Hűen mindhalálig (Charles Henderson)

...és jöttek a bőrnyakúak

Vietnami beszámolókból és tényregényekből nem sok akad magyar nyelven, de ha már az 1965-ös év van soron, szerencsére van hova nyúlnunk: a Gold Book kiadó pár évvel ezelőtt kiadta Charles Henderson vonatkozó köteteit, s ezek közül az egyik az amerikai tengerészgyalogosok első délkelet-ázsiai évének eseményeit eleveníti fel.

huenmindhalalig.jpgAz 1948-as születésű Charles Henderson újságíróként kezdte és 1970-ben vonult be a tengerészgyalogsághoz. Nemcsak Vietnamban, hanem Beirútban és az 1991-es öböl-háborúban is részt vett, többféle beosztásban, összesen 23 esztendőn keresztül, s végül törzszászlósként szerelt le. Összesen öt kötetet írt a vietnami háborúról, s a leghíresebb Carlos Hathcock életrajzi regénye, A mesterlövész illetve ennek kiegészítő kötete, A csendes harcos.

A Hűen mindhalálig visszaemlékezések és interjúk alapján készült tényregény. Sok más kötettől eltérően tehát minimálisan támaszkodik az írói képzeletre, annál inkább a szerző, de leginkább egykori bajtársainak személyes tapasztalataira. Hónapról hónapra vezetve rajzolódik ki benne az új környezetben bevetett tengerészgyalogosok küzdelme, a kezdeti problémák, a bizonytalanságok és a tévedések, no meg a meghatározó és kevésbé meghatározó személyiségek alakja. Szerencsére a fals heroizmusnak nincs helye, ugyanakkor érezhető az író személyes elkötelezettsége és a hadtest iránti, kissé talán elfogult rajongása. Stílusát uralja a tényszerűség és a részletekbe menő leírások sora, mely utóbbi itt-ott kissé már zavaró: a magyarázatokkal teli, sokszor hosszúra nyúló mondatok némelyike kissé szájbarágósnak tűnhet, bár nagy segítség a laikus olvasók számára, akárcsak az alapos lábjegyzetek. A visszaemlékezéseken alapuló személyes történetek mellett nyomon követhetjük az első év történéseit is, ideértve például a Cam Ne-i incidenst vagy a Starlite-hadműveletet

A hazai kiadás sajnos nem mentes a fordítási hibáktól és hiányosságoktól, de ez szerencsére nem von le sokat az értékéből: nagy öröm, hogy egyáltalán kiadták magyarul. Henderson többi vonatkozó kötetére pedig később kitérek még.

Hűen mindhalálig
(Marshalling the Faithful)
Írta: Charles Henderson
Gold Book, 2009
Fordította: Novák Gábor
370 oldal