Kotorék katona

Az egyik dolog, amit a vasfüggöny innenső oldaláról gúnyosan emlegettek a hatvanas években, hogy az amerikaiak elsöprő technikai fölénye milyen keveset számít az elkötelezett vietnami szabadságharcosok ellenében. No, persze az sem volt hátrány, ha kivételesen egy emberi tényezőn alapuló újítást lehetett egy újságcikk keretében a földbe döngölni, és a földalatti hadviselésre kiképzett, alacsony termetű "alagútpatkányok" bevetése éppen ilyen volt.

im-cikk-196607_tunnelrat1.jpg

im-cikk-196607_tunnelrat2.jpg

A témához szorosan csatlakozik egy másik posztunk is, ahol az eredeti amerikai cikket mutatjuk be. Érdemes azt is elolvasni, mert enyhén szólva más...

Az Ifjúsági Magazin 1965-től 2015-ig jelent meg. A hatvanas években kiadott számokban találunk interjúkat, beszámolókat, képriportokat, magyarosított külföldi dalszövegeket (kottával), filmregényeket (vagyis premierfilmek képei segítségével készített összefoglalókat), rejtvényt, novellát és karikatúrát. Emellett többször is támaszkodtak külföldi lapoktól átvett anyagokra, mely azokban az időkben nagy szó volt. A témák között szerepelt a kamaszokat érintő bármely közéleti kérdés, a továbbtanulás, a szerelem, a munka világa, a zene, a mozi, a divat és lényegében minden, ami a tinédzserek számára érdekes lehetett. Azokban az esztendőkben többször is előkerült a cikkekben a vietnami háború, természetesen az akkor domináns ideológiai felhanggal. Ezeket az írásokat ma már érdemes tehát fenntartással és kordokumentumként kezelni.