The Other Side

Fura érzés, amikor egy képregény csaknem akkora hatással van az emberre, mint egy jól megírt regény vagy film. Márpedig vannak ilyenek (nem véletlenül szerepel a Watchmen című klasszikus képtörténet a Time magazin "A 100 legjobb angol nyelvű regény"-listáján), és aki jobban elmerült a képes műfajban, valószínűleg egyetért velem. Ilyen kaliberű alkotás következik most, melyet beszerzése óta, vagyis kilenc év alatt számtalanszor kezembe vettem, és még most is a hatása alatt vagyok.

the_other_side_cover.jpgA Jason Aaron által írt és Cameron Stewart, illetve Dave McCaig által rajzolt The Other Side (A másik oldal) két egyszerű bakát állít a középpontba: Bill Everette amerikai tengerészgyalogost, aki felsőbb utasításra vonul be, bár esze ágában se volna háborúzni, illetve Vo Binh Dai észak-vietnami katonát, aki szorongva ugyan, de hazafias kötelességét átérezve indul Dél-Vietnamba. Személyes történeteik párhuzamosan futnak, míg össze nem találkoznak egymással a csata terén. Addig viszont ők is megjárják a frontharcosok veszéllyel, rettegéssel, kétkedéssel és tapasztalatszerzéssel teli kálváriáját és végső soron elfogadják sorsukat, akármi is lesz az.

Már a képregény első kézbevételekor magába szippantott a történet és a hangvétel – a rajzstílust még szoknom kellett, de végül az is sikerült. Az atmoszféra rögtön az elejétől kezdve elragadott, és aki kíváncsi erre a pár oldalra, lapozzon bele alább. Olyan módon keveri a tárgyilagos tudósítást a személyes hangokkal, ami enyhén cinikus, de teljes mértékben odaillő mellékízzel tölti meg a háború rettenetét kommentáló szövegdobozokat. Nincs mellébeszélés, elkenés, finomkodás, se szuperhősök vagy John Wayne-féle heroizálás, de a realizmust a már-már horrorfilmekbe kívánkozó szörnyűségek támogatják meg. Valójában olyan gyomorbavágó interpretációja ez az egyszerű katonák pokoljárásának, hogy 14 éven aluliaknak nem is javasolnám.

Az író bevallottan magán érezte híres elődjének hatását – ugyanis annak a Gustav Hasfordnak az unokatestvére, aki Vietnamban tengerészgyalogos fronttudósítóként szolgált 1967–68-ban (olyan csatákat tudósítva, mint Khe Sanh vagy Hué) és amellett, hogy írt Oscar-díjra jelölt forgatókönyvet is, ő követte el a Short-Timers című kötetet, amely később Stanley Kubrick Acéllövedékének alapanyagául szolgált. Kevésbé ismert, hogy összehozott még egy regényt The Phantom Blooper címmel, mely a másik oldalt, a vietkong gerillák életét mutatja be. Ez így összességében máris megvilágítja, hogyan született meg egy olyan képregény, mely nem korlátozódik az amerikai nézőpontra. Jason Aaron emellett még elbeszélgetetett tengerészgyalogos veteránokkal, köztük Dale Dye-jal, aki hollywoodi háborús filmek szakértőjeként, tanácsadójaként, illetve mellékszereplőjeként vált világhírűvé, vagy Earl Gerheimmel, akinek beceneve, a „Crazy Earl” az Acéllövedék egyik karakterének esetében tért vissza. És persze végigolvasott még számtalan visszaemlékezést, Bao Ninh-től Phlip Caputóig, hogy aztán mindazt a rengeteg benyomást belegyúrja ebbe a képregénybe… Sikerrel is járt. Szinte minden egyes történés egy megelevenedett képkocka a veteránok vietnami élményei közül. Az összhatás pedig méltó és emlékezetes. Nyilván elsősorban azoknak nyújt valamit, akik érdeklődnek a konfliktus iránt, de szeretném hinni, hogy a kívülállók számára is lesz üzenete.

A folytatásos füzetekben megjelent képregényt önálló kötetben is kiadták – de nem nálunk. Így hát, akik a fenti, általam fordított oldalakat olvasva fellelkesültek, azok is kénytelenek lesznek megelégedni az angol eredetivel amíg egy magyar kiadó fel nem vállalja a projektet (mit mondjak, fordítóként vagy lektorként szívesen közreműködnék). A képtörténetet Dale Dye bevezetője, illetve Jason Aaron Hasfordról szóló kétoldalas megemlékezése egészíti ki, nem is beszélve a rajzoló Cameron Stewart 2005-ös vietnami látogatásának képes összefoglalójáról, mely, azt kell mondjam, ebben a pár oldalban is nagyon élményszerűen adja vissza az ország modern viszonyait és kétségtelenül kedvcsináló lehet azoknak, akik kacérkodnak egy délkelet-ázsiai utazás gondolatával. Ezenfelül vázlatok és koncepciós ábrák is helyet kaptak az utolsó oldalakon, az igazi képregény-rajongók legnagyobb örömére.

the_other_side_art_sample.jpg

Mit is mondhatnék még, ezt a történetet filmen is szívesen látnám. Abban a formájában is ütne…

The Other Side
Írta: Jason Aaron
Rajzolta: Cameron Stewart
DC Comics 2007