Szolgálati közlemény: 1 éves a blog

Gyorsan elszaladt az első esztendő… Még emlékszem, tavaly ősszel kissé szorongva kezdtem neki a munkának (melyet valójában persze már évekkel ezelőtt elkezdtem, csak akkor még nem így neveztem), mondván, nem biztos, hogy lesz elég időm ilyesmire a mindennapok gyakorlatában… Mégis hajtott a tudat, hogy ezzel nemcsak saját releváns tudásomat rendszerezhetem és bővíthetem, hanem tehetek valamit a hazai ismeretterjesztésért is egy ritkán emlegetett és számos tévhittel átitatott téma kapcsán.

mc_1_eves_blog.png

Egy év alatt több mint 214 ezer oldalletöltés történt. Az 51 poszt közül a legnépszerűbb a vietnami háború hadipuskáiról és gépkarabélyairól szóló összefoglaló volt (bő 25 ezer megtekintés), utána következik a Nyuszis kislány egyenruhában (csaknem 13 ezer), illetve a Cam Ne-i incidens (12 ezer felett). A háború ködében című dokumentumfilm, illetve a Long Tan-i csata (11 ezer felett), a Rolling Thunder-hadművelet áttekintése (durván 10 ezer) is szépen teljesített, nem beszélve az ANZAC-katonákat bemutató sorozatról (részenként 8-10 ezer). Az Index és az Index2 a jelek szerint állandó figyelemmel kíséri a blogot és nekik hála rengeteg emberhez eljut egy-egy cikkem, amit köszönök is nekik.

20160813_index2.jpg

Facebook-oldalt is indítottam, mely a friss posztok mellett érdekes fotókat, karikatúrákat vagy releváns híreket is nyújt azoknak, akik többet mozognak a közösségi oldalon és inkább innen jutnak el a blog olvasófelületéig. Ennek rendszeresebb kezelésébe még bele kell szoknom, de jó úton vagyok. Egyelőre „csak” 131 kedvelésnél tartunk, de ígérhetem, hogy ezzel összefüggésben valami olyan nyereményjátékkal is előállok, mely az olvasók számára is felejthetetlen tárgyi következményekkel jár majd. 

20160120_index2.jpg

Az újabb olvasók kedvéért egy kis áttekintés következik a rovatokról:

A krónikába kerül bele minden olyan poszt, mely a konfliktus történetének kibontakozását és alakulását taglalja, átfedésben persze az önálló rovatot kapó ütközetekkel, melyek ide is tartoznak. Egyrészt cél, hogy az ötven évvel ezelőtti történésekkel párhuzamosan haladjunk előre, másrészt az is, hogy visszafele építkezve a ’65 előtti eseményeket is bemutathassam.

A filmrovatban a témába vágó játék- és dokumentumfilmek kerülnek kivesézésre. A forrásoknál a túlnyomórészt angol nyelvű szakirodalomból válogatok, lehetőleg idézetekkel is megtámogatva egy-egy figyelemreméltó kötet rövid összefoglalóját. Az újságcikkek között a korabeli sajtótermékekből mazsolázok, megragadva az akkori idők ideológiai hangvételét is.

A hadseregek és harceszközök rovatok célját nem kell taglalnom, s ezek komoly olvasottságot értek meg. Az ANZAC-alakulatok többrészes bemutatását nemsokára követni fogja a Vietkong, várhatóan a jövő év elejétől, a kézifegyverek kapcsán pedig a karabélyok, majd a géppisztolyok kerülnek legközelebb műsorra.

A képregények és videójátékok közül eddig csak egy pár került bemutatásra, de már most előkészületben van néhány további, szóval ezek sem merültek feledésbe. A katonaládára kicsit ráfeledkeztem, de hiányosságomat igyekszem pótolni. 

A visszaemlékezésekre sajnos kevesebben kíváncsiak, pedig nagyon sokat elárul az adott korszakról egy-egy ember személyes memoárja. Talán a második évben sikerül ebből is többet prezentálni. Alapanyag bőven van hozzá. 

Olvasóimnak köszönöm a kommenteket, a bátorításokat és a kérdéseket. A visszajelzések döntő többsége elégedettséget és érdeklődést sugall, aminek nagyon örülök. Folytatása következik...

rambo_1_eves_blog.png