Tigrisek földjén

Háborúra készülnek

Ha már az amerikai haderők személyi állománya és kiképzése szóba került, miért is ne vegyünk elő egy filmet, ami éppen erről szól, mi több releváns alkotások közül az egyik legfrissebb, bár így is tizennyolc évvel ezelőtti. Colin Farell egyik első ismert szerepéről és Joel Schumacher keveset emlegetett rendezéséről lesz most szó.

tigerland_01.jpg

Bozz közlegény az alapkiképzést sem tudta végigcsinálni balhék nélkül, de hiába is próbálja megúszni az egészet, visszazavarják a többiek közé, hogy elvégezze a gyalogsági továbbképzést, utána pedig irány Vietnam. A dátum 1971 ősze: az amerikai hadsereg harci szelleme már nem a régi, mindenki tudja, hogy a háború elveszett, de a kiképzőket ez nem érdekli: kell az emberanyag a húsdarálóba, akármilyen minőségű is legyen az. Bozz látszólag nem kíván mások ügyeibe beleszólni, mégis unos-untalan segít azokon, akik egyszerűen nem oda valók, miközben saját kiskapuját is keresi. Mert Vietnamba menni neki sem akaródzik…

tigerland_02.jpg

A két forgatókönyvíró nem a háborús mindennapokra és azok hatásaira koncentrált, hanem a katonaság belső világára, ahol vonakodó, lelkes, tudatlan vagy közömbös fiatelemberek kénytelenek új barátságokat kötni, formálódni, tanulni és felkészülni arra, amit legszívesebben nagy ívben elkerülnének. Mindez ideális terep egy drámához, és ezzel nincs is semmi baj, de szembetűnő, hogy az írók nem voltak teljesen tisztában azzal (esetleg nem érdekelte őket), hogyan is működik egy hadsereg, inkább a karakterekre összpontosítottak. Ennek is köszönhető, hogy a szereplőket valóban lehet utálni vagy szeretni, már csak azért is, mert a film észrevétlenül, de nagyon hatásosan rántja magával a nézőt a kérdéses szakasz belső világába. Emellett azonban, ahogy említettem, többször is láthatunk olyan megnyilvánulásokat, főleg a főhőstől, amiket egy valódi hadsereg valódi kiképzői nem tolerálnának, egyszerűen azért, mert nem tolerálhatnák. A kiképzés egyik célja ugyanis éppen az, hogy az individualizmust a kívánt mértékben kiirtsák az újoncokból, ezzel egy csapat engedelmes tagjává téve őket, márpedig Bozz olyan dolgokat is megenged magának a történetben, amiért minimum reggelig futtatnák teljes menetfelszereléssel a bázis körül. (Például amikor a főtörzs letolja a szakaszt, ő vigyorogva dől az ágyának, míg mindenki más vigyázzban áll. Nem hiszem, hogy ezt egy sokat látott főtörzs hagyná, még akkor sem, ha szimpatikus neki a srác, mégpedig azért, mert saját tekintélyét ásná alá ezzel.) Az ilyen részleteket leszámítva a film atmoszférája – vietnami veteránok szerint is – jól visszaadja a gyalogsági továbbképzés és a hátországi laktanyák sivár mindennapjait. A hangulata valóban nagyon realista, a hollywoodi klisékből csak nagy ritkán merít, inkább azt hangsúlyozza, hogy a katonaság atmoszférája, illetve összetétele néha mennyire ijesztő és demotiváló tud lenni.

tigerland_03.jpg

Technikailag a Tigrisek földjén átlagos film. Látnivaló, hogy az ezredfordulón divatos operatőri betegség (a kelleténél több kézikamerázás) itt is kísért, amit kissé amatőr zoomolgatás és esetenként indokolatlanul szemcsés képminőség és fakóra vett színvilág is kísér. Ezt persze fel lehet fogni dokumentarista stílusként (amit a ritkás zenei aláfestés is aláhúz), de nekem néhol egyszerűen erőltetettnek tűnt. Mindenesetre a képi világ sokat hozzátesz a film komor hangulatához.

tigerland_04.jpg

A színészek közül egyrészt Colin Farrell emelkedik ki, akit bárhol is látok, mindig ez a vonakodó keményfiús alakítás jut eszembe. Tom Guiry (A sólyom végveszélyben, U-571) a nehéz sorsú, lassú felfogású nagykamasz, Clifton Collins (Traffic, Crank 2) a törtető, de tekintély nélküli megbízott szakaszparancsnok, Shea Whigham (Machete, Non-stop) pedig a rosszindulatú és lassan bekattanó rosszarcú szerepében alakít nagyot, megmutatva a társadalom alacsonyabb rétegeire jellemző sokszínűséget és elveszettséget. Egy rövid alakítás kedvéért még beugrik Michael Shannon (Pearl Harbor, World Trade Center, 12 katona) is, csak hogy újra bebizonyítsa, a katonaszerepek jól állnak neki.

A Tigrisek földjén VHS-en, majd DVD-n és Blu-Rayen is elérhető volt nálunk, de egyes tévécsatornák is leadták. Komolyabb ismertségre nem tett szert, de a háborús műfaj kedvelőinek többsége szerencsére ismeri.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK, LÁJKOLD A POSZTOT,
ILLETVE, HA ÉRDEKEL A TÉMA, A BLOGOT.

Tigrisek földjén
(Tigerland)
Regency 2000 (101 perc)
Rendező: Joel Schumacher
Főszereplők: Colin Farrell, Matthew Davis
Zene: Nathan Larson