A konvojkísérők szakirodalma

A szállítóalakulatok harcáról szóló sorozatom végére szokásomhoz híven egy kis szakirodalmi ajánlót is készítettem, hogy az általam elsődlegesen használt forrásokat bemutathassam.  

squadron_gun_trucks.jpgAz első, témába vágó könyvem a Squadron/Signal kiadó Gun Trucks című kötete volt. Timothy J. Kutta 64 oldalban foglalta össze a főbb tudnivalókat. A hasonló kiadványokhoz hasonlóan most is a képanyagon van a hangsúly, és e téren hozza is az elvárható szintet. Fekete-fehér, illetve kisebb részben színes fotókon mutatja be nemcsak az alkalmazott járműveket, hanem a legénységet és a környezetet, ahol szolgáltak, továbbá kis mértékben ugyan, de kitér a szövegben élményeikre is. Sajnos a kiadóra jellemző hiányosságok is visszaköszönnek: a tördelés és a szöveg színvonala nem kedvez az olvasásnak, továbbá egyes képek mérete és minősége sem megfelelő. Átfogó forrásként azonban így is nagyon hasznos az érdeklődők számára. 

osprey_gun_trucks.jpgFura lett volna, ha pont az Osprey kiadó, azon belül is Gordon Rottman nem szentelt volna előbb-utóbb külön kötetet ennek a témának… 2011-ben meg is jelent a Vietnam Gun Trucks, amely a szerző vonatkozó munkái között véleményem szerint aligha pályázhatna dobogós helyre. Bár minden fontos részlet sorra kerül a standard 48 oldalas terjedelemben, szerkesztői oldalról nagyon nem tökéletes, amit kapunk. Egyes altémák újra és újra előkerülnek, de zavaró módon, kissé összevissza szöveget eredményezve; úgy érzem, e téren lett volna még munka a kézirattal. A képanyagnál a szokásos Osprey-probléma merül fel: némelyik fotó túl kicsi vagy nem elég érdekes. A színes táblák viszont jól sikerültek, s ezek nagyja egy-egy jellegzetes jármű oldalnézeti képét tartalmazza. 

convoy_ambush.jpgMég egy könyv a kezembe került, a Convoy Ambush Case Studies, Vol I. – Korea and Vietnam, amelynek érdekessége és erénye, hogy a szerző, Richard E. Killblane, az amerikai szárazföldi haderő logisztikai részlegének történésze, vagyis megbízható források álltak rendelkezésére egy esettanulmányi kiadványhoz. Ez a meghatározás persze kicsit megtévesztő, és nem is akarok vele senkit elriasztani, ugyanis az író számos harci esemény – lesállások 1967-től 1971-ig – leírása és kiértékelése mellett igenis kitér az emberközeli részletekre is, így a kiadvány nem kizárólag technikai és taktikai oldalról lehet hasznos az érdeklődők számára. A térképekért és a változatos fotóanyagért külön jó pont jár. Korea és Vietnam arányát tekintve egyébként egyértelműen utóbbi vezet: előbbi mindössze hat oldalt kap a 154-ből.  

rough_riders.jpgSzívesen beszámolnék meomárkötetekről is, de idő hiányában nem tudtam ilyet beszerezni és elolvasni, pedig akad ilyen is a nemzetközi könyvpiacon, például a veterán tengerészgyalogos, Frank McAdams visszaemlékezése, a Vietnam Rough Riders. Talán majd pár év múlva, amikor a blog anyagából könyvsorozat készül, ehhez is fordítok majd rövid visszaemlékezést, illetve kiegészíthetem a már meglevő cikkek szövegét. 



 

Convoy Ambush Case Studies, Vol I. Korea and Vietnam
Írta: Richard E. Killblane
US Army Transportation School, Fort Lee, Virginia, 2013
154 oldal

Vietnam Gun Trucks
Írta: Gordon L. Rottman
Osprey 2011
48 oldal 

Gun Trucks
Írta: Timothy J. Kutta
Squadron/Signal 1996
64 oldal