A kilencszabályos kártya

Egy amerikai katona visszaemlékezésében már szóba került egy apró holmi, melyet érdemes külön is bemutatni az olvasóknak a konfliktus sok más holmijával egyetemben. A Vietnamba vezényelt amerikai haderők minden egyes tagja kapott ugyanis érkezésekor egy apró kártyát, melyben a követendő szabályokat sorolták fel neki.

9_rule_card.jpg

A vietnamiak súlyos árat fizettek a kommunizmus elleni küzdelemben. Mi, a haderő tagjai azért vagyunk itt, mert kormányuk megkért, nyújtsunk segítséget katonáiknak és népüknek a győzelem érdekében. A Vietkong megkísérli ellened fordítani a vietnami népet. Legyőzheted őket minden adódó alkalommal, ha erélyesen, megértéssel és nagylelkűséggel fordulsz az emberek felé. Kilenc egyszerű szabály ennek érdekében:

1. Ne feledd, vendégek vagyunk itt. Nem követelünk és nem kérünk különleges bánásmódot.
2. Légy tagja a közösségüknek! Sajátítsd el életstílusukat, használd a nyelvüket és tiszteld szokásaikat, törvényeiket.
3. A hölgyekkel légy udvarias és tisztelettudó.
4. Köss barátságokat a katonák és az egyszerű emberek körében.
5. Mindig adj elsőbbséget a vietnamiaknak.
6. A biztonságot mindig tartsd szem előtt és légy mindig résen, hogy katonai szakértelmed nyomán reagálhass.
7. Ne vond magadra a figyelmet hangos, durva vagy szokatlan viselkedéssel.
8. Ne tűnj ki a tömegből vagyonod vagy előjogaid révén.
9. Legfőképpen: az amerikai fegyveres erők tagjaként nehéz feladatot kaptál, felelős vagy minden hivatalos és személyes cselekedetedért. Tartsd tiszteletben önmagad és az Amerikai Egyesült Államokat.

Amint az látható, a benne foglaltak nagyon szépen hangzanak, a "szív és lélek" megnyeréséhez pedig döntő fontosságúak lettek volna, ám a gyakorlatban nem mindenki tudta vagy akarta követni őket...