A vietnámi háború

A konfliktus amerikai szemmel

Ma már egyre kevesebben keresgélnek DVD-k között, ha egy történelmi témában filmes forrásokra vadásznak, inkább a YouTube-ra kattintanak. Ez azonban nem mindig volt így, és a kétezres évek közepéről én is őrzők három lemezt, amelyek egy amerikai dokumentumfilm epizódjait tartalmazzák. 

vietnam_combat_cover.jpgA hétrészes széria alapvetően logikus bontásban prezentálja a főbb témák egy részét, kezdve a konfliktus eredetével, utána viszont a katonai vonalé a főszerep (az eredeti címnek megfelelően, amely Vietnam Combat), így tehát külön epizódok foglalkoznak az egyes fegyvernemek bevetésével, továbbá az egykori ellenféllel. Nem meglepő módon végig az amerikai nézőpont dominál, a megkérdezettek mindegyike veterán vagy történész. Megszólalásaikban sok esetben nyilván csak a legfontosabb részletek kerülhetnek felszínre, minden altémát képtelenség volt kibontani, illetve ilyenkor a szubjektivitás sem zárható ki, bár a személyes élmények kapcsán ez nem is volna lehetséges. Mindenesetre azoknak, akik még csak ismerkednek a konfliktus történetével, bizonyára tud újat mutatni. A vizuális körítés alapvetően a kilencvenes évek végét idézi: a képarány 4:3-as, a képminőség pedig inkább a VHS-korszakot idézi. Az archív felvételek feljavítására sajnos láthatóan nem költöttek.

Az epizódok:

1. lemez (163 perc)
1. rész – Brutális és hosszú háború
2. rész – Helikopterháború
3. rész – A gyalogság háborúja

2. lemez (115 perc)
4. rész – Az ellenség
5. rész – A légierő

3. lemez (107 perc)
6. rész – A tengerészgyalogság
7. rész – A haditengerészet

A DVD-széria két kiadást is megért nálunk. Az elsőnél a borító még túl sötétre sikerült, a címsor nehezebben kivehető, és ezen még magyar felirat sem szerepelt, csak angol és magyar hangsáv. A másodiknál szerencsére mindkettőt korrigálták. A magyar szöveggel azonban több gond is van, mivel láthatóan nem szakértő fordította és lektorálta (így lett a Cobra csatahelikopterből Cobra gépágyú, vagy a fényjelző lőszerből nyomkövető lőszer). Sajnos a magyar szinkron minőségét sem fogjuk felemlegetni, részben mert számos név és szakszó kiejtése hibás, másutt csak simán nem fordították le ezeket…

A három lemez beszerzése ma már nehézkes (bár a Vaterán akad még belőle példány), de egy-két epizódot magyarul is elcsíphetünk a YouTube-on.

A vietnami háború (Vietnam Combat)
Dastar Corp. 2002, 385 perc) 
Producer: Norm Andersen