Szakácskönyv a fejadaghoz

Ha már nemrég sort kerítettem az amerikai haderők felszerelésére, ideértve a – már akkori szemmel nézve se túl étvágygerjesztő, de legalább nagy energiatartalmú – fejadagokat, hadd mutassak be egy ide kapcsolódó kis füzetkét, melynek célja a lövészárkokban elköltött vacsorák élvezetesebbé tétele volt.

cr_cookbook_1.jpg

cannister.jpgEzt sok katona persze egyszerűen intézte (legtöbbször az időhiány és a fáradtság miatt): nyakon löttyintették a konzervdoboz tartalmát némi Tabasco-szósszal, melyet nagy becsben tartottak, mint amolyan apró luxuscikket. Az említett szakácskönyv a Tabasco palackjának tárolására szolgáló fémhengerbe csúsztatva indították útnak. De honnan ez az árukapcsolás? Az ötlet Walter S. McIlhenny dandártábornok, akkoriban a McIlhenny Company elnökének fejéből pattant ki, aki egyrészt emlékezett saját második világháborús tapasztalataira, másrészt tudomást szerzett arról, hogy a Vietnamban szolgáló katonák leveleikben receptötleteket is kérnek otthonról. A füzetbe kerülő recepteket és szöveget a szintén veterán katona és gourmet, Christopher Blake állította össze, a nem túl vicces karikatúrákat pedig Fred Rhoads, a Leatherneck Magazine rajzolója készítette.

Az aprócska, mindössze 12 oldalas kiadvány bevezetőjében a marengói csirke mint recept keletkezésének történetével ismertetik meg az olvasót, mondván a szükség és a körülmények folytán egészen finom ételek is születhetnek a csatatéren. Utána az amerikai fejadag felmagasztalása következik, beismerve persze azt is, hogy hosszú ideig ezt fogyasztani elég egyhangú lenne, de sebaj, itt ez a kis füzetke, melynek segítségével az unalmas ízeket is fel lehet dobni. Ezután jön a lényegi rész, mely egy oldalon általános tanácsokat, hat oldalon pedig a recepteket közli. 

A fenti képgaléria mindössze pár oldalt mutat meg ebből a kiadványból, ám ITT megtalálhatjuk a teljes terjedelmű füzetet PDF-formátumban.