkel dobták fel a műveiket, ez komoly elismerés és ösztönzés a számomra. 

price_2.jpg

Price százados a Call of Duty – Modern Warfare szériából.
Többféle léptékben is kapható. 

Melyik termékeire a legbüszkébb és miért? Melyek a legnépszerűbbek? 

Természetesen a vietnámi vonatkozású készletekre. Ez a Paracel Miniatures legismertebb témája.  

Amerikai katonafigurák a vietnámi háborúból

Milyen termékeket tervez mostanában?

Sok tervem van, de még nem beszélek róluk. Kell egy kis idő a kutatómunkához, illetve a jelenleg futó projektek befejezéséhez. Ma még ezzel a témával foglalkozom, holnap talán belevágok egy másikba. Szeretem ezt a rugalmasságot, így kevésbé vagyok nyomás alatt. 

Harcosok a háború sújtotta Afrikából

Mit gondol a többi gyártó vietnámi vonatkozású készleteiről úgy általában? 

Összességében nagyon szépek. Nincs köztünk vetélkedés, mások készletei és témaválasztásai kiegészítik egymást, mert egyetlen vállalkozás nyilván nem foglalkozhat mindennel. Ez azt is jelenti, hogy egyre több ember ismeri meg Vietnámot, nem csak az ország múltját, hanem a jelenét és a jövőjét is. 

Tudósítók, zombik, gyerekek, túlélők...
A civil vonal is nagyon változatos a Paracel kínálatában.

Tudunk pár dolgot Vietnámról, de mi a helyzet az ottani makettezőkkel? Mennyire népszerű ott ez a hobbi? A felnőttek vagy inkább a gyerekek űzik? Mik a legnépszerűbb témák? 

Ma már egyre népszerűbb a makettezés Vietnámban, egyre több embert vonz. Ugyanakkor a többségnek még mindig túl drága. Inkább a felnőttek űzik, a gyerekek jobban szeretik a LEGO-t. A vietnámi, orosz, amerikai és második világháborús témák a legnépszerűbbek. 

A második világháború Vietnámban is olyan népszerű téma, mint másutt

Marad még ideje a hobbijára? 

Néha foglalkozom egy kicsit a saját makettjeimmel, de a munka és a vállalkozás bővítése sok időt felemészt. Még mindig megvan bennem az inspiráció, de várniuk kell még. 

A modern háborúk szereplői

A figurái és egy hatalmas diorámája, amely a '72-es Quang Tri-i csatát mutatja be, látható a Weathering Magazine városi témájú számában. Egy inspiráló, 14 oldalas cikk, rengeteg fotóval és számos építési technikával. Emellett Imad Bouantoun itt található, szíriai témájú diorámájában is felbukkannak az ön által festett figurák... Biztosan komoly elismerést hozott ebben a kiadványban publikálni, illetve gondolom, hosszú és nehéz munka volt ezt létrehozni. 

Igen. Most is több nagy méretű diorámán dolgozom, köztük egy több mint két méter hosszú darabon. Megtörtént események alapján dolgozom, és hosszú időt szánok a kutatómunkára. És azok a figurák, amiket egy-egy diorámához készítek, általában feltűnnek később a Paracel kínálatában. 

"A darázsfészek": néhány oldalpár
az említett Quang Tri-i dioráma építéséről

Az olvasók kedvéért térjünk ki az elérhetőségekre is, illetve van-e európai és amerikai forgalmazója? 

Elérhetnek saját honlapunkon (www.paracelminiatures.com) és Facebook-oldalunkon (www.fb.com/Paracelminiatures). Ami a forgalmazást illeti, Európában, Németországban ott van az Exter Company in Germany (www.exter-company.com), az Egyesült Államokban a  Rodney's Dimestore Gallery (www.rodneysdimestoregallery.com), Ausztráliában a BNA Model (https://www.bnamodelworld.com), Japánban az MS. Models (www.msmodelswebshop.jp), illetve Hongkongban a  Hobby Easy (www.hobbyeasy.com). Ha valaki szeretne a forgalmazásba bekapcsolódni, a  paracelminiatures@gmail.com címen érdeklődjön. 

Tervek és próbadarabok. Észak-vietnámi teherautó-sofőrök a Ho Si Minh-ösvényről, illetve japán tiszt lovas figurája. A 3D-s nyomtatás révén a többféle léptékben való gyártás jelentősen leegyszerűsödik.

Találkozhatunk önökkel Ázsián kívül is? Tervezik, hogy Amerikába vagy Európába utazzanak?

Nagy álmunk, hogy eljussunk amerikai és európai makettversenyekre, de nem mostanában. A közeli jövőben viszont talán összejön majd. 

giang_3.jpg

A Paracel standja az egyik makettversenyen

Köszönöm az interjút (külön köszönet Lucynak), és további jó munkát kívánok!

Akit érdekel egy másik, a vietnámi témával szintén foglalkozó gyártó, annak ajánlom a BRAVO-6 alapítójával készített interjútbravo6_1.jpg