Men of Valor

Da Nangtól Khe Sanh-ig

Elsőre talán fura ötletnek tűnhet, hogy a témába vágó játékprogramok közül is válogatok (bár lesz itt még más is), ám úgy találtam, a releváns szoftverek között akadnak nagyon is figyelemreméltók, és persze közepes vagy épp csapnivaló darabok is. A Men of Valor valahol a középmezőnyben helyezkedik el: 2004 végén jelent meg Xboxra és PC-re a 2015. Inc. jóvoltából (akik játszottak az első Medal of Honor játékkal, azoknak ez a név biztosan ismerős). Akkoriban kicsit háttérbe szorult, mivel a fenti klasszikus egyik epizódja, a Pacific Assault is ekkor érkezett.

men_of_valor.jpg

Szerencsére felruházták személyes kerettörténettel a játékot, s ennek értelmében egy néger tengerészgyalogos, bizonyos Dean Shepard bőrébe bújhatunk, aki az elsők között ért partot Da Nangnál ’65-ben és részt vehetett a környéken végzett első tisztogató akciókban, a Starlite-hadműveletben, majd a konfliktus kiszélesedésével eljutott többek között a Vasháromszögbe, illetve a Tet-offenzíva idején Huéba vagy a Khe Sanh körüli dombokra. A történetvezetés összességében hiteles és nemcsak a jól ismert csatákban vehetünk részt, hanem tanúi lehetünk más eseményeknek, például egy falu felgyújtásának, mely sok szempontból a Cam Ne-i incidenst idézi, és nem lehet véletlen, hogy az itt velünk tartó riportert – enyhe ferdítéssel – Shafernek hívják (apró utalás Morley Saferre, aki a valóságban ott volt). Sokféle bevetésben lesz részünk a felderítéstől az éjszakai lopakodós akciókig. A személyes hangvételt a küldetések közötti családi levélváltások erősítik, mely szintén a korabeli hangulat felidézésében segítenek. A narrációval ellátott átvezető képsorok is sokat elárulnak a háború alakulásáról, ezért érdemes őket végignézni.

menofvalor05.jpg

A FPS-rajongókat nem érheti meglepetés az irányítás terén, de a kevésbé gyakorlottak kedvéért egy gyorstalpaló kiképzésen is részt kell venni. A fegyverhasználat már ismerős és a korszakra jellemző harceszközök mind feltűnnek az M-14-es puskától a PPS géppisztolyig. A fegyverek használhatósága és hatékonysága érezhetően eltérő.

menofvalor08.jpg

A játékmenet kapcsán érezhető, hogy a realitás helyett pici előnyt kapott az akciómennyiség: az első küldetések során bizony van olyan, ahol több vietkonggal végzünk egymagunk, mint annak idején egy teljes tengerészgyalogos század – egy hónap alatt. Az ellenség az esetek többségében amúgy keményen nyomul ránk, szóval unatkozni nem fogunk, pláne, mert ennél a programnál már nem lehetett tetszés szerinti ponton állást menteni: a küldetések adott pontjain történik automatikus mentés, ami egyes helyzetekben kifejezetten idegesítő, de tény, hogy valósághűbb is. Maga a cselekmény sajnos lineáris és szkriptelt (bár a megjelenés dátumát ismerve ez nem meglepő), de nagy szó, hogy az egyjátékos hadjárat mai szemmel nézve is hosszú, 10-12 órás játékidővel bír.

menofvalor07.jpg

Az MI nem éppen kiemelkedő, de ez a probléma még évekkel később is fennállt más játékoknál. Az ellenfelek néha nagyon ügyesen kihasználják a fedezéket, néha viszont észre se veszik, hogy ott vagyunk mellettük. Bajtársaink hol segítenek, hol nem, és aggasztóan gyakran téblábolnak a tűzvonalunkban. Viszont a Medal of Honor után üdítő érzés volt végre egy csapat tagjának lenni…

menofvalor09.jpg

A grafika a kor színvonalán szépnek számított, de ma már jóval magasabban a mérce: inkább összhatásában működik, mint a részletek terén (az épületek belseje például igencsak spártai; a figurák testtartása néha kicsit eltúlzott, mozgásuk olykor elég suta). A helyszínek atmoszférája megfelelő, főleg mert menet közben előfordulhat, hogy a fényviszonyok a napszaknak megfelelően változnak. A hangok inkább csak átlagosak, de a dialógusokra nincs panasz. Fontos tényező még a zenesáv, mely az instrumentális dallamok mellett természetesen beveti a korabeli slágereket is, köztük néhány klasszikus darabbal. És ha már klasszikusok: egy-két film híres képsoraira is történik visszautalás, hogy mást ne mondjak, az egyik képen is látható helikopteres támadás során visszaköszön az Apokalipszis most egy snittje. 

Összességben a Men of Valor azoknak a játékosoknak ajánlható, akik a hiteles háborús FPS-eket részesítik előnyben, de a Vietcong hiperrealisztikus világa már sok lenne nekik, és persze nem tántorítja el őket a ma már avíttnak számító grafika, illetve a buta MI.