Hearts and Minds

Szerelemben, háborúban

Eleinte nem is gondoltam, hogy a Tet-offenzíva és a huéi csata kapcsán még képregénnyel is szolgálhatok majd, de aztán eszembe jutott az a füzet, amit úgy húsz évvel ezelőtt, első londoni kiruccanásom során vásároltam, csekély két fontért. Ha már így esett, ne hagyjuk ki a vonatkozó kiadványok közül.

hearts_and_minds_cover.jpg

A képtörténet három főszereplője egyszerű ember: Duan Le és felesége, Nhi vietnami parasztok, akiket 1963-ban elszakít egymástól a háború. James Brett ezzel szemben ekkoriban még az amerikai egyetemisták gondtalan mindennapjait éli, melyek túlságosan is gondtalanok lévén elvezetnek a bevonuláshoz, és a fiatalember végül hadnagyként érkezik Vietnamba. A három ember sorsa tragikus szerelmi háromszögben fonódik össze....

A mellékelt oldalakon is látható, hogy a rajzstílus inkább csak átlagos, mint kiemelkedő, bár jó néven veszem, hogy Russ Heath nagy általánosságban figyelt a részletekre és szakirodalom segítségével dolgozott; az arányokkal vagy a mozdulatokkal néha így sem voltam elégedett. Maga a sztori szintén nem kiemelkedő, legalábbis szerelmi történetként kissé... egyszerűcske. Másfelől viszont mindkét oldal motivációit igyekszik megmutatni, illetve több helyen is realisztikus vietnami életképekkel dolgozik, vagyis összességében egész hiteles. Nagyra értékelem, hogy rávilágít például olyan részletekre, mint a déli katonai vezetésben uralkodó korrupció vagy a vidékről elüldözött és prostitúcióra kényszerült leány sorsa, de Bob Hope rövid szerepeltetése is telitalálat. Ami a megjelenített kegyetlenségeket illeti, a mű valahol a középmezőnyben helyezkedik el: a The 'Namnál ilyen szempontból szókimondóbb, viszont a The Other Side-hoz képest enyhébb. Semmiképp nem akarja kalandként ábrázolni a háborút, viszont mindkét oldal halottai előtt fejet hajt.

A képregényt eredetileg 1990-ben adták ki füzetes kivitelben, később önálló kötetben. Magyarul nem jelent meg.

Hearts and Minds: A Vietnam Love Story
Írta: Doug Murray
Rajzolta: Russ Heath
Epic 1990