Vietnam: US Uniforms In Colour Photographs (Kevin Lyles)

A vietnami háború amerikai egyenruhái

Alaposan dokumentált témával állunk szemben, de az Europa Militaria eredetileg 1992-ben kiadott (majd többször is újranyomott) könyve akkor is dobogós helyen áll nálam, így ha már egyenruhákra kerül a sor, elsőként ezt veszem elő.

vietnam_us_uniforms_cover.jpgPersze másfél évtized uniformisait képtelenség lenne felsorolni egy közepes formátumú, alig százoldalas kötetkében, arról nem is beszélve, hogy a szerző bevallottan a harcoló gyalogság és a velük közvetlen kapcsolatban álló fegyvernemek (harckocsizók, helikopter-személyzet, katonai rendészek, különleges alakulatok) képviselőire fókuszált, de amit velük kapcsolatban áttekintő jelleggel el lehet mondani, az sorra is kerül. Az oldalpárok egy-egy katonát sorakoztatnak fel, akit egy elöl- és egy hátulnézeti fotó illusztrál. A kiváló minőségű képek makulátlan állapotban mutatják a felszerelést (és annak viselőjét), hogy minél jobban megfigyelhetők legyenek a részletek. A ruházat és az egyéb eszközök eredeti darabok, nem egyszer vietnami veteránoktól kölcsönzött példányok.

vietnam_us_uniforms_1.jpg

Az összeállítások természetesen kronologikus sorrendben követik egymást, ami azért is szerencsés, mert így kiválóan megfigyelhető az egyenruha és a felszerelés fejlődése, vagyis a legvégén könnyű összehasonlítani hogyan is jutottunk el az egyszerű, zöld uniformistól a sokzsebes terepszínű gyakorlóig. A magyarázó szövegek pedig nemcsak ezekre a részletekre térnek ki, hanem nagy általánosságban a konfliktus alakulását is követik. Szerencsére sehol sem akarták túlmagyarázni a tudnivalókat, vagyis közérthető és informatív összefoglalókat kapunk, melyekben szót ejtenek az alapanyagok és színek változásáról, az apró fejlesztésekről és persze az egyes darabok népszerűségéről vagy népszerűtlenségéről. A kötet végén az ismertebb csapatjelvények felvarrói is láthatók két oldalnyi terjedelemben, nem is szólva az egyéni málha és harcfelszerelés részletezett, kiterített darabjairól.

vietnam_us_uniforms_2.jpg

A kötet különösen hasznos lehet a katonai felszerelések gyűjtői, a hagyományőrzők, a hagyományőrző lelkületű airsoft-játékosok, illetve a makettezők számára. Bár kapható ennél részletesebb kiadvány is a témában, ahol az egyes egyenruhákat vagy málhaelemeket ennél alaposabban vesézik ki, áttekintésként kiválóan működik, vagyis erősen ajánlott olvasmány.

vietnam_us_uniforms_3.jpg

Vietnam: US Uniforms In Colour Photographs
Írta: Kevin Lyles
Europa Militaria 1992
96 oldal