A vietnami háború napról napra (Leo J. Daugherty)

A konfliktus krónikája

naprol_napra_1.jpgMikor a Hajja és Fiai Kiadó még igazi nagyhatalomnak számított a hadtörténeti könyvek piacán, szerencsére megjelentettek néha a fő profiljukhoz (vagyis a második világháborúhoz) nem kötődő köteteket is. Így esett, hogy végre átfogó kiadvány jelent meg magyarul a vietnami konfliktusról, mely tulajdonképpen (és sajnos) a mai napig egyedülálló.

A gazdagon illusztrált, de egyébként végig fekete-fehér kiadvány a háborús évek, illetve az azt megelőző pár esztendő legfontosabb eseményeinek krónikája. Az egyes történéseket tehát naplószerűen listázza, hol tömören, hol bővebben. A politikai, katonai és hátországi eseményeket így követhetjük végig, míg a „mellékes” érdekességek, kiegészítések és tudnivalók külön szövegdobozokban kapnak helyet. A konfliktus kulcsszemélyiségei is ilyen módon kerülnek bemutatásra.

Sajnos örömünk nem lehet felhőtlen, ugyanis több, alapvetően mellékes információ is bekerült (például egyes alakulatok átszervezéséről), míg kimondottan fontos események (például a 875. dombért folyó csata) egyszerűen kimaradtak! Ráadásul a „napról napra”-jelleg azt is magában hordozza, hogy viszonylag vázlatos a történelmi háttér, illetve az összefüggések és folyamatok bemutatása. A korszakokat vagy éveket követő fejezetbontás szerencsére lehetővé teszi, hogy bevezetőként egy-két oldalon prezentálják ezen időegységek történéseinek summázatát, de ezek tényleg csak összefoglalóként állják meg a helyüket; a komoly érdeklődőknek ilyen téren mindenképp más kötetek után kell nyúlniuk. A fordítás minősége amúgy meggyőző, s bár apróbb hibákat találhatunk, a ritkán előforduló szakszavak és alakulatnevek magyarítását összességében remekül megoldották.

naprol_napra_2.jpg

A képanyag minősége változó. Az mindenképp a javára szól, hogy nem unalomig ismert fotókból válogattak (márpedig bőven van miből válogatni), ugyanakkor a körbevágott, homályos, illetve a túlzottan kis méretben betördelt képek itt-ott lerontják az összképet. A képaláírások néhol talán túlontúl részletesek, ugyanakkor több helyen valóban érdekes adalékokkal szolgálnak. Érthető módon a szövetséges vonal dominál, így a kommunista oldal képviselőiből lényegesen kevesebbet láthatunk. Szerencsére a térképekről sem feledkeztek meg a szerkesztők.

naprol_napra_3.jpg

Mivel a témába vágó magyar nyelvű forrásokból komoly hiány mutatkozik, örülhetünk, hogy legalább egy ilyen kötet rendelkezésünkre áll.

A vietnami háború napról napra
(The Vietnam War Day by Day)
Írta: Leo J. Daugherty
Fordította: Eiben György
Hajja és Fiai Kiadó 2003
192 oldal