BRAVO-6 jelentkezik

Interjú egy egyszemélyes makettgyártóval

Ha már belevágtunk a makettezés témakörébe is, gondoltam, érdemes lenne bemutatni egy olyan vállalkozást, mely túlnyomórészt a vietnami háború által inspirált makettkészleteket gyárt. Hogy még érdekesebb legyen, elárulom, hogy ezen aprócska cég, a BRAVO-6 mögött mindössze egyetlen ember, az orosz Vlagyimir Demcsenko áll, munkásságát azonban túlzás nélkül már az egész világon ismerik a makettezők. Következzék tehát egy vele készült exkluzív interjú, melyet néhány nap múlva angolul is közzéteszünk itt, a blogon.

vlad.jpg

Hogy kezdődött ez az egész? Mi ösztönzött arra, hogy vietnami témájú figurákat gyárts?

Bár repülőgép-makettezőként kezdtem a nyolcvanas évek végén, mindig is érdekelt a vietnami háború. Két lényeges mozzanat irányította rá a figyelmemet. Az első Oliver Stone filmje, A szakasz volt, a második egy Verlinden-katalógus, mely a helyi makettező klubban került a kezembe. Ezután nem volt kétségem a jövőt illetően...
A kilencvenes évek közepén egyre komolyabban foglalkoztam diorámák és kiskompozíciók építésével. Természetesen kedvenc témámra akartam koncentrálni, de ahogy arra ti is emlékezhettek, akkoriban nagyon kevés releváns készlet volt kapható – csak a régi Verlinden-figurákra és a Dragon makettjeire emlékszem. Régi álmom kísértett, hogy mindenféle érdekes vietnami vonatkozású figurát kellene készítenem.

dragon.jpg

Pillantás a Dragon 25 évvel ezelőtti vietnami témájú kínálatára...

Mikor indítottad útjára a BRAVO-6-ot?

A BRAVO-6 projekt 2008-ban indult meg. Az első figuráim természetesen A szakasz karatereit mutatták be, afféle szerény tisztelgésül a film előtt. Később más filmeket és korszakokat is elővettem (például John Wayne-t a Zöldsapkásokból vagy a Harag harckocsizóit).

bravo6_1.jpg

A szakasz három főszereplője. Valószínűleg csak az nem
ismeri fel őket, aki nem látta a filmet.

Hogyan választod ki a termékek témáját? Egyáltalán mi a folyamata egy-egy új figura megalkotásának?

Diorámaépítőként kezdtem, és ez meghatározza a gondolkodásmódomat. Más cégek például járműmodellekhez vagy kiskompozíciókhoz való figurákat gyártanak, de én jobban szeretem az olyan figurákat, amik egy nagyobb kép részei, ugyanakkor külön-külön is használhatók.
A vietnami téma természetesen nem olyan népszerű, mint a második világháború, és elfogadtam, hogy a készleteim sosem fogynak majd olyan számban, mint a német harckocsizók vagy a téli egyenruhás SS-katonák… De akkor is szeretem, így csinálom és ebben hiszek! Néha más korszakot veszek elő, például az indokínai háborút vagy a második világháborút. Azt különösen szeretem, ha érdekes, jópofa, humoros archív fotókat találok. Ezek újfajta benyomásokkal gazdagítanak, másféle formákat, egyenruhákat, arcokat és frizurákat láthatok rajtuk.

bravo6_6.jpg

Második világháborús figurák

Milyen forrásokat használsz? Beöltözött modelleket fotózol vagy eredeti képekről dolgozol?

Főleg könyvekből és a naponta bővülő fotótáramból jönnek a forrásanyagok és az ihlet. Szeretem ezeket végigpörgetni, érdekes ötleteket, pózokat, részleteket és arcokat keresni. Mindez csak növeli az alkotókedvemet. Feliratkoztam néhány érdekes Facebook-csoportba is, ahol mindennap lenyűgöző és ritka képeket posztolnak. Vannak aztán hagyományőrző és történész barátaim is, akik sokat segítenek. Például megkérdezhetek olyat, hogy „ez a tok hogyan illeszkedett a derékszíjhoz?” és részletes, profi válaszokat kapok tőlük. Ez felbecsülhetetlen segítség a számomra.

bravo6_3.jpg

Nem gyakori téma a makettvilágban: vietkong gerillák

Mennyi időt vesz igénybe egy figura megfaragása és kifestése?

Építészszakon végeztem mint belsőépítész, így a festés és a szobrászkodás a képzésem része volt. A művészet természetesen egy soha véget nem érő folyamat és minden egyes figurámnál próbálok tanulni és fejlődni.
Általában pár napig tart egy figura kifaragása, aztán további egy-két napig a kifestése, hogy aztán a promóciós fotó is elkészülhessen. A faragáshoz nem használok különleges szerszámokat, inkább csak néhány alapvető eszközt, rézdrótot a váz kialakításhoz, illetve varrótűt és fogpiszkálót. Kétkomponensű tömítőt alkalmazok a formázáshoz. Ugyanez vonatkozik a festésre is. Művészfestékből tartok pár színt és a szükséges színeket keveréssel állítom elő. Igazából a kevergetés és a helyes árnyalatok eltalálása a kedvenc fázisom!

bravo6_5.jpg

Ez viszont még a fentinél is ritkább: ausztrál SAS-katonák

A vásárlók hogy reagáltak a termékeidre? Kaptál-e visszajelzéseket?

Rengeteg levelet kapok makettezőktől, akik a terveimről faggatnak vagy új készletekhez adnak ötleteket. Mindegyiket szívesen megcsinálnám, de a BRAVO-6 egyszemélyes vállalat, így hát annyit tehetek, hogy igyekszem gyorsan és hatékonyan dolgozni.

bravo6_2.jpg

Még néhány ismerős arc A szakaszból

Mik a terveid a jövőre?

További figurák és témák… A vietnami téma kimeríthetetlen és szeretném a palettát minél inkább bővíteni. Persze ott van még a második világháború és más is. Annyi ötletem van, de néha csak leülök és egy előre nem tervezett figurát kezdek el faragni. Ez némi izgalmat jelent a rendszeres munkák között. Viszont ami a nagyobb méreteket illeti, nem tervezem, hogy 1/16-os figurákat készítsek. Egyszerűen nem az én műfajom.

bravo6_4.jpg

Figurák lazítós diorámákhoz

Marad még időd saját makettek építésére? Van más hobbid?

Mindegyikünknek szüksége van időnként kikapcsolódásra. Nekem ezt az 1/144-es repülők építése, illetve a jazzmuzsika jelenti!

Köszönöm az interjút és további jó munkát neked!

bravo6_7.jpg

Ahogy látható a nemzetközi elismerés nem maradt el:
a középső készletet a német ModellFan folyóirat 2011-ben
Az év makettje címmel díjazta

A BRAVO-6 hivatalos oldalát ITT tekinthetik meg az érdeklődők.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK LÁJKOLD (FENT), ILLETVE HA SZERETNÉL MÉG ILYET OLVASNI, A BLOGOT (JOBBRA FENT). KÖSZÖNÖM.

 logo.jpg