Amerikai gyalogos (1967)

Verlinden 1:15

Úgy gondoltam, sok más mellett a vietnami háborúval kapcsolatos maketteknek is adhatok teret ezen a blogon, s ennek megfelelően most egy figurával jelentkezem, mely több mint negyedszázada kapható a Verlinden kínálatában. Jómagam már a kilencvenes évek elején szemeztem vele, de csak pár évvel ezelőtt szerezhettem be a hivatalos nevén US Airborne GI Vietnam (n.466) megjelölésű készletet, melyet másik blogomon már bemutattam.

usinfantry-nam67_1.jpg

Aki kicsit is otthon van a figuraépítés terén, tudja, hogy manapság igen magas színvonalú, szemet gyönyörködtető darabokat adnak ki 1:15-ös léptékben (is). Ilyen szemmel nézve a szóban forgó készlet nem egetverő minőségű, viszont alapvetően szép, sőt szebb, mint a Verlinden néhány azóta kiadott más figurája. Nemcsak a ruházat gyűrődései vannak tisztességesen kidolgozva, hanem testtartása is viszonylag egyedi (ami azért nagy dolog, mert a belga-amerikai cég figurái között elég sok olyan is előfordult, melyek a póz tekintetében a faragó vagy a megrendelő fantáziájának totális hiányára engedtek következtetni).

usinfantry-nam67_2.jpg

Az alkatrészbontás logikus, az építés viszonylag gyorsan megy és csak minimális tömítésre lesz szükség deréktájon, illetve a vállaknál. Ami a felszerelési tárgyakat illeti, némi kavarodás észlelhető, illetve találunk itt korai és késői holmikat is, vagy az összhatás – legalábbis a szakértő szem számára – kissé ellentmondásos, bár annyira nem zavaró. A zubbony mellzsebén található patenteket például levágtam, egyrészt mert késői (rejtett gombolású) változatot akartam mutatni, másrészt mert a valóságban itt gombok voltak, melyek nem így néztek ki. A mellzsebek egyébként a valóságban ferdén voltak felvarrva, nem pedig vízszintesen, bár a hámszíj miatt ez szerencsére nemigen látszik. A kulacsok öv alá lógása arra utal, hogy ez még a régi stílusú kulacstok (Vietnamban ilyet a korai időszakban viseltek és akkor is inkább a tengerészgyalogság); akit zavar, az feljebb helyezheti a málhaövre, ekkor viszont tömíteni kell a derékon látható gyári bemarásokat. A többi darab szép kidolgozású (örültem, hogy a bakancs nem a más vietnami Verlinden-figurákon látható tuskóláb), megfelelően festve jól mutat. Az M-16-os hordszíja vékony kartonból készült.

usinfantry-nam67_3.jpg

A figura alapszíne a Tamiya amerikai olajzöldje volt. Ez először középszürkével szárazecseteltem, majd barnás árnyalattal árnyékoltam a mélyebb részeket. A szerelvény részben ugyanennek a színnek a kekisebb árnyalatát kapta, részben viszont világosabb, barnásabb színt. A Mitchell-sisakhuzat jellegzetes árnyalatait nem tudtam rendesen kikeverni, ezért a koszolással próbáltam ezt elfedni. (A színeknél nagyban támaszkodtam a már bemutatott Kevin Lyles-kötetre.) A koszoláshoz részben híg vörösesbarnát alkalmaztam, melyet többször is felvittem, majd visszamostam, részben pedig egyszerű sárszínt, mely a bőrfelületeken is előfordul.

usinfantry-nam67_4.jpg

Ami a jelzéseket illeti: nem minden amerikai katona viselt egységjelvényeket (ugyanis a zubbonyok viszonylag gyorsan elhasználódtak, vagyis cserélni kellett őket), így, ha semmit nem festünk fel, vagy nem teszünk oda matricát, akkor sem tévedünk. Ha mégis szeretnénk, ajánlhatom a Verlinden vonatkozó matricakészletét. Ha másként akarjuk megoldani, akkor meg lehet próbálni az általam is követett eljárást: egy eredeti felvarrót (jelen esetben a 25. gyaloghadosztályét, mely A szakaszból ismerős lehet) lemértem, ennek alapján méretarányosan lekicsinyítettem az internetről vett mintát, majd kinyomtattam, s ezt körülvágtam, majd felragasztottam a figura bal vállára. A mellzsebek feletti névcsíkot és US Army feliratot nem tettem fel, mivel nem sok látszódna belőlük, illetve ezek sem voltak ott minden egyes zubbonyon, a már említett okból.

usinfantry-nam67_5.jpg

A figurát egyénileg rendelt fatalpzatra helyeztem, melyre homokot ragasztottam, s ezt később vörösesbarna színnel festettem. Utána faszilánkokat és apró fadarabokat rögzítettem ide, illetve festett rotringhegyből készült töltényhüvelyeket. Később mattlakkal fújtam át ezt a részt is. A talpzatra ragasztott dögcédulán olvashatók a figura adatai.