A háború ködében

McNamara 11 leckéje

A blogon már sokszor utaltam a konfliktus egyik kulcsfigurájára, Robert McNamarára, aki hét évig dolgozott az Egyesült Államok hadügyminisztereként, előbb Kennedy, majd Johson elnöksége alatt, később pedig a Világbank elnöke lett. Néhány évvel a halála előtt vállalkozott arra, hogy egy dokumentumfilmet forgassanak vele életének legmeghatározóbb eseményeiről, melyet 11 lecke keretében ismertetett.

fog_of_war_3.jpg

A 11 lecke (például "Soha ne mondd, hogy soha"; "Az emberi természetet nem tudod megváltoztatni"; "Képzeld magad az ellenség helyébe") tehát saját tapasztalatainak és az amerikai politika legfontosabb eseményeinek fényében íródott. A releváns hang- és híradófelvételek mellett pedig természetesen ő maga is megszólal. A kronológiailag sajnos kissé csapongó történések mellett persze McNamara életének néhány kulcsmozzanatát is megismerhetjük, noha a hangsúly kétségkívül a történelmi döntéseken van. Így tehát szóba kerül a kubai rakétaválság, a Tonkini-öbölben történt incidens, de a beszélő visszatér a második világháborús amerikai bombázó hadjáratra is.

fog_of_war_2.jpg

A téma mindenképp érdekes, de a film nem éri el teljesen a célját. A kissé túlerőltetett drámai hangvétel és az interjút állandóan megszakító archív anyagok folytán mintha picit elveszne a lényegi mondanivaló és a beszélő sem jut olyan mértékben szóhoz, mint amennyire megérdemelné. Ezenfelül mindössze 103 percet kapunk, ami McNamara jelentőségét ismerve szerintem édeskevés. Ebből a témából minimum egy 4-5 részes sorozatot kellett volna csinálni és akkor lehetne olyan érdekes, mint az egykori hadügyminiszter írott visszaemlékezése, az In Retrospect, melyre én is kitérek majd.

fog_of_war_1.jpg

A háború ködében véleményem szerint tehát összességében nem üt akkorát, de a téma iránt érdeklődőknek mindenesetre ajánlható. Annak idején elismerő kritikákat kapott és 2003-ban megkapta a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, de számos más elismerést is bezsebelt. A rendező egyébként az az Errol Morris volt, aki a Parancsra tettük című dokumentumfilmmel az iraki Abu Ghraib-börtönben esett amerikai atrocitásokat is kielemezte, a filmzenét pedig a Hamburger Hill című játékfilm zeneszerzője, Philip Glass írta.

A film nálunk DVD-n volt kapható. Az angol hangsávon túl angol, magyar, francia és sok más feliratot kaptunk. Extraként kimaradt jeleneteket, előzeteseket találunk, illetve 10 leckét a politikai életről.


A háború ködében
(The Fog of War)
Sony Pictures 2003 (105 perc)
Rendező: Errol Morris
Zene: Philip Glass