Ők jártak legtöbbször a Námban…

Már jó ideje igyekszem számon tartani, hogy egy-egy színész hányszor érinti a vietnami témát, de csak nemrég jutott eszembe, hogy ez akár egy posztot is megérne, már csak azért is, mert olvasóim közt is akadnak filmrajongók. Épp ezért most bemutatnék néhányat azok közül, akik – szerepük szerint – nemcsak egyszer fordultak meg a vietnami hadszíntéren, vagy annak környékén. Hogy ki közülük a rekorder, csak az írás végén derül ki…

actors_in_nam.jpg

Előre kell bocsátanom, hogy a lista nem teljes (bár a neves címeken kívül kevésbé ismert darabokat is elővettem), illetve hogy a releváns szerepek közé sorolom azokat is, melyben egy színész nem feltétlenül aktív katonát alakít, hanem olyasvalakit, akinek személyiségében nyomot hagyott a háború vagy másféleképpen, de kapcsolható ehhez a témához. Fontos részlet még, hogy egy-egy színésznél nem a címeket, hanem a karaktereket számolom (vagyis Sylvester Stallone a Rambo-sorozattal nem tartozik ide).

 

Két turnust nyomtak le…

Forest Whitaker és Richard Edson érdekes módon ugyanazokkal a filmekkel kerültek fel a listára, hiszen mindketten szerepeltek A szakaszban (Harold és Sal szerepében), majd a Jó reggelt, Vietnamban (Garlickként és Abersoldként). Közülük egyébként Whitaker futott be igazán az elmúlt évtizedekben; láthattuk többek között Az utolsó skót királyban vagy a Zsivány Egyesben.

whitaker.jpg

edson.jpg

Nick Nolte is megemlíthető, aki a Pokolról pokolra című drámában egy nemrég hazatért veteránt játszik, a Trópusi vihar című blőd vígjátékban pedig egy idősebb veteránt, akinek állítólagos élményeiből írt könyve alapján filmet csinálnának…

nolte.jpg

A kevésbé ismert színészek közül elsőként Robert John Burke-öt emelném ki. A Hazug háborúban egy tanácsadó tisztet, az Ég és földben pedig egy erőszakos tengerészgyalogost játszott. Az idén 57 éves Burke egyébként nem volt katona, de a stúdiók láthatóan előszeretettel osztanak rá katonaszerepeket: az HBO iraki minisorozatában, a Gyilkos megszállásban Mattis vezérőrnagyot, a Miracle at St. Anna című drámában pedig Almond tábornokot alakította. Mi tagadás, megvan hozzá a tartása és a fizimiskája…

burke.jpg

Craig Wasson a hetvenes évek végén két releváns filmben is feltűnt, bár egyik sem hagyott olyan mély nyomott a filmtörténetben, mint az akkoriban megjelent Apokalipszis most és társai, bár a háborús filmek kedvelői mindkettőt ismerhetik. Az egyik a Vidd hírül a spártaiaknak!, mely a háború korai időszakában szolgáló amerikai tanácsadókról szól, a másik a Fiúk a C századból, mely egy tengerészgyalogos raj vietnami élményeiről.

wasson.jpg

Az ázsiai származású színészekről se feledkezzünk el: Kay Long Lim a Saigon – A tiltott zónában ellenszenves vietnami rendőrtisztet alakított (és az érdekesség kedvéért az amerikai Különleges Erők sapkarózsáját viselte a barettjén), a Hazug háborúban pedig Cao ezredest. Ismertebb filmjei közé tartozik még A sárkány – Bruce Lee élete vagy a Börtönpalota.

lim.jpg

 

Három turnust nyomtak le…

Tommy Lee Jones egyfelől az Ég és földben tűnt fel harcedzett tengerészgyalogosként, másfelől pedig a kevésbé ismert Gördülő mennydörgésben, ahol nemrég hazatért veteránként egy bosszúszomjas, rokkant bajtársának próbál segíteni. Még egy szerepét meg kell említeni, hiszen A bevetés szabályai című (amúgy a kilencvenes években játszódó) bírósági drámában a bevezető csatajelenet a két főszereplő közös vietnami élményeit idézi fel.

jones.jpg

Mel Gibson sem maradhat ki a sorból, mivel az 1990-es Air Americában mint a CIA által felbérelt, Laoszból operáló pilóta tűnt fel, de ennél jóval emlékezetesebb szerepe a Katonák voltunk, ahol természetesen egy mintakatona és mintaparancsnok bőrébe bújva tért vissza. Ezenfelül a Halálos fegyver-sorozatban olyan nyomozót alakít, akiről már az első film elején kiderül, hogy a Különleges Erőknél szolgált Délkelet-Ázsiában, és háborús élményei mély nyomot hagytak benne.

gibson.jpg

Keith David is a középmezőnyhöz tartozik. King, a nagydarab néger géppuskás szerepében láthattuk őt A szakaszban, később pedig egy rövid jelenet erejéig a Saigon – A tiltott zónában. Az Ütközetben eltűnt harmadik részében a saigoni követség kapujánál posztoló századost alakított. Ő is sokszor játszott katonaszerepeket, és nemcsak filmekben, hanem videójátékokban is, ahol hangját hallhattuk (például a Modern Warfare 2-ben).

david.jpg

Matthew Modine azért érdekes eset, mert vonatkozó filmjeivel – kis túlzással – lefedi egy vietnami veterán élettörténetét. A Robert Altman-féle Ejtőernyősökben a behajózás előtti várakozás és a háborús kilátások mérlegelése dominál; az Acéllövedékben az alapkiképzés és a hadszíntér viszontagságai kapják a hangsúlyt; a Madárka ezzel szemben úgy fókuszál a poszttraumás stressz hatásaira, hogy közben azért felvillantja a kamaszkor gondtalan éveit és a harc poklát is.

modine.jpg

James Hong vietnami vonatkozásban mindig apróbb szerepekben tűnt fel, de jellegzetes arca folytán valahogy szemet szúrt nekem. Vak öregemberként láthatjuk a Dumbó-hadműveletben, de a Tour of Duty című tévésorozat négy részében is megjelenik, ezenfelül pedig az Ütközetben eltűnt-széria első filmjében. Később olyan híres filmekben játszott, mint a Tango és Cash vagy a Nagy zűr Kis-Kínában.

hong.jpg

 

Négy turnust nyomtak le…

Willem Dafoe is alaposan körüljárta a vietnami témát… Kezdődött azzal, hogy A szakasz Elias őrmestereként láthattuk, majd a Született július negyedikénben egy viszonylag rövid, de markáns alakítást nyújtott mint hadirokkant veterán, a mexikói jelenetekben. Ezekben az években feltűnt még a Saigon – A tiltott zóna című háborús krimiben, ahol katonai nyomozót játszott, majd az Intruderek támadásában, ahol pedig rettenthetetlen bombázótisztet.

dafoe.jpg

Tom Berenger A szakasz Barnes őrmestereként, illetve a Született július negyedikén toborzó őrmestereként is felejthetetlen, de emellett volt két további karaktere, aki idetartozik. A Lopakodók című szériában egy Délkelet-Ázsiában is megfordult tengerészgyalogos mesterlövészt alakított, akinek dzsungelharcos emlékképeit a harmadik részben villantják fel, mely utóbbi egyébként túlnyomórészt a jelenkori Vietnamban játszódik. A félelmek iskolája című akciókrimiben pedig olyan fedett ügynökként láthattuk, akiről ugyancsak kiderül, hogy vietnami veterán. Berenger amúgy több katonaszerepet is eljátszott az évek során és egyértelműen remekelt ezekben a Gettysburgtől A háború virágaiig.

berenger2.jpg

Robert De Niro is otthagyta a névjegyét a témában. Ott van rögtön az 1978-as Oscar-díjas dráma, A szarvasvadász, de említésre méltó a kevésbé ismert Bicska, ahol Ed Harris oldalán a civil életben boldogulni próbáló veteránok mindennapjait mutatták be. Ezeken felül még kétszer látható vietnami múltját magával hordozó kisemberként, a Taxisofőrben, illetve a Szia, anyu!-ban.

deniro.jpg

Danny Glover se lazsált... A Dumbó-hadműveletben zöldsapkás századost, az Intruderek támadásában és a Bat*21-ben pilótát alakított, de Mel Gibson oldalán a már említett Halálos fegyver-szériát is végigküzdötte, és róla is tudható, hogy szerepe szerint szolgált azelőtt Vietnamban.

glover_1.jpg

Dale Dye százados, maga is vietnami veterán, nemcsak kiképzőként és tanácsadóként vesz részt egyes háborús filmek forgatásán, hanem számos alkalommal elvállal egy-egy kevésbé jelentős karaktert. Nem csoda, hogy Oliver Stone mindhárom vietnami alkotásában (A szakasz, Született július negyedikén, Ég és föld) szerepelt, de láthattuk A háború áldozataiban és hangját hallhattuk a 84 Charlie MoPicban, illetve a már említett Vietnam War Story című tévés alkotásban. (Szóval erősen gondolkodtam, hogy hányszoros teljesítő is valójában, de végül hagytam őt itt.)

dye.jpg

Liam Whatley A Vasháromszög-akció gerilla főhősét alakította, majd az Ég és földben ugyancsak vietkong harcosként láthattuk viszont. Később két tévés szériában is feltűnt, a Vietnam War Storyban, majd a China Beach című háborús kórházsorozat egyik epizódjában.

whatley.jpg

 

Öt turnust nyomtak le…

A dobogó tetején mindössze két név szerepel, s mindkettejük közelről ismeri, illetve ismerte a háború poklát.

Közülük az első etalonnak számít a katonakarakterek megformálói között, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy ő is szagolt puskaport Vietnamban. R. Lee Ermeyt a legtöbb néző vagy a Stanley Kubrick-féle Acéllövedék kőkemény kiképzőjeként, vagy katonai dokumentumfilmek műsorvezetőjeként tiszteli. Ezenfelül azonban más releváns alkotásokban is feltűnt: az Apokalipszis mostban csak egy pillanatra látható, mint helikopterpilóta, a Fiúk a C századból esetében azonban szintén kiképzőként tűnt fel, sőt A Glória támaszpont ostromában és a Bíbor szívben is szerepet kapott. Róla érdemes tudni, hogy színészetet is tanult, vagyis van köze a szakmához, s nemcsak katonaszerepekben villantott, hanem vígjátékok szereplőjeként, sőt szinkronhangként is előfordult.

ermey.jpg

Haing S. Ngor is megszenvedte a délkelet-ázsiai háborút, igaz, ő nem Vietnamban, hanem a szomszédos Kambodzsában: szerencsére sikerült megszöknie az átnevelő táborból és eljutnia az Egyesült Államokba. Szerepelt mind A Vasháromszög-akcióban, mind az Ég és földben, de kevésbé ismert címek is találhatók a filmográfiájában: az In Love and War, vagy a Vietnam, Texas című tévéfilm és a Vietnam War Story című sorozat. Legfontosabb szerepe mégis a kambodzsai népirtást felelevenítő Gyilkos mezők, melyért Oscar-díjat kapott a legjobb mellékszereplő kategóriájában – ez a téma tágabb értelemben kapcsolódik a vietnami háborúhoz is, így ennek ismeretében tulajdonképpen a hatszoros teljesítés se lenne túlzás az ő esetében… Ngor úr 1996-ban veszítette életét egy rablótámadás során.

ngor.jpg