A Vasháromszög-akció

Barátok és ellenségek

Az 1980-as években több B-kategóriás film is készült a vasfüggöny nyugati oldalán a vietnami háborúról, melyek nálunk pár évvel később leginkább VHS-en voltak elérhetők. Ilyen volt például a Szakaszvezető vagy az érdekes módon olasz gyártású War Bus. Meglovagolva az akkor egyre népszerűbb trendet, ezek a darabok általában nem annyira háborús filmek, mint inkább háborús hátterű akciófilmek voltak, ennek ellenére általában igyekeztek valamit visszaadni a konfliktus véres valóságából és ez mindenképp előnyükre vált, bár kétségkívül nem érnek fel a komoly alkotásokhoz.

iron_triangle_01.jpg

A Vasháromszög-akció egyetlen szempontból emelkedik ki nemcsak az akciófilmek, hanem a vietnami háborús filmek közül is: azon ritka amerikai művek közé sorolható, melyek arcot adnak az egykori ellenfélnek, méghozzá egészen hitelesen. És itt bizony nem elégedtek meg annyival, mint mondjuk a Katonák voltunkban, ahol inkább jelzésszerűen tisztelegtek a csata egykori vietnami parancsnoka előtt és aztán két perc keretében még elkísértek egy halálra vált katonát első és utolsó bevetésére. Bizony prezentálták a nézőnek, hogy például hogyan éltek a vietkong gerillák őserdei táboraikban és szemelvényesen persze, de harcmodorukból is adtak ízelítőt, miközben emberként is láttatták őket. A két oldal ábrázolása pedig korrekt olyan szempontból, hogy rosszfiúk és jófiúk, törtetők és szerények, gyávák és bátrak mindenütt akadnak.

iron_triangle_02.jpg

A hitelesség más téren sajnos hiányt szenved. A jelmezek kapcsán nincs nagyobb gond, de a díszletek (a falvak vagy az amerikai támaszpont) kissé művinek hatnak sok más alkotás igényes megoldásai mellett. A csatajeleneteket se fogjuk sokszor felemlegetni... És hát a forgatókönyv is felemás. Egyrészt a fentiek fényében nem csoda, hogy egy vietkong gerilla naplóját vették alapul hozzá, bár nem derül ki, milyen arányban használták fel a benne foglaltakat és mennyi a saját kútfőből származó anyag. Mindenesetre a történet fő cselekményszála magába foglal egy olyan fordulatot is, mely nekem a Karl May-regények sokszor túlzó fehér-indián rokonszenvét juttatta eszembe, és őszintén szólva ez, ilyen összefüggések között nekem kicsit sántított.

iron_triangle_03.jpg

A színészgárda némi meglepetést okoz, bár nem a főszereplő kapcsán, akit az akciófilmek koronázatlan királya, Chuck Norris helyett az enyhén sörhasú Beau Bridges alakít, aki egyébként Jeff Bridges bátyja, és élete során több rangos filmes elismerést is begyűjtött… Igazából az ázsiai karaktereknél kaptam fel a fejem, ugyanis két olyan színész is előfordul közöttük, aki később Oliver Stone Vietnam-trilógiájának harmadik darabjában, az 1993-as Ég és földben is feltűnt. Az egyik Liem Whatley, aki mindkét alkotásban vietkong harcost játszik. A másik a Tuong ezredest alakító Haing S. Ngor, akinek előélete szinte predesztinálta ezekre a szerepekre, hiszen kambodzsai születésű volt, a kambodzsai haderő egészségügyi tisztjeként szolgált a háború idején, míg a Vörös Khmer fogságába nem esett. 1980-ban menekültként érkezett az Egyesült Államokba, ahol színészi képzés nélkül is megkapta a Gyilkos mezők című, szintén releváns film egyik szerepét, mi több, Oscar-díjjal jutalmazták érte. Még egy mellékszereplőt említenék meg, akit leginkább a modern francia könnyűzene szerelmesei ismerhetnek fel, ez pedig nem más, mint Johnny Hallyday, aki az egyetlen francia karaktert, az egykori idegenlégióst, Jacques-ot alakítja (lásd fent). Azt kell mondjam, ő talált rá legjobban a szerepére: míg a többieknél gyakran érezhetők az adott személyiségjegyeket hangsúlyozó, de a hitelességet rontó manírok, őróla a valóságban is el tudnám képzelni, hogy Dien Bien Phu veteránja és hidegvérű testőr-bérgyilkos.

Összességében tehát egy nyolcvanas évekbeli akciófilmről van szó, melyben viszonylag formabontó módon nagy hangsúlyt fektettek a másik oldal bemutatására. Ilyen szempontból érdekes műről van szó, de maradandónak nem tudnám nevezni. Amúgy annak idején VHS-en, magyar szinkronnal kapható volt nálunk. Egy kiárusítás folyamán pár száz forintért szereztem be, de érthető módon ma már inkább a YouTube-hoz fordulnék, ha bele akarnék nézni, mivel angol nyelven megtalálható ott, lásd a fenti linket.

A Vasháromszög-akció
(The Iron Triangle)
Scotti Brothers Pictures 1989 (91 perc)
Rendezte: Eric Weston
Főszereplők: Beau Bridges, Liem Whatley, Haing S. Ngor
Zene: John D'Andrea, Michael Lloyd, Nick Strimple